O vitamínoch, rozpustných v tukoch sa všeobecne dá povedať, že sa ukladajú v tele, takže je potrebné dávať pozor, aby ste nepreháňali konzumáciu potravinových doplnkov, ktoré ich obsahujú. Takými sú aj vitamíny D a K, rozpustné v tukoch, ak zostanú dlhšiu dobu v organizme, môžu spôsobiť „otravu vitamínom“. Príznakmi otravy môže byť hnačka nevoľnosť a bolesti kĺbov.
Vitamín D je nahraditeľný slnečným žiarením
Vitamín D považujú za vitamín aj za hormón, nakoľko organizmus ho je schopný syntetizovať a zohráva úlohu v mnohých životných funkciách. Náš organizmus pod vplyvom slnečného svetla ho je schopný vyrobiť, ale je schopný nahradiť ho aj vhodnou výživou. Existujú dve hlavné formy, a to je D3 a D2. D3 (cholekalciferol) sa môže vytvoriť v koži pod vplyvom UV-B žiarenia z tzv. 7-dehydro-cholesterolu. Z potravinárskych výrobkov živočíšneho pôvodu sa dostaneme ako k D3, tak aj k vitamín D2, pričom z potravinárskych výrobkov rastlinného pôvodu len k vitamínu D2. Je dôležité vedieť, že vitamín prijatý v potrave a vytvorený v koži je neaktívny. Dostáva sa najprv krvou do pečene, kde sa transformuje na kalcidiolá (25 hidroxikolekalciferol). Potom v obličkách v dôsledku zvýšených enzymatických procesov vzniká v našom tele najviac aktívna forma, kalcitriol (1,25-dihidroxikolekalciferol). Z prijatých vitamínov sa do organizmu vstrebá asi 50 -70%. Denný niekoľkominútový pobyt na slnku tiež môže nahradiť potrebné množstvo, ba dokonca na základe oficiálnych stanovísk letné opaľovanie môže pokryť potrebný prísun vitamínov. Vitamín D je dôležitý pre rast kostí, správny vývoj. Je tiež dôležitý pre optimálny výkon kostí a kĺbov. Ak je ho nedostatok, už v detstve sa môže vyvinúť krivica (rachitis), čo je deformácia kostí, spojená s bolesťou kĺbov. U dospelých nedostatok vitamínu A môže spôsobiť osteomaláciu (mäknutie kostí), osteoporózu (rednutie kostí).
Na základe maďarského odporúčania denný príjem od neskorej jesene do začiatku jari:
Dojčatá 400-1000 IU (medzinárodných jednotiek)
Deti 1-6 rokov veku 600-1000 IU
nad 6 rokov 600-1000 IU
Adolescenti 800-1000 IU
Dospelí 1500-2000 IU
Tehotné ženy 1500-2000 IU
Hlavné zdroje sú pečeň, olej z treščej pečene, ryby v oleji, žĺtok, maslo.
Vitamín K zo zeleniny
Vitamín K je nevyhnutne potrebný pre syntézu koagulačných faktorov a tvorbu kostí. Podporuje aj detoxikačné funkcie pečene. Rovnako ako vitamín D, má tiež dva typy. Vitamín K1 sa dostáva do organizmu potravou, potrebná druhá polovicu vitamínov – vitamín K2 vzniká v čreve pomocou prospešných črevných baktérií. Preto v prípade vhodnej stravy a zdravej črevnej flóry je v organizme prítomné potrebné množstvo vitamínu. K nedostatku dochádza najmä v prípade jednostrannej diéty, ale môže sa vyskytovať aj keď ide o dlhodobé zápalové ochorenie čriev a rovnako pod vplyvom antibiotickej liečby. Keď je vitamínu K nedostatok, môže sa vyskytnúť hemofília a poruchy krvnej zrážanlivosti. Tí, ktorí užívajú antikoagulačné lieky, by sa mali poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom a dietetikom, pretože niektoré z týchto liekov sa nemusia znášať s vitamínom K. Najlepšie zdroje vitamínu K sú v zelenej listovej zelenine, kapuste, brokolici, špenáte, mlieku a mliečnych výrobkoch, rovnako ako v pečeni.
Vedeli ste, že?
Podľa výsledkov výskumu v posledných rokoch nedostatok vitamínu K, čo je veľmi časté u ľudí na západe, je jedným z rozhodujúcich faktorov kardiovaskulárnych chorôb, najmä kôrnateniu ciev.