Ovsené vločky a ich účinky: chránia srdce, zlepšujú trávenie

Ovsené vločky sa vyrábajú zo staroslivo vyberaných celých zŕn kvalitného obilia. Pripravujú sa po čistení, predpríprave v mlynoch, naparovaním a následným lisovaním medzi valcami. Obsahujú všetky výživovo- fyziologické komponenty nachádzajúce sa v ovose. Spomedzi početných dobrých vlastnosti ovsených vločiek je najdôležitejší priaznivý vplyv jeho vlákniny na trávenie.


Ovos (Avena) je rastlina patriaca do čeľade lipnicovité a radu lipnicotvaré. Patrí sem asi päťdesiat druhov  rastlín, z ktorých v Maďarsku je endemitom asi pol druha tucta.  Ovsené vločky pripravené z ovsa obsahujú všetky dobročinné zložky rastliny: bielkoviny, vitamíny a minerálne látky: vitamín B, zinok, horčík, vápnik, železo, fosfor a meď.  Ovsené vločky sú mimoriadne bohaté na vlákninu a vynikajúco čistia črevá. Majú dobročinný vplyv na tráviacu sústavu.  Vďaka rozpustnej vláknine spomaľujú proces trávenia, po ktorom nasleduje postupné zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Vďaka obsahu beta-glukánu, znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zlepšuje zdravie srdca. Pomáha chrániť pružnosť ciev. Štúdia N. Reyna-Villasmil, publikovaná v odbornom časopise American Journal of Therapeutics zistila, že u ľudí s nadváhou ovsené vločky prispievajú k chudnutiu, ďalej že regulujú hladinu cholesterolu, a tým značne znižujú riziko ochorení koronárnych ciev.

Odstraňujú únavu, ošetrujú suchú pokožku

Ovsené vločky sú známe aj svojim upokokujúcim účinkom a to vďaka obsahu kyseliny pantoténovej.  Vitamíny B1 a B6 vplývajú pozitívne na psychiku a pomáhajú prekonať chronickú únavu. Vynikajúco pôsobia aj proti dermatologickým problémom, možno nimi ošetrovať suchú a ekzematickú pokožku. Znižujú hladinu cholesterolu, chránia sliznicu žalúdka a čriev, pomáhajú odstrániť insuficienciu (nedostatočnú činnosť) čriev.

Vyrába sa aj múka z ovsa

Múka z ovsených vločiek sa pripravuje zomletím hotových ovsených vločiek, a frakcionáciou. Múka obsahuje všetky biologicky dôležité komponenty ovsených vločiek. Navyše je mimoriadne vhodná na prípravu omáčok, na zahustenie prívarkov a na obaľovanie.

Koľko z nej potrebujeme?

Už dennou konzumáciou 10 dkg ovsu prispejeme k zachovaniu nášho zdravia. Toto množstvo je vhodné na pokrytie jednej tretiny potreby esenciálnych mastných kyselín. Esenciálne mastné kyseliny prispievajú k prevencii kardio-vaskulárnych chorôb.   

Kompletný rad jedál, s využitím ovsených vločiek nájdete tu!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email