Máte problémy s trávením, so zvýšenou hladinou cukru v krvi a cholesterolu? Ovsené vločky, respektíve jedlá z ovsených vložiek Vám pomôžu zbaviť sa Vašich ťažkostí. Pozrite si niekoľko receptov s ovsenými vločkami, podľa ktorých môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma zdravé jedlá.
Ovsené vločky sú jedny z „najvďačnejších“ surovín, nakoľko vďaka ich konzistencii a neutrálnej chuti ich môžeme pridávať do mnohých jedál. A čo je najdôležitejšie, ovsené vločky svoje dobročinné účinky nestrácajú ani spracovávaním. Uľahčia trávenie po ťažkých jedlách, spomaľujú zvyšovane hladiny cukru v krvi po jedle, a naplnia nás energiou. K tomu stačí príjem 5-10 dkg ovsených vločiek denne, čo sa dá pomocou nasledovných receptov s ovsenými vločkami dosiahnuť ešte jednoduchšie.
Štyri recepty s ovsenými vločkami, celé menu
Špenátové guľky s ovsenými vločkami (Predjedlo)
Prísady:
● 200-250 g mladého, čerstvého špenátu,
● 2 polievkové lyžice sójovej smotany,
● 3 polievkové lyžice ovsených vločiek,
● striedka celozrnného chleba (podľa potreby)
● 1 vajíčko,
● soľ,
● curry korenie,
● strúhanka,
● olej na pečenie (podľa potreby).
Príprava:
● Špenát dôkladne umyjeme a na panvici sparíme s trochou vody pri nízkej teplote. Vyšľaháme vajíčko, zmiešame s ovsenými vločkami a so smotanou.
● Hotový špenát necháme vychladnúť, potom z neho dôkladne vytlačíme vodu, nakrájaný pridáme k pripravenej zmesi, posolíme a pridáme korenie. Pridáme toľko rozdrobenej striedky z chleba, aby so zmesou tvorili kompaktnú, ale pružnú hmotu, z ktorej spravíme menšie guľky. Obalíme v strúhanke a vypečieme v horúcom oleji. Môžeme podávať s koktailovými paradajkami, na miešanej špenátovej šalátovej mise, alebo aj s grilovanou zeleninou.
Zeleninová polievka s ovsenými vločkami (Prvý chod)
Prísady:
● 50 g ovsených vločiek
● 1 menšia cibuľa
● 150 g mrkvy
● 50 gramov stonkového zeleru
● 100 g póru
● niekoľko lyžíc paradajkového pretlaku
● 2-3 polievkové lyžice strúhaného syru (podľa možnosti parmezánu),
● Niekoľko štipiek materinej dúšky,
● trocha majoránky
● voda,
● soľ,
● čierne korenie,
● extra panenský olivový olej.
Príprava:
Ovsené vločky namočíme na 2 hodiny do pol litra vody izbovej teploty, potom 2 hodiny varíme na miernom ohni. Cibuľu a ostatnú zeleninu očistíme a pokrájame, opečieme na troche oleja a na miernom ohni pod pokrievkou za častého miešanie dusíme 10 minút. Pridáme paradajkový pretlak a vodu podľa chuti (v závislosti od toho, ako hustú polievku si želáme) a ešte 10 minút varíme. Napokon pomiešame s varenými ovsenými vločkami a servírujeme posypané syrom.
Falošný hamburger s fazuľou a ovsenými vločkami (Druhý chod)
Prísady:
● 200 g varenej fazule,
● 150 g ovsených vločiek,
● 100 g strúhanej žemle,
● 200 ml zeleninového vývaru,
● soľ,
● Korenie podľa chuti (čierne korenie, rasca, opekaný cesnak, atď.)
● extra panenský olivový olej.
Príprava:
● Pomiešame ovsené vločky so soľou a koreninami, a zalejme teplým zeleninovým vývarom tak, aby boli úplne pokryté. Vidličkou roztlačenú uvarenú fazuľu, pridáme k mase s ovsenými vločkami s 80 g strúhanej žemle a miešame dovtedy, kým masa zostane homogénna. Rukou vyformujeme do tvaru hamburgera, obalíme v zvyšku strúhanky a opečieme v oleji. Podávame ako tradičný hamburger s pečenými zemiakmi alebo šalátom či paradajkami.
Čokoládový keks z ovsených vločiek (sladkosť)
Prísady:
● 180 g ovsených vločiek
● 100 g mandľovej múky
● 80 g kukuričného oleju
● 80 g nerafinovaného trstinového cukru
● 1 polievková lyžica nesladeného kakaového prášku
● 1 kávová lyžica práškového droždia
● 1 čajová lyžica sójového mlieka
● štipka soli.
Príprava:
Ovsené vločky rozmixujeme s ostatnými ingredienciami a necháme stáť 12 hodín. Z hmoty pripravíme asi 20 gramové guľky, dáme ich na plech s omasteným papierom na pečenie. Guličky mierne, rovnomerne sploštíme. Pečieme asi štvrť hodiny vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Podávame vychladnuté, s kúskami ovocia, alebo s vanilkovou zmrzlinou, ale je to vynikajúce aj k čaju.