Len málo vecí vie spôsobiť toľko radosti ako jednoduchý pohár ľadového čaju v horúčave, alebo pariaca sa šálka v chladné dni. V prípade, že si vyberiete zelený čaj, nielen osvieži a zahreje, ale prispeje aj k zdraviu organizmu: zelený čaj je totiž vynikajúci antioxidant a rovnako dobre detoxikuje, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha pri prevencii rakoviny, a jej liečbe.
Pôvodne z Ázie pochádzajúci čajovník (Camellia sinensis) je vždyzelený drevený ker. Zvyčajne ho zrezávajú na výšku 1,5 metra, čo uľahčuje zber listov. Z hľadiska spracovania existujú štyri druhy čaju: fermentovaný (kvasený) a sušený čierny čaj, tepelne ošetrený a sušený zelený čaj, biely čaj iba sušený a oolong, ktorý je čiastočne kvasený. Aj keď každý z týchto postupov má vplyv na vlastnosti čaju, najväčšia zmena je spôsobená fermentáciou. Oxidačné procesy, prebiehajúce počas fermentácie ovplyvňujú farbu, vôňu a zloženie čaju.
Liečivé účinky
Vzhľadom k tomu, že zelený čaj obsahuje veľké množstvo metylxantínov – vrátane kofeínu a teofylínu – má povzbudzujúce účinky, zlepšuje pamäť, rovnako ako L-theanin aminokyselina má upokojujúce účinky a zmierňuje úzkosť. Z hľadiska zachovania zdravia je ešte dôležitejšie, že vďaka polyfenolom, ktoré obsahuje – v zlúčenine epigallocatechin-3-galláte sú zvlášť bohaté – a flavonoidom majú vynikajúce protizápalové a antioxidačné účinky, viaže voľné radikály, spôsobujúce vaskulárne ochorenia, reumatizmus a vznik rakoviny, narúšajúce správne fungovanie organizmu.
Pite zelený čaj
Pitie zeleného čaju inhibuje tvorbu Alzheimerovej choroby a uľahčuje odstránenie škodlivých toxínov v tele. Má vynikajúcu detoxikačnú schopnosť, posilňuje imunitný systém a zbaví vás toxínov, ktoré urýchľujú proces starnutia. Spomaľuje rast rakoviny, lieči rany, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, takto sa stáva zelený čaj užitočným spojencom pri prevencii a liečbe cukrovky. Štyri šálky zeleného čaju denne významne znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, vyššia dávka nastaví hladinu cholesterolu. Ak je prázdny (bez cukru), je úplne bez kalórií, zlepšuje trávenie, je silné diuretikum, podporuje funkciu pečene, navyše znižuje produkciu enzýmov, ktoré sú zodpovedné za ukladanie telesného tuku. V záujme rozloženia potravy by ste mali pred jedlom vypiť pohár zeleného čaju!
Pripravte si ho doma
Je dobré vedieť, že doba prípravy čaju je v podstate daná vlastnosťami. Keď ho necháme vylúhovať len krátku dobu, nanajvýš 2 minúty, chuť a vôňu bude mať jemnú mierny, zatiaľ čo ak ho necháte vylúhovať 10 minút, získa hnedastú žltú farbu a silná chuť. Kofeín v zelenom čaji sa v horúcej vode takmer okamžite uvoľní – výšku kofeínu v nápoji určuje doba varenia a množstvo čaju – ale zároveň pre antioxidačný účinok zodpovedné polyfenoly potrebujú na to viac času. Preto sa oplatí na dosiahnutie účinku nechať listy čaju čo najdlhšie vylúhovať.
Na vonkajšie použitie je tiež účinný
Natretý na pokožku zelený čaj hydratuje, odstraňuje zápal pokožky, jeho antioxidanty chránia pred škodlivými účinkami UV-B žiarenia a znižujú riziko vzniku melanómu. Spevňujúci efekt dobre poslúži v boji proti celulitíde.
Vedeli ste, že ?
Častým omylom je, že zo zeleného čaju chýba kofeín, popritom ho však obsahuje takmer rovnaké množstvo ako čierny čaj. Vzhľadom k fermentácii však čierny čaj takmer úplne stráca antioxidačný účinok čajových lístkov.