Hoci už v obchodoch dostať viac druhov bezlepkového chleba a pečiva, výber ešte zďaleka nie je veľký. Už z tohto dôvodu je výhodné piecť chlieb doma, nehovoriac o tom, že pri jeho príprave doma viete, aké prísady ste použili.
Ľudia citliví na lepok musia väčšinou nahradiť každodenný chlieb zo pšenice, raže a jačmeňa niečím iným. Mnohí však majú obavy z domáceho pečenia, netreba sa báť: z bezlepkovej múky je možné vyrobiť chutné pečivo. Je však potrebné sa pripraviť, že príprava cesta – práve pre nedostatok lepku – je náročná, pretože jeho konzistencia je iná.
Ryžový chlieb
Prísady:
• 200 g ryžovej múky
• 5 g kvasiniek
• 100 ml vlažnej vody
• 30 ml ryže, alebo sójového mlieka
• soľ podľa chuti
Príprava:
Múku preosejete do misy, pridáte soľ a vo vode rozpustené kvasnice. Pridáme ryžu alebo sójové mlieko a premiešame všetko spolu. Ak ste dobre pracovali, výsledkom bude mäkká loptička, ktorú prikryjeme folpackom.. Počkáme, kým vykysne – približne 1-2 hodiny – ak bude cesto pripravené, bude príjemne vláčne. Cesto treba rozdeliť na dve polovice, na dva malé bochníky. Tieto umiestnite na papier na pečenie, necháte znovu kysnúť 40 minút, v prípade, že miestnosť je studená, je potrebná aspoň 1 hodina. Predhrejte rúru na 180 ° C, potom umiestnite do pece chlieb. Doba pečenia je 20 minút. Domáci ryžový chlieb je ľahko stráviteľný, mäkký a ihneď sa dá konzumovať. Keď vychladne, zabalený do uteráka vydrží jeden deň.
Kráľovná bezlepkových chlebov: pohánkový chlieb
Prísady:
• 250 g pohánkovej múky
• 250 g ryžovej múky
• 420 ml vlažnej vody
• 30 g sezamových semienok, ľanové semienka, slnečnicové alebo tekvicové semienka rozdrvené -alebo ich zmesi
• ½ lyžičky soli
• 10 g pivného droždia – dávku môžete maximálne zdvojnásobiť
Príprava:
V mise zmiešajte všetky múky a semienka a potom to všetko navŕšte do tvaru sopky. Do priehlbinky vložte droždie, a postupne pridávajte vodu, až kým cesto nebude vláčne, mäkké – v dôsledku nedostatku lepku je tvrdší. Potom umiestnite cesto do srnčej formy s rozmermi 25×10, ktorý predtým vyložíte papierom na pečenie. Nechajte stáť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, potom predhrejte rúru na 180 ° C, pečte zhruba 30 minút. Vyberte chlieb z formy na pečenie a pečte ďalších 20-25 minút. Pred krájaním počkajte, kým úplne vychladne.
Vedeli ste, že?
Tieto dva recepty sú vynikajúcou voľbou nielen pri citlivosti na lepok, ale aj v prípade, že trpíte neznášanlivosťou laktózy!