Recept na bezlepkový chlieb: chutný a zdravý

Hoci už v obchodoch dostať viac druhov  bezlepkového chleba a pečiva, výber ešte zďaleka nie je veľký. Už z tohto dôvodu je výhodné  piecť chlieb doma, nehovoriac o tom, že pri jeho príprave doma viete, aké prísady ste použili.


Ľudia citliví na lepok musia väčšinou nahradiť každodenný chlieb zo pšenice, raže a jačmeňa niečím iným.  Mnohí však majú obavy z domáceho pečenia, netreba sa báť: z bezlepkovej múky je možné vyrobiť chutné pečivo. Je však potrebné sa pripraviť, že príprava cesta  – práve pre nedostatok lepku – je náročná, pretože jeho konzistencia je iná.

Ryžový chlieb

Prísady:

• 200 g ryžovej múky

• 5 g kvasiniek

• 100 ml vlažnej vody

• 30 ml ryže, alebo sójového mlieka

• soľ podľa chuti

Príprava:

Múku preosejete do misy, pridáte  soľ a vo vode rozpustené  kvasnice. Pridáme ryžu alebo sójové mlieko a premiešame  všetko spolu. Ak ste dobre pracovali, výsledkom bude mäkká loptička, ktorú prikryjeme folpackom.. Počkáme, kým vykysne – približne 1-2 hodiny –  ak bude cesto pripravené, bude príjemne vláčne. Cesto treba rozdeliť na dve polovice, na dva  malé bochníky. Tieto umiestnite na papier na pečenie,  necháte znovu kysnúť 40 minút, v prípade, že miestnosť je  studená, je potrebná aspoň 1 hodina. Predhrejte rúru na 180 ° C,  potom  umiestnite do pece chlieb. Doba pečenia je 20 minút. Domáci ryžový chlieb je ľahko stráviteľný, mäkký a  ihneď sa dá konzumovať. Keď vychladne, zabalený do uteráka vydrží jeden deň.

Kráľovná  bezlepkových  chlebov: pohánkový chlieb

Prísady:

• 250 g pohánkovej múky

• 250 g ryžovej múky

• 420 ml vlažnej vody

• 30 g sezamových semienok, ľanové semienka, slnečnicové alebo tekvicové semienka rozdrvené -alebo ich zmesi

• ½ lyžičky soli

• 10 g pivného droždia  – dávku môžete maximálne zdvojnásobiť

Príprava:

V mise zmiešajte všetky múky a semienka a potom  to všetko navŕšte do  tvaru sopky. Do priehlbinky vložte  droždie, a postupne pridávajte vodu, až kým cesto nebude vláčne,  mäkké – v dôsledku nedostatku lepku je tvrdší. Potom umiestnite cesto do srnčej formy s rozmermi 25×10, ktorý predtým vyložíte papierom na pečenie. Nechajte stáť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, potom predhrejte rúru na 180 ° C, pečte zhruba 30 minút. Vyberte chlieb z formy na pečenie a pečte ďalších 20-25 minút. Pred krájaním počkajte, kým  úplne vychladne.

Vedeli ste, že?

Tieto dva recepty sú vynikajúcou voľbou nielen pri citlivosti na lepok,  ale aj v prípade, že trpíte neznášanlivosťou laktózy!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email