Lepok je v prvom rade v obilninách sa nachádzajúci komplex proteínov. Jedna z jeho zložiek, gliadín spôsobuje citlivosť na glutén (celiakia, citlivosť na múku), čo vedie k poškodeniu tenkého čreva, môžu sa vyvinúť vážne problémy so vstrebaním živín. Je preto dôležité, aby si ľudia, citliví na lepok boli vedomí toho, ktoré potraviny by nemali konzumovať.
Celiakia (celiakia, citlivosť na lepok), nie je samotný lepok, nachádzajúci sa v niektorých obilninách, ale spôsobuje ju jedna zo zložiek komplexu proteínov – gliadínu. Vzhľadom k tomu, nesprávne fungujúci tráviaci systém nie je schopný gliadín rozložiť, vyvíja abnormálnu imunitnú reakciu, telo produkuje protilátky, ktoré spúšťajú autoimunitný proces.
V dôsledku toho sa objavujú zažívacie ťažkosti a zápaly, týkajúce sa črevnej sliznice prípadne sa neustále znižuje veľkosť klkov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vstrebávaní živín, čím úloha klkov úplne stráca svoju pôvodnú funkciu, prípadne časom klky úplne môžu odumrieť. Porucha vstrebávania živín sa stáva natoľko vážnou, že naruší a ohrozí fungovanie celého organizmu. Celiakia je neliečiteľná, ale vďaka bezlepkovej diéte sa môže stať bezpríznakovou. Skôr však, ako začnete s diétou, požiadajte o radu a pomoc odborníka a uistite sa, že skutočne trpíte citlivosťou na lepok. Väčšina príznakov – symptómy tráviacich ťažkostí, hnačka, bolesti v podbrušku – môžu tiež poukazovať na množstvo iných porúch. Na túto skutočnosť upozorňujú aj výskumníci na Mayo Clinic v Minnesote ktorí vyšetrili 55 pacientov s podozrením na celiakiu. Počas vyšetrení na základe výsledkov z biopsie tenkého čreva zistili, že iba v šiestich prípadoch išlo o celiakiu, pri všetkých ostatných symptómoch išlo o iné ochorenia, spôsobené – infekciou, IBS, stresom, a pod.
V čom sa nachádza lepok?
Nie je ľahké úplne vylúčiť lepok z každodennej stravy, veď tie obilniny, ktoré ľudia, citliví na lepok nemôžu užívať, sa nachádzajú v mnohých ďalších produktoch.
V prípade celiakie je nutné obísť:
• pšenice a potraviny s obsahom pšenice
• raž a potraviny obsahujúce raž
• jačmeň a potraviny obsahujúce jačmeň
• otruby a potraviny obsahujúce otruby
• špaldu a potraviny obsahujúce špaldu
• pšenicu kamut a potraviny obsahujúce pšenicu kamut
• slad a sladové potraviny
Okrem toho je zakázaná akákoľvek konzumácia spracovaných a hotových jedál, ktoré obsahujú vyššie spomínané obilniny. Patria medzi ne pekárenské výrobky, cestoviny, koláče, sušienky, ďalej vyprážané mäso, salámu a klobásy. Dávajte pozor aj na konzumáciu sušeného ovocia, pretože proces sušenia je často zrýchlený obilninami, tak ako možno tiež nájsť v mnohých nealkoholických a alkoholických nápojoch zložky s obilninami. Treba venovať veľkú pozornosť zloženiu instantných nápojov, pretože sú zvyčajne tiež obohatené o deriváty obilia. Hoci ovos neobsahuje lepok, ovsené múka alebo ovsené vločky sa tiež neodporúčajú ľuďom citlivým na lepok, pretože počas zberu, respektíve počas spracovania sa môže vyskytnúť znečistenie lepkom.
Existujú potravinové náhrady
Nedovolené obilniny môžu byť nahradené ryžou, kukuricou, amarantom, pohánkou, cirkom, maniokom, a z nich pripravenej múky si môžeme zhotoviť chlieb lebo cestoviny. Nemusíte sa vzdať lekváru, medu, vajec, zemiakov, prosa, žltého hrachu, slnečnicových semienok, alebo z jedál, založených na báze tekvicových semienok. Kľudne môžete konzumovať mliečne výrobky, zeleninu, ovocie, mäso a ryby, ale pri spracovaných výrobkoch sa treba vždy presvedčiť o tom, či sú naozaj bezlepkové.
Vedeli ste, že?
Od novembra 2005 sa musí na balení potravín vyskytovať súčasť tovaru – aj lepok.
Recepty na prípravu domáceho bezlepkového chleba možno nájsť tu!