Jednou z podmienok fungovania tráviaceho ústrojenstva je rovnováha mikroorganizmov, tvoriacich črevnú flóru. Tento optimálny stav pomáhajú udržiavať potraviny, ktoré obsahujú probiotické (prospešné) baktérie, a potravinové doplnky. Nie je však jedno, aké probiotiká užívame: zloženie črevnej mikroflóry je totiž z dvoch tretín šité na mieru pre každého jedinca.
80 percent imunitného systému sa viaže k hrubému črevu, preto aj jeho fungovanie do značnej miery závisí od stavu črevnej flóry. V prípade, že sa rovnováha črevnej mikroflóry vybudovanej mikroorganizmami, najmä baktériami, plesňami, a vírusmi, pod negatívnym vplyvom – nesprávnou životosprávou, liekmi, chemikáliami, ťažkými kovmi – naruší, v záujme nášho zdravia treba rýchlo dodať telu chýbajúce probiotické (pozitívne) baktérie. Na toto slúžia probiotiká, probiotické prípravky alebo potraviny, ktoré obnovujú rovnováhu črevnej flóry.
Aké probiotikum si vybrať?
Tráviaci trakt plodu je sterilný, črevná flóra sa začína budovať pri narodení, tento proces pokračuje dojčením. Keď užívame probiotiká, nesmieme zabudnúť, že zloženie črevnej mikroflóry človeka je z dvoch tretín jedinečné: je silne ovplyvnená prvotným účinkom – preniknutie mikroorganizmov z pôrodného kanála do organizmu novorodenca, alebo zloženie mlieka – genetickými podmienkami a pôsobením životného prostredia. Práve preto, keď si zvolíme probiotikum, alebo akýkoľvek probiotický produkt či potravinu, bolo by najlepšie, keby sme si boli vedomí toho, aké kmene črevných baktérií prevažujú v našom organizme. Toto je však ťažké realizovať, preto by bolo vhodé zvoliť si viacúčelové probiotiká ( výživové doplnky), ktoré obsahujú rad živých a účinných probiotických kmeňov baktérií, takto zvyšujúc šancu doplniť čo najväčšie množstvo chýbajúcich mikroorganizmov. Zoznam potravín, obsahujúcich probiotické baktérie je pomerne dlhý, ale to by nebolo na škodu, keď sme si vedomí nedostatkov a slabín nášho organizmu. Najznámejšie probiotické potraviny obsahujú laktobacily – laktózo / bifidus baktérie a baktérie mliečneho kvasenia. Ak trpíte alergiami, neodporúčajú sa konzumovať niektoré fermentované mliečne výrobky s vysokým obsahom probiotík -joghurt, kefír, zrejúce syry. Hoci obsahujú okrem probiotík aj mnohé vitamíny, myslíme aj na to, že kapustoviny spôsobujú nadúvanie, plynatosť, takže ak máme zlé trávenie, radšej sa im vyhnime.
V prípade akých príznakov môžu pomôcť probiotiká?
• Zažívacie problémy
• Hnačka
• Nadúvanie
• Nadmerná tvorba črevných plynov
• Zápalové ochorenie čriev
• Syndróm dráždivého čreva
• Zápal pošvy
• Crohnova choroba
Antibiotiká a probiotiká
Vzhľadom k tomu, že antibiotiká napadnú v črevnom trakte živé, prospešné kmene, môže v dôsledku užívania liekov nastať poškodenie črevnej flóry. Je preto dôležité, aby sme v priebehu liečby antibiotikami okamžite nahradili zničené probiotické baktérie. Dodržujte termíny: urobíme najlepšie, ak probiotikum dodáme do organizmu každý deň. Tým zabránime narušeniu probiotických baktérií antibiotikami.
Vedeli ste, že?
Aby sa probiotické baktérie čo najrýchlejšie rozmnožili, je potrebné konzumovať prebiotiká. Prebiotiká ( prebiotické potravinové vlákniny), odolávajúce žalúdočnej kyseline sú hlavnou potravou pre užitočné baktérie. Špecialitou prebiotík je, že sú ako pre organizmus, tak aj pre škodlivé baktérie rovnako nestráviteľné. Najčastejšie požívaným prebiotikom je inulín.