Rakovina pľúc, jej príznaky a prevencia | Liečivé rastliny

Rakovina pľúc je na celom svete najčastejšie a najagresívnejšie nádorové ochorenie.  Veľmi rýchlo tvorí metastázy, aj to prispieva k vysokému riziku úmrtia. Navyše sa týka stále viacerých ľudí, ročne je registrovaných okolo 1,8 miliónov nových chorých.  Z tohoto dôvodu je potrebné poznať príznaky rakoviny pľúc, ako aj jej prevenciu a možnosti liečby.


Ľudia, postihnutí rakovinou pľúc sa dostanú často  k liečbe až neskoro, z tej príčiny, že toto ochorenie je dlho takmer úplne bezpríznakové, resp. jeho príznaky nepoukazujú jednoznačne na existenciu rakoviny. Keď sa ťažkosti zhoršujú a chorý konečne vyhľadá lekára, nádor je už vo väčšine prípadov vyvinutý a spôsobil už aj metastázy. Preto sú obzvlášť dôležité opakované screeningové vyšetrenia, veď včas odhalená rakovina pľúc je omnoho ľahšie a efektívnejšie liečiteľná.

Fajčenie a alkohol

Hoci rakovina pľúc môže mať aj genetické príčiny, úmrtie v jej dôsledku možno však v 80-90% prípadoch pripísať následkom fajčenia. Riziko vzniku rakoviny pľúc zvyšuje aj pasívne fajčenie a konzumácia alkoholu.

Kedy mať podozrenie?

  • Bezdôvodná a neustála únava
  • Aspoň 2 týždne trvajúci suchý kašeľ
  • Celková slabosť
  • Častá zadýchanosť
  • Dýchavičnosť
  • Kašeľ so sekrétom, s hlienami
  • Zvieravá bolesť v hrudníku
  • Pravidelné  tŕpnutie / znížená citlivosť končatín
  • Nechutenstvo
  • Hemoptýza (krvavý kašeľ)
  • Bezdôvodný úbytok hmotnosti
  • Opakovaný obličkový kameň
  • Sťažené dýchanie
  • Bolesti krku a/alebo chrbta
  • Sipot pri dýchaní
  • Bolestivý kašeľ
  • Bolesti kostí a svalov
  • Zdurené lymfatické uzliny

Existujú aj charakteristické sprievodné choroby rakoviny pľúc, z nich najčastejšie sú zápal pľúc a hlboká žilná trombóza. Pri výskyte týchto chorôb je preto dôležité, aby lekár vylúčil možnosť rakoviny pľúc.

Nádor na pľúcach môže byť aj nezhubný

Hoci za vznik rakoviny pľúc môže predovšetkým fajčenie, chorobu však môžu vyvolať aj iné faktory. Také sú poškodenia životného prostredia, alebo vdýchnutie nebezpečných látok.  Dôležité je však vedieť, že nie každý nádor na pľúcach je zhubný, čo je rozhodujúce aj pre jeho liečbu.  

Nezhubný nádor na pľúcach

  • Ohrozuje chorého na živote iba vtedy, keď sa zmení na zhubný
  • Väčšinou ho neodstraňujú
  • Nevytvára metastázy
  • Okolité orgány necháva nedotknuté

Zhubná rakovina pľúc

  • Môže spôsobiť smrť
  • Po odstránení sa môže znovu obnoviť
  • Poškodzuje iné orgány vo svojej blízkosti
  • Môže spôsobiť metastázy

Chemoterapia, ožarovanie a operácia

V závislosti od veľkosti a umiestnenia nádoru, ako aj od zdravotného stavu postihnutého, sa liečba rakoviny pľúc uskutočňuje väčšinou chemoterapiou, rádioterapiou (ožarovaním), resp. chirurgickým zákrokom, v priebehu operácie je odstránené postihnuté tkanivo. Na zmiernenie vedľajších následkov liečby môže byť potrebné použitie výživových doplnkov.

Existujú prirodzené metódy liečby: sója a cesnak

V prevencii rakoviny pľúc, resp. aj v jej liečbe zohráva rozhodujúcu úlohu vhodná výživa. Zo štúdie výskumníkov American Cancer Society a Shanghai Jliatong Universit, uverejnenej v odbornom časopise Journal of Clinical Nutrition vyplýva, že z hľadiska prevencie rakoviny pľúc je sója jednou z najdôležitejšou potravinou. Izoflavóny, nachádzajúce sa v rastline totiž zabraňujú rastu a rozmnožovaniu rakovinových buniek. Podľa ich výskumov, znižuje častá konzumácia sóje riziko rakoviny pľúc až o 23 %.

Ešte účinnejší je cesnak. Čínsky tím vedcov Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention publikoval v časopise Cancer Prevention Research výskum, v ktorom dokázali, že u ľudí, ktorí jedia dvakrát týždenne surový cesnak, sa zníži rakovina pľúc o 50 %.

Liečba a prevencia rakoviny pľúc liečivými rastlinami

  • V záujme prevencie rakoviny pľúc, jedzme čo najviac čučoriedok, resp. iné bobuľové ovocie. Toto ovocie obsahuje vo veľkej miere kyselinu benzoovú, ktorá znižuje nielen riziko vzniku rakovinu pľúc, ale aj rakoviny hrubého čreva, prostaty a prsníka.
  • Pomôcť môže aj listová zelenina s tmavozelenými listami, s vysokým obsahom beta-karoténu, ako napr. špenát, šťaveľ, mangold, ďalej oranžová zelenina: mrkva, tekvica hokaido, resp. červená zelenina, ako napr. cvikla.
  • Na ochutenie jedla používajme jablčný ocot, je bohatý na beta-karotén, ľahko stráviteľný, resp. pôsobí ako antioxidant. Zabraňuje nádorovému ochoreniu pľúc a kože, resp. stimuluje regeneráciu poškodených buniek.
  • Jedno jablko denne, vďaka svojmu vysokému obsahu quercetínu – rastinnému flavonoidu, okrem prevencie rakoviny pľúc, prispieva aj k prevencii rakoviny hrdla, ústnej dutiny, hrubého čreva, a prsníka.
  • V cvikli, v mrkve, v sladkých zemiakoch, v tekvici na pečenie, resp. aj v cukete nachádzajúce sa karotinoidy úspešne chránia organizmus pred rakovinou pľúc, hrubého čreva, prostaty a prsníka.

Vedeli ste?

Jedálniček s nedostatočným množstvom selénu zvyšuje riziko rakoviny pľúc.  Vo väčšej miere sa nachádza selén v tuniaku, v sardinkách, v losose, v húževnatci jedlom (Shi-take), špargli, ako aj v kuracom mäse, v hovädzom mäse, vo vnútornostiach, celozrnných obilninách a v rakoch.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email