Snáď ani neexistuje osoba, ktorá by počas svojho života nemala negatívne skúsenosti s nadúvaním a plynatosťou. Pri napnutom bruchu, alebo nezadržateľnej nutnosti vetrov nám môžu urobiť dobrú službu probiotiká.
Črevné vetry môžu opustiť naše telo dvoma spôsobmi: cez ústa alebo cez análny otvor. Hoci nadmerná tvorba plynov svedčí o problémoch zažívacieho traktu, alebo o narušení rovnováhy črevnej flóry, v určitých medziach je to však normálne. Črevné plyny pozostávajú predovšetkým z oxidu uhličitého, kyslíka, vodíka a metánu, nepríjemný zápach vzniká preto, že v črevách – súčasť črevnej flóry – žijú také baktérie, ktoré produkujú plyn na báze síry.
Choroby a nesprávna výživa
Z plynatosti vznikajúce nadúvanie, pokiaľ nie je spôsobené organickou poruchou, je dôsledok nesprávnej výživy – sýtené nápoje, potraviny, obsahujúce škodlivé látky – alebo nesprávne stravovacie návyky: keď jeme rýchlo, bez dôkladného prežutia potravín, prehĺtame zbytočný vzduch, toto všetko môže spôsobiť nadúvanie. Častým sprievodným javom je aj syndróm dráždivého čreva (IBS), takisto je spájané aj s Crohnovou chorobou a inými črevnými problémami, najmä zápalmi alebo rakovinou hrubého čreva. Je dobré vedieť, že ak sa kvôli črevným chorobám ohlásia problémy na ľavej strane črevného traktu, sú ľahko zameniteľné s príznakmi infarktu, ak sa ohlasujú vpravo, príznaky sa môžu poukazovať na poruchy žlčníka, alebo na akútny zápal slepého čreva.
Dôležité je správne stravovanie
Zvýšenú tvorbu plynu môžu upraviť aj niektoré druhy potravín. Sú to väčšinou potraviny obsahujúce uhľohydráty, spomedzi cukrov rafinóza, laktóza, fruktóza a sorbitol. Veľké množstvo rafinózy obsahuje fazuľa, menej ružičkový kel, kapusta, brokolica, špargľa a ostatné obilniny. Laktóza je prírodný mliečny cukor, takže sa nachádza v takmer každom mliečnom výrobku -syroch, tvarohu, zmrzline, atď. S fruktózou sa môžeme stretnúť v cibuli, artičokách a ovocí V ovocí sa nachádza aj sorbitol, ktorý používa veľa diabetikov ako náhradné sladidlo. Plynatosti napomáhajú aj potraviny, obsahujúce škrob, toto sú napríklad zemiaky a pšenica, kým potraviny, obsahujúce tuk vyvolávajú práve opačný účinok.
Môžu pomôcť probiotiká
Pri eliminácii nepríjemnej tvorby plynov, alebo pri prevencii môže veľa pomôcť zmena jedálnička, alebo príjem probiotík. Probiotiká (probiotické baktérie), totiž prispievajú k obnove črevnej flóry, a tým účinne zabraňujú nadmernej plynatosti. Dôležité je, aby sme súčasne s probiotikami užívali aj prebiotiká, pretože živia prebiotické baktérie, tak nevyhnutné pre ich rozmnožovanie.
Čo na to vedci?
Výskumníci španielskej nemocnice L’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Vall dˇHebron Fakultná nemocnia) skúmali toleranciu črevných plynov a dobu tranzit plynov u dvadsiatich pacientov, trpiacich syndrómom dráždivého čreva a u dvadsiatich zdravých osôb. Do ich tela dostali zmes z dusíka uhličitého, kyslíka a oxidu uhoľnatého a pozorovali ich reakcie. Ukázalo sa, že u 90 % pacientov, trpiacich IBS sa vyvinulo zadržanie plynu, gastrointestinálne a črevné symptómy, a došlo k nadúvaniu. Oproti tomu,iba 20 % z kontrolnej skupiny zdravých pacientov vykazovalo podobné ťažkosti. Článok o výskume bol uverejnený v časopise Gut.
Vedeli ste, že?
Ľudské telo produkuje 1,5-2 litrov plynu za deň, ktoré –nejakým spôsobom- sa vyprázdnia on v priemere 14 krát za deň.