Je vedecky dokázané, že protizápalové účinky kuracej polievky prispievajú aj k zmierneniu prechladnutia, a to najmä príznakov ochorenia horných dýchacích ciest, urýchľujúc tak proces liečenia. Vedci testovali niekoľko receptov, ktoré sú účinné proti nachladnutiu a chrípke, spomedzi týchto najlepšou je „babičkina polievka“
Ingrediencie pre 4 osoby:
• 1 kilogram kurčaťa
• 1 balíček kuracích krídiel
• 3 cibule
• 1 veľký sladký zemiak • 2 petržleny
• 11-12 kúskov mrkvy
• 5-6 stoniek zeleru
• 1 zväzok petržlenovej vňate
• soľ a korenie podľa chuti, najlepšie v minimálnom množstve
Príprava:
Kurča očistíme, vložíme ho do veľkého hrnca a naplníme ho studenou vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Keď voda začne vrieť, pridáme kuracie krídelká, cibuľu, sladký zemiak, petržlen a mrkvu.
Varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny, potom pridáme petržlenovú vňať a zeler. Varíme ďalej asi 45 minút, pričom je potrebné dbať na to, aby sme z povrchu naberačkou odstránili z času na čas nahromadený tuk. Z hotovej polievky vyberieme kurča – môžeme ho podávať aj samostatne, alebo pripraviť z neho paštétu – zeleninu nakrájame na malé kúsky, prípadne prepasírujeme. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Chuť polievky môžeme spestriť troškou kari korenia.