Aj keď je už skončilo obdobie maškŕt a možno dokonca nám nabehli kilá navyše, ak môžeme, nezačnime teraz so sebatrýznivými diétami. Vzhľadom na to, že je zima, náš organizmus potrebuje plus kalórie – samozrejme nie na mastný chlieb – tak, aby sme nezabudli na prísun vitamínov, minerálnych solí a dostatočný príjem antioxidantov. To nám môžu pomôcť zimné jedlá.
V zime je obzvlášť dôležité prijať stravu, bohatú na živiny, veď v opačnom prípade náš imunitný systém zoslabne, sme náchylný na sezónne ochorenia. Práve preto doprajme nášmu organizmu v prvom rade dostatočný prísun antioxidačného vitamínu C a a vitamínov skupiny B – ktoré nájdeme v hojnom zastúpení v strukovinách – pretože pomáhajú telu, aby prijaté jedlo premenili na energiu a zároveň pomôžu predísť nachladnutiu a chrípke. A počas chladných, ľadových dní potrebuje náš organizmus najviac zdravé, kalórie a energiu zabezpečujúce jedlo.
Zamatový cícerový krém
Prísady:
• 250g namočeného cíceru alebo konzervy
• 1 väčší zemiak
• 4 plátky slaniny alebo šunky
• 1 štipka najemno nasekanej petržlenovej vňate
• 1 lyžica extra panenského olivového oleja
• čerstvo vylisovaná citrónová šťava z pol citróna
• soľ a korenie, podľa chuti
Príprava:
Cícer začnime variť v horúcej, ale nie vriacej vode. Keď je už takmer mäkký, pridajme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, soľ. Ak je to uvarené, zlejeme prebytočnú vodu – dajme jej trochu nabok, ak by bola masa veľmi tuhá, prilejeme vodu a takto ju zriedime. Slaninu nakrájame na kúsky a opražíme ju. Na krém naložíme opražené kúsky slaniny, nakvapkáme olivový olej, šťavu z citróna, napokon posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame hneď, kým je to teplé. Tip: podávanie je veľkolepejšie, ak namiesto tanierov použijeme poháre z hrubostenného skla.
Fazuľová polievka inak
Prísady:
• 320 g cestovín z tvrdej pšenice / krátke makaróny
• 250 g paradajkovej omáčky
• 1 strúčik cesnaku
• 1 štipka najemno nasekanej petržlenovej vňate
• 30 g cibule
• 30 g stopkového zeleru
• 1 polievková lyžica extra panenského olivového
oleja
• 60 g tuku
• 30 g mrkvy
• 400 g namočenej strakatej fazule pinto
• 3 krátke vetvičky čerstvého rozmarínu
• 0,5 litra zeleninovej alebo kuracej polievky
• 120 surovej šunky
• soľ a korenie, podľa chuti
Príprava:
Uvarme, alebo zohrejme polievku.. Medzitým si pripravme masť, šunku nakrájajme na tenké plátky. Stopkový zeler, mrkvu a cibuľu nasekáme v mixéri, až kým nedostaneme konzistenciu podobnú smotanovej paste. Do veľkej nádoby nalejeme olej a pridáme cesnak: keď začne červenieť, pridáme zeleninu, masť, paradajky a šunku. Keď sa masť roztopí, pokropíme naberačkou polievky, a pomaly varíme ďalej. Pridáme soľ, korenie a pripravenú fazuľu. Medzitým v inej panvici dáme variť vodu, a varíme cestoviny až do polomäkka. Naberieme tri naberačky zeleninovej omáčky, zmixujeme a premiešame. Pridáme cestoviny, varíme, potom posypeme čerstvým rozmarínom a podávame.
Tip: Ak chceme obohatiť polievku -v prípade minútky – môžeme pridať aj na kocky nakrájané varené zemiaky.
Falošný perkelt s kukuričnou kašou
Prísady
• 800 g na kocky nakrájaného hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Môžeme nahradiť aj bielym mäsom v tom prípade však treba skrátiť dobu varenia
• 200 g kukuričnej múky
• 400 gramov paradajkovej omáčky
• 5 g slaniny
• 1 lyžica prepasírovanej cibule
• múka
• rozmarín
• petržlenová vňať
• červené víno
• extra panenský olivový olej
• soľ a korenie, podľa chuti
Príprava:
Opražíme cibuľu v olivovom oleji do zlatista, pridáme slaninu. Pridáme paradajkový pretlak: nalejeme ho do základu, vložíme niekoľkých čerstvých listov rozmarínu a osolíme. Hovädzie mäso nakrájame na 2-3 centimetrové kocky, poobraciame v múke a hodíme na rozpálenú panvicu: s trochou vína a dusíme až do odparenia vína. Pripravenú paradajkovú omáčku zmixujeme, nalejeme na mäso a na pomalom ohni varíme 1,5 hodiny za neustáleho miešania. Ak sa odparuje príliš rýchlo, pridáme trochu teplej vody. Keď je mäso uvarené do mäkka, môžeme ešte osoliť, okoreniť a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Zatiaľ čo je „perkelt“ hotový, do jedného litra horúcej slanej vody pridáme 1 lyžicu oleja, vsypeme preosiatu kukuričnú múku a stále miešame po dobu niekoľkých minút. Potom, na miernom ohni, za častého miešania varíme po dobu 40 minút.
Podávanie: na kukuričnú kašu navrstvíme „perkelt“, posypeme petržlenom podľa chuti, pridáme čierne korenie, estragón alebo dokonca listy čerstvého tymianu.