Zimné jedlá zdravo

Aj keď je už skončilo obdobie maškŕt  a možno dokonca nám nabehli  kilá navyše, ak môžeme, nezačnime  teraz so sebatrýznivými  diétami. Vzhľadom na to, že je zima, náš organizmus potrebuje plus kalórie – samozrejme nie na mastný chlieb –  tak, aby sme nezabudli na prísun vitamínov, minerálnych solí  a dostatočný príjem antioxidantov. To nám môžu pomôcť zimné jedlá.


V zime je obzvlášť dôležité prijať stravu, bohatú na živiny, veď v opačnom prípade náš imunitný systém zoslabne, sme náchylný na sezónne ochorenia. Práve preto doprajme nášmu organizmu v prvom rade dostatočný prísun antioxidačného vitamínu C a  a vitamínov skupiny B – ktoré nájdeme v hojnom zastúpení v strukovinách – pretože pomáhajú telu, aby prijaté  jedlo premenili na energiu a zároveň pomôžu predísť nachladnutiu a chrípke. A počas chladných, ľadových dní potrebuje náš organizmus najviac zdravé, kalórie a energiu zabezpečujúce jedlo.

Zamatový cícerový krém

Prísady:

• 250g namočeného cíceru alebo konzervy

• 1 väčší zemiak

• 4 plátky slaniny alebo šunky

• 1 štipka najemno nasekanej petržlenovej vňate

• 1 lyžica extra panenského olivového oleja

• čerstvo vylisovaná citrónová šťava z  pol citróna

• soľ a korenie, podľa chuti

Príprava:

Cícer začnime variť v horúcej, ale nie vriacej vode. Keď je už takmer mäkký, pridajme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, soľ. Ak  je to uvarené, zlejeme prebytočnú vodu – dajme jej trochu nabok, ak by bola masa veľmi tuhá, prilejeme vodu a takto ju zriedime. Slaninu nakrájame na kúsky a opražíme ju. Na krém naložíme opražené kúsky slaniny, nakvapkáme olivový olej, šťavu z citróna, napokon posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame hneď, kým je to teplé. Tip: podávanie je veľkolepejšie, ak namiesto tanierov použijeme poháre z hrubostenného skla.

Fazuľová polievka inak

Prísady:

• 320 g  cestovín z tvrdej pšenice / krátke makaróny

• 250 g paradajkovej omáčky

• 1 strúčik cesnaku

• 1 štipka najemno nasekanej petržlenovej vňate

• 30 g cibule

• 30 g stopkového zeleru

• 1 polievková lyžica extra panenského olivového    

  oleja

• 60 g tuku

• 30 g mrkvy

• 400 g namočenej strakatej  fazule pinto

• 3 krátke vetvičky  čerstvého rozmarínu

• 0,5 litra zeleninovej alebo kuracej polievky

• 120 surovej šunky

• soľ a korenie, podľa chuti

Príprava:

Uvarme, alebo zohrejme polievku.. Medzitým  si pripravme masť, šunku nakrájajme na tenké plátky. Stopkový zeler, mrkvu a cibuľu nasekáme v mixéri, až kým nedostaneme konzistenciu podobnú smotanovej paste. Do veľkej nádoby nalejeme olej a pridáme cesnak: keď začne červenieť, pridáme zeleninu, masť, paradajky a šunku.  Keď sa masť roztopí, pokropíme naberačkou polievky, a pomaly varíme ďalej. Pridáme soľ, korenie a pripravenú fazuľu.  Medzitým  v inej panvici dáme variť vodu, a varíme cestoviny až do polomäkka. Naberieme tri naberačky zeleninovej omáčky, zmixujeme a premiešame. Pridáme cestoviny, varíme, potom posypeme  čerstvým rozmarínom a podávame.

Tip: Ak chceme obohatiť polievku -v prípade minútky – môžeme pridať aj na kocky nakrájané varené zemiaky.

Falošný perkelt s kukuričnou kašou

Prísady

• 800 g na kocky nakrájaného hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Môžeme nahradiť aj bielym mäsom v tom prípade však treba skrátiť dobu varenia

• 200 g kukuričnej múky

• 400 gramov paradajkovej omáčky

• 5 g slaniny

• 1 lyžica prepasírovanej cibule

• múka

• rozmarín

• petržlenová vňať

• červené víno

• extra panenský olivový olej

• soľ a korenie, podľa chuti

Príprava:

Opražíme cibuľu v olivovom oleji do zlatista, pridáme slaninu. Pridáme  paradajkový pretlak: nalejeme ho do základu, vložíme niekoľkých čerstvých listov rozmarínu a osolíme. Hovädzie mäso nakrájame na 2-3 centimetrové kocky, poobraciame  v múke a hodíme na  rozpálenú panvicu: s trochou vína a dusíme až do odparenia vína. Pripravenú  paradajkovú omáčku zmixujeme, nalejeme na mäso a na pomalom ohni varíme 1,5 hodiny za neustáleho miešania.  Ak sa odparuje príliš rýchlo, pridáme trochu teplej vody. Keď je mäso uvarené do mäkka, môžeme ešte osoliť, okoreniť a  posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Zatiaľ čo je „perkelt“ hotový, do jedného litra horúcej slanej vody pridáme 1 lyžicu oleja, vsypeme preosiatu kukuričnú múku a  stále miešame po dobu niekoľkých minút. Potom, na miernom ohni, za častého miešania varíme po dobu 40 minút.

Podávanie: na kukuričnú kašu navrstvíme „perkelt“,  posypeme petržlenom podľa chuti, pridáme čierne korenie, estragón alebo dokonca listy čerstvého tymianu.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email