Aj napriek tomu, že špargľa má mnoho liečivých vlastností, nepatrí medzi najobľúbenejšie zeleniny. Je to najmä dôsledok nedostatku vhodných receptov: špargľa sa pripravuje predovšetkým na pare, alebo ako polievka. Existuje však nespočetné množstvo jedinečných a pritom ľahko pripraviteľných jedál zo špargle.
Špargľa je jednou z prvých jarných zelenín, preto má dôležitú úlohu v doplnení zimou vyčerpaných vitamínov a minerálnych látok do organizmu. Nakoľko jej sezóna je pomerne krátka, treba jej jesť čo najviac, kým sa dá zohnať čerstvá. V receptoch, ktoré sme pre vás zostavili, ponúkame jednoduché, ale výživné pochúťky zo špargle: stojí za to ich vyskúšať!
Mandľová špargľa ako predjedlo:
Prísady:
- 1 kg špargle
- solené kapary
- 80 g masla
- 2 lyžice nasekaných mandlí
Príprava:
- Odstráňte spodnú drevitú časť výhonkov špargle, prípadne očistite aj spodnú časť stonky.
- Vhoďte do vriacej vody a varte, kým nebude špargľa chrumkavá.
- Opláchnite, a osušte aj solené kapary.
- Na panvici roztopte maslo – dbajte o to, aby nezhorelo – a upečte na ňom mandle do zlatista. Keď budú mandle upečené, pridajte kapary.
- Umiestnite špargľu na tanier, potom ju polejte mandľovo-maslovou omáčkou s kaparami. Môžete ich ponúknuť samostatne alebo s hriankami.
Špargľovo-chlebový puding
Prísady:
- 1 kg špargle
- 100 g strúhaného suchého syra, alebo parmezán
- 200 g čerstvej chlebovej striedky
- 150 ml mlieka
- 4 vajcia
- 100 g masla
- Strúhanka, soľ, muškátový oriešok, mleté biele korenie
Príprava:
- Očistite špargľu, ako je popísané vyššie.
- Uvarte ju v slanej vode, alebo poduste 7-8 minút pod pokrievkou.
- Odložte niekoľko kúskov špargle nabok na oblohu, zvyšok nakrájajte na krúžky.
- 20 gramov masla roztopte, pridajte krúžky špargle a nechajte ju na miernom ohni po dobu 3-4 minút.
- Rozmixujte, až dostanete z nej pyré.
- Pridajte vajcia, chlebovú striedku, namočenú v mlieku a starostlivo odstredenú, mleté korenie a roztopené zvyšné maslo.
- Maslom vytrite silikónovú pudingovú formu – 2,5 dl – vysypte strúhankou a nalejte do nej pripravenú zmes.
- Upečte v predhriatej 180 ° C – rúre 20 minút, potom nechajte pred podávaním odležať po dobu 5 minút.
- Ozdobte pripravenými špičkami špargle, ak máte chuť, môžete použiť na zdobenie ešte napr. cherry paradajky, varené plátky šunky.
Špargľovo- šunkové vaječné rezance
Prísady:
- 400g vaječných rezancov
- 100 g nakrájanej šunky alebo slaniny
- 500 g špargle
- 40 g strúhaného syra
- 1 šalotka
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 30 g masla
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava:
- Očistite špargľu podľa popisu vyššie.
- Uvarte vo vriacej slanej vode asi 2-3 minúty. Po uvarení špargľu vyberte, zostávajúcu vodu dajte bokom.
- Odstráňte špičky špargle, stonku skráťte na polovicu a nakrájajte na krúžky.
- Na väčšej panvici rozpustite maslo, do sklovita poduste nasekanú šalotku, vložte krúžky špargle, aj jej špičky.
- Po rozohriatí zalejte pol pohárikom bieleho vína. Keď sa víno odparí, na panvicu vložte nakrájanú šunku. Pridajte soľ a stiahnite z ohňa.
- Uvarenú vodu zo špargle dajte zovrieť a vložte vaječné rezance.
- Ak sú cestoviny uvarené, vložte ich na panvicu a dobre premiešajte s upravenou špargľou.
- Podávajte posypané syrom a korením podľa chuti.
Dobrú chuť!