Recepty zo špargle – Chutné a zdravé

Aj napriek tomu, že špargľa má mnoho liečivých vlastností, nepatrí medzi najobľúbenejšie zeleniny. Je to najmä  dôsledok nedostatku vhodných receptov: špargľa sa pripravuje predovšetkým na pare, alebo ako polievka. Existuje však nespočetné množstvo jedinečných a pritom ľahko pripraviteľných jedál zo špargle.


Špargľa je jednou z prvých jarných zelenín, preto má dôležitú úlohu v doplnení zimou vyčerpaných vitamínov a minerálnych látok do organizmu. Nakoľko jej sezóna je pomerne krátka, treba jej jesť čo najviac, kým sa dá zohnať čerstvá. V receptoch, ktoré sme pre vás zostavili, ponúkame jednoduché, ale výživné pochúťky zo špargle: stojí za to ich vyskúšať!

Mandľová špargľa ako predjedlo:

Prísady:

  • 1 kg špargle
  • solené kapary
  • 80 g masla
  • 2 lyžice nasekaných mandlí

Príprava:

  • Odstráňte spodnú  drevitú časť výhonkov špargle, prípadne očistite aj spodnú časť stonky.
  • Vhoďte do vriacej vody a varte, kým nebude špargľa  chrumkavá.
  • Opláchnite, a osušte aj solené kapary.
  • Na panvici roztopte maslo – dbajte o to, aby nezhorelo – a upečte na ňom mandle do zlatista. Keď budú mandle upečené, pridajte kapary.
  • Umiestnite  špargľu na tanier, potom ju polejte mandľovo-maslovou omáčkou s kaparami. Môžete ich ponúknuť samostatne alebo s hriankami.

Špargľovo-chlebový puding

Prísady:

  • 1 kg špargle
  • 100 g strúhaného suchého syra, alebo parmezán
  • 200 g čerstvej chlebovej striedky
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • Strúhanka, soľ, muškátový oriešok, mleté biele korenie

Príprava:

  • Očistite špargľu, ako je popísané vyššie.
  • Uvarte ju v slanej vode, alebo poduste 7-8 minút pod pokrievkou.
  • Odložte niekoľko kúskov  špargle nabok na oblohu, zvyšok nakrájajte na krúžky.
  • 20 gramov masla roztopte, pridajte krúžky špargle a nechajte ju na miernom ohni po dobu 3-4 minút.
  • Rozmixujte, až dostanete z nej pyré.
  • Pridajte vajcia, chlebovú striedku, namočenú v mlieku a starostlivo odstredenú, mleté korenie a roztopené zvyšné maslo.
  • Maslom vytrite silikónovú pudingovú formu – 2,5 dl –  vysypte strúhankou a nalejte do nej pripravenú zmes.
  • Upečte v predhriatej 180 ° C –  rúre 20 minút, potom nechajte pred podávaním odležať po dobu 5 minút.
  • Ozdobte pripravenými špičkami špargle,  ak máte chuť, môžete použiť na zdobenie ešte napr. cherry paradajky, varené plátky šunky.

Špargľovo- šunkové vaječné rezance

Prísady:

  • 400g vaječných rezancov
  • 100 g nakrájanej šunky alebo slaniny
  • 500 g špargle
  • 40 g strúhaného syra
  • 1 šalotka
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 30 g masla
  • soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Príprava:

  • Očistite  špargľu podľa popisu vyššie.
  • Uvarte vo vriacej slanej vode  asi 2-3 minúty. Po uvarení špargľu vyberte, zostávajúcu vodu  dajte bokom.
  • Odstráňte špičky špargle, stonku skráťte na polovicu a nakrájajte na krúžky.
  • Na väčšej panvici rozpustite maslo, do sklovita poduste nasekanú šalotku, vložte krúžky špargle, aj jej špičky.
  • Po rozohriatí zalejte pol pohárikom bieleho vína. Keď sa víno odparí, na panvicu vložte nakrájanú šunku. Pridajte soľ a stiahnite z ohňa.
  • Uvarenú vodu zo špargle dajte zovrieť a vložte vaječné rezance.
  • Ak sú cestoviny uvarené, vložte ich na panvicu a dobre premiešajte s upravenou špargľou.
  • Podávajte posypané syrom a korením podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email