Hruška je jedným z jesenných populárnych ovocí, čo nie je náhoda, je to veľmi príjemnej chuti sladké a šťavnaté ovocie. Okrem toho má rad zdravie chrániacich účinkov, ktoré ani spracovaním nestrácajú svoj účinok. Aj to je dôvod, prečo by ste ho mali pravidelne konzumovať v sezóne, k čomu vám ponúkajú pomoc recepty z hrušky.
Hruška je bohatá na vlákninu, vitamíny, antioxidanty, rôzne minerály a vlákniny, s nízkym obsahom kalórií. Jej komponenty prispievajú k vyčisteniu hrubého čreva, detoxikácii, k prevencii rakoviny, chráni srdce, zmierňuje príznaky osteoporózy, odstraňuje pretrvávajúce bolesti v krku. Okrem toho, hruška má schopnosť zvýšiť účinnosť chudnutia. Nasledujúce recepty z hrušky vám pomôžu pripraviť kompletný chod rýchlo a ľahko.
Recepty z hrušky ( predjedlo)
Šunkové košíčky s hruškami
Prísady:
• 200 g nakrájanej surovej šunky
• 400 g mäkkého syra
• 2 hrušky
• 1 hrsť lúpaných tekvicových semiačok
• med
• čierne korenie
• čerstvo vylisovaná citrónová šťava
Príprava:
- Hrušky olúpte, nakrájajte na malé kocky a namočte v citrónovej šťave.
- Plátkami šunky vysteliete formy na muffiny tak, aby šunka prečnievala cez okraj formy, nakoľko počas pečenia sa šunka scvrkne.
- Treba dbať aj o to, aby sa plátky značne prekrývali, ináč sa počas pečenia rozídu a neudržia plnku.
- Šunku vo formičkách pečiete v 200 ° C predhriatej rúre asi 10 minút. Ak to bude hotové, vyberiete a necháte vychladnúť.
- Medzitým zmiešate syr, kocky hrušky a pečené tekvicové semiačka, okoreníte (nepridávame soľ, pretože šunka je veľmi slaná).
- Upečené šunkové košíky vyberte z košíkov, naplňte zmesou, na ktorú nakvapkajte vlažný med a okamžite podávajte.
Recepty z hrušky (hlavné jedlo)
Orechovo-hruškové rizoto
prísady:
• 320 g ryže
• 400 g zrelých, ale nie príliš mäkkých hrušiek
• 100 g jadier vlašských orechov
• 1 1iter vývaru z mäsovej alebo zeleninovej polievky
• 1 citrón
• 1 malá cibuľa
• 50 g masla
• 1 dl suchého bieleho vína
• korenie podľa chuti, prípadne strúhaný parmezán
príprava:
- Umyte citrón, vytlačte šťavu a kôru dajte stranou.
- Hrušky ošúpte a nakrájajte na mesiačiky, vyberte jadrovník.
- Nakrájajte na tenké plátky a potom priamo na ne nalejte citrónovú šťavu, aby kúsky nezhnedli.
- Jadrá vlašských orechov nasekajte na hrubo, ale predtým odložte bokom 4 kusy polovíc orechov na zdobenie.
- Vo väčšom kastróliku rozpustite 30 dkg masla a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú opražte do sklena.
- Pridajte ryžu, trochu opraženú a zalejte vínom.
- Potom ju podlejte vývarom a varte za stáleho miešania.
- Keď je ryža skoro hotová, pridajte nakrájané ovocie, s výnimkou niekoľkých plátkov nakrájanej hrušky. Keď je jedlo uvarené, pridajte zvyšné maslo, ľahko opražené orechy, korenie.
- Podávame ozdobené plátkami hrušky a orechov.
Hruška recepty (dezerty)
Nutella hruška kabát
prísady:
• 1 porcia lístkového cesta
• 4 zrelé hrušky, ale tvrdé
• 1 vajce
• Nutella alebo čokoládový krém iného druhu, alebo arašidové maslo
príprava:
- Hrušku opatrne zdola otvorte a opatrne odstráňte jadrovník, potom vytvorte dutinu, v ktorej bude Nutella.
- Až potom hrušku olúpte, takto sa nemôže rozpadnúť.
- Kysnuté cesto nakrájajte na tenké prúžky, ale predtým za pomoci pohára v spodnej časti hrušky vykrojte väčšie kruhy (štyri samozrejme).
- Hrušky naplňte Nutellou, trochou cesta uzavrite spodok.
- Hrušku postavíme na okrúhly spodok, a celý jej povrch obkrútime prúžkami z cesta. Pečte pri 185 ° C počas 20 minút a podávajte teplé alebo studené.