Nádor v hrubom čreve je jednou z najčastejších druhov rakoviny. Je dôsledkom nesprávneho životného štýlu, v menšej miere vznik rakoviny hrubého čreva ovplyvňujú ju aj genetické faktory. Pri prevencii pomáha okrem zdravej výživy aj črevná očista a detoxikácia.
Zo sliznice hrubého čreva vyvinutý malígny kolorektálny nádor (a podobne aj rakovina hrubého čreva vyvinutá z hrubého čreva) je veľmi časté ochorenie, postihujúce až sedem percent svetovej populácie. Podľa niektorých prieskumov až jednu pätinu všetkých prípadov rakoviny tvorí rakovina hrubého čreva. Je to obzvlášť agresívna rakovina, ľahko metastázuje, čiže napáda tkanivá a orgány v blízkosti lymfatického systému, pričom odtiaľ môže zasiahnuť ktorýkoľvek bod organizmu. Nádor hrubého čreva je vo väčšine prípadov smrteľný, avšak ak je rozpoznaný včas, a začne sa s liečbou, má dobrú šancu byť liečený. Na rozdiel od iných nádorových lézií, najpravdepodobnejšie príčiny rakoviny hrubého čreva sú úplne jasne definované, a preto pri dodržaní pravidiel sa výrazne znižuje riziko jej vzniku, takže je pomerne jednoduché jej zabrániť. Ide o zmenu životného štýlu, pravidelná očista čreva a detoxikácia, rovnako ako kolorektálne vyšetrenie (kolonoskopia), ktorú je povinné absolvovať každému po dovŕšení päťdesiateho roku života.
Rakovina hrubého čreva a stravovanie
Zatiaľ nie je jasné, prečo sa v hrubom čreve vyvinie nádor, predispozičné faktory sú však ľahko identifikovateľné a definované. Riziko vzniku choroby zvyšuje nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatok každodenného pohybu, stres, črevné zápaly, ale najväčším rizikovým faktorom popri ostatných je zlá životospráva. Pod vplyvom stravy, bohatej na živočíšne tuky, uhľohydráty, rafinované cukry a umelé prísady s nízkym obsahom vlákniny, sa hromadia v hrubom čreve toxíny a odpadové produkty. Dôvodom je, že organizmus bezvýsledne a zbytočne detoxikuje, vďaka modernému životnému štýlu bojuje s takým množstvom jedu, že už ho nie je schopný plne neutralizovať, navyše bez vláknin, ani očista črevnej steny nemôže riadne fungovať: toxíny neustále dráždia sliznicu hrubého čreva, odpadové produkty ostávajú v črevných záhyboch, a podporujú tvorbu nádorov a zápalov. Zvyšujú aj riziko rakoviny hrubého čreva vzhľadom na to, že sa v odpadovom materiáli skrývajú parazity, ktoré produkujú jed, a vplyvom nevhodnej stravy sa tu rozmnožujú a produkujú jed aj črevné baktérie, resp. iné mikroorganizmy.
Z polypov rakovina hrubého čreva
Rovnako ako všetky druhy rakoviny, aj rakovina hrubého čreva môže byť benígna alebo malígna. Prvý druh nespôsobuje vážnejšie problémy, ale ak sa v priebehu času pretransformuje na malígny nádor, môže rakovina hrubého čreva ľahko viesť k smrti. Bezprostredná príčina rakoviny hrubého čreva je zvyčajne črevný polyp – v menšom rozsahu črevný zápal, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída – ktoré preto nazývajú prekancerózne črevé polypy. Aj keď sa nachádzajú v črevách u väčšiny ľudí, nemusia sa stať nevyhnutne rakovinotvorné: stane sa to predovšetkým v dôsledku hromadenia toxínov vplyvom zlej životosprávy, v niekoľkých prípadoch je rakovina hrubého čreva spôsobená genetickými príčinami. Najnovšie výskumy naznačujú, že baktéria Fusobacterium nucleatum zohráva tiež úlohu pri premene benígnych polypov na rakovinový nádor.
Je ťažké rozpoznať príznaky včas
Vzhľadom k tomu, že v skorých štádiách rakovina hrubého čreva má len mierne príznaky, je ju veľmi ťažké zistiť len na základe príznakov. Práve preto, s cieľom chrániť vlastné zdravie, treba sa v prípade nižšie spomenutých príznakov dať v každom prípade včas vyšetriť:
- Chronická zápcha a/alebo hnačka
- Krvavá, slizká alebo zmenená, páchnuca stolica
- Únava
- Chudokrvnosť
- Hmatateľné opuchy a / alebo citlivosť brucha
- Opakovaná bolesť brucha bez dôvodu
- Poruchy spánku
- Náhly úbytok váhy
- Malátnosť, apatia
Krv v stolici, javiaca sa ako príznak, nemusí byť nevyhnutne dôsledkom rakoviny hrubého čreva. Je pravda, že v nádore sú krvné cievy sú tenšie a krehkejšie než má zdravý jedinec, takže častejšie krvácajú. Čím je nádor umiestnený bližšie ku konečníku, tým je farba krvi ostrejšia. V prípade, že je konečník ďaleko, farba krvi je tmavá, alebo sa tak zmieša so stolicou, že je voľným okom nebadateľná a vykazujú ju len laboratórne testy. Výstražným znamením je chudokrvnosť, ktorá tiež môže indikovať prítomnosť nádoru v hrubom čreve. Samozrejme, krvavú stolicu môžu spôsobovať hemoroidy, žalúdočné vredy alebo zápal hrubého čreva, takisto ako chudokrvnosť nemusí nutne znamenať rakovinu.
Zistenie rakoviny hrubého čreva
Aj keď existuje rad vyšetrení a laboratórnych testov pre diagnostiku rakoviny hrubého čreva, tieto vykazujú predovšetkým v stolici nebadateľnú prítomnosť krvi. Oveľa presnejšie výsledky testov prináša aj test na črevnú flóru a Cologuardov test, avšak nie sú dokonalé. Najlepšou voľbou je zistenie rakoviny hrubého čreva kolonoskopiou, ktorá umožňuje nález urýchlene určiť. Ďalšou výhodou kolonoskopie je, že v priebehu vyšetrenia je možné odstrániť polypy bez bolesti a zároveň sa otvára možnosť vziať vzorky tkaniva, z ktorých sa dá určiť prítomnosť nádorových buniek. Ak sa u vás objavia príznaky rakoviny hrubého čreva, treba kolonoskopiu okamžite absolvovať, dokonca aj v prípade, že máte viac ako 50 rokov a žiadne sťažnosti. Rakovina hrubého čreva primárne postihuje ľudí vo veku nad 50 rokov, jej vývoj trvá takmer 10 rokov, v prípade negatívneho výsledku stačí vyšetrenie zopakovať za desať rokov. Iná je situácia v prípade, že v rodinnej anamnéze sa vyskytuje toto ochorenie, v tom prípade je potrebné vyšetrenia absolvovať po dvadsiatom roku života každé 3-4 roky.
Vlákniny, črevná očista a detoxikácia
Najúčinnejší spôsob, ako sa vyhnúť rakovine hrubého čreva je pravidelné cvičenie a zdravá výživa. Konzumujte potraviny bohaté na vlákninu, čo najviac surového ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, zahrňte do stravy psyllium. Vyhnite sa pikantným jedlám, mastné kyseliny a sacharidy obsahujúcim potravinám, obohateným prísadami a polotovarom potravín. Na odstránenie toxínov, škodlivých odpadových produktov plne využite vysoko kvalitnú detoxikáciu a program na očistu hrubého čreva, ktorý obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry.
Čo na to vedci?
Výskumníci Imperial College London vo svojej štúdii skúmali vzťahy dvadsiatich piatich vláknin a kolorektálneho karcinómu (nádorových ochorení konečníka a hrubého čreva). Dospeli k záveru, že potravinové vlákniny, najmä prísun celozrnných obilnín, znižujú riziko rakoviny hrubého čreva.
Vedeli ste, že?
Takmer 80 percent prípadov rakoviny hrubého čreva sa vyvinie v dolnej časti až 150 centimetrov dlhého hrubého čreva.