Antioxidanty | Proti voľným radikálom

Antioxidanty neutralizujú pre organizmus škodlivé voľné radikály, ktoré oslabujú imunitný systém, sú zodpovedné za cievne ochorenia, starnutie pokožky, tvorbu rakoviny a rôzne zápaly. Voľné radikály sa vytvárajú  počas metabolizmu, vplyvom slnečného svetla a toxínov, preto je nevyhnutné  v záujme zachovania nášho zdravia antioxidanty  pravidelne dopĺňať.  


Pod vplyvom metabolických a biochemických procesov, ako je v prvom rade spaľovanie cukru alebo degradácia živín,  vplyv UV žiarenia, lieky a rôzne toxíny (ťažké kovy, látky v cigaretovom dyme) postupne do organizmu  prenikajú zvonka voľné radikály obsahujúce  nepárové elektróny.  Vzhľadom k chýbajúcim elektrónom sú  voľné radikály nestabilné, snažia sa získať  elektróny z iných  molekúl. Sú veľmi aktívne a reakcieschopné, napadnú bunky, ktoré sú poškodené v dôsledku straty elektrónov. Rovnaký proces prebieha v tukoch, proteínoch a v prípade DNA. Časť voľných radikálov (napríklad hyperoxid), však má  priaznivý vplyv:  podporujú imunitný systém v ničení patogénov, vtedy môžu  spôsobiť ťažkosti, ak sú prítomné v nadmernom množstve v tele. Keď organizmus už nie je schopný produkovať voľné radikály, dochádza k oxidatívnemu stresu.

Rakovina a starnutie

Voľné radikály hrajú úlohu pri mnohých chorobách:  zničenie buniek má priamy súvis s patogénnymi  rakovinovými zmenami, s kardiovaskulárnymi a cievnymi ochoreniami, zápalovými  stavmi, ako aj so starnutím pokožky. Vzhľadom k tomu, že oslabujú aj  imunitný systém, prispievajú voľné radikály priamo  k väčšine patologických procesov v organizme.

Pomôžu antioxidanty

Antioxidantné zlúčeniny zabraňujú oxidačným procesom, neutralizujú  voľné radikály. Vzhľadom k tomu, že škody, spôsobené voľnými radikálmi sú dôsledkom rôznych chemických reakcií, aj antioxidanty sa na rôznych úrovniach  zapájajú do prerušenia tohto procesu. Časť z nich organizmus syntetizuje,  väčšinu antioxidantov prijímame však zvonku, formou potravy. Medzi antioxidanty, ktoré sú produkované organizmom,  sú  najvýznamnejšie  glutathión, ubichinon, kyselina močová, a melatonín. Antioxidanty, prijaté zvonka sú  rastlinné polyfenoly (flavonoidy, resveratrol), niektoré vitamíny (napríklad vitamíny C, A, K a vitamín E), minerály (selén), aminokyseliny (L-arginín, L-glutamát),niektoré enzýmy (katalázový, koenzým Q), karotenoidy (quercetin, luteín), rastlinné pigmenty (chlorofyl), a z mastných kyselín je to  omega-3.

Potraviny proti voľným radikálom

Najlepším zdrojom antioxidantov je ovocie a zelenina, zelený čaj, olejnaté semená, kakao (čokolády) obilniny, strukoviny a červené víno (hroznové jadrá). Ak konzumujeme pestrú stravu  a pravidelne sa pohybujeme, náš organizmus vo všeobecnosti nepotrebuje väčšie množstvo antioxidantov. Silne  znečistené prostredie, fajčenie, nadmerné slnenie, jednotvárna strava a zvýšená prítomnosť toxínov  však, vyžaduje doplnenie antioxidantov. Zeleninu a ovocie  konzumujme väčšinou surové alebo len ľahko dusené, prípadne  po krátkej dobe oparenia, inak strácajú účinky proti voľným radikálom.

Čo na to hovoria vedci?

Výskumníci z  Newcastle University zostavili štúdiu, v ktorej sa odvolávajú na  343 vedeckých publikácií, že ekologické plodiny obsahujú  výrazne vyššiu koncentráciu antioxidantov,  predovšetkým polyfenolov ako neorganické plodiny. Odborný časopis British Journal of Nutrition publikoval článok, z ktorého vyplynulo, že rastliny vyrobené z ekologického poľnohospodárstva obsahujú podstatne menej toxického kadmia.

Vedeli ste, že?

V súčasnosti je astaxantín považovaný za najsilnejší prirodzene sa vyskytujúci antioxidant. Astaxantín, patriaci medzi  karitonoidy, je červené farbivo, ktoré je v prvom rade extrahované z mikroriasy Haematococcus pluvialis – je to zelená riasa, ktorá v dôsledku slnečného  svetla sčervenie – vyskytuje sa u kôrovcov (homárov) a lososa, produkujú ju aj  niektoré kvasinky

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email