Prevencia paradentózy: účinné je sladké drievko

Ak sa vám podarí zabrániť tomu, aby ústne baktérie v prvom rade Streptococcus mutans – vytvorili povlak na zuboch, máte dobrú šancu predísť  vzniku zubného kazu. Výskum naznačuje, že jedným z riešení je sladké drievko: v rastline účinné látky zabraňujú tomu, aby  baktérie vytvorili k prežitiu potrebnú ochrannú vrstvu ( biofilm).


Paradentózu spôsobujú živé baktérie v ústnej dutine,  a podstatou  procesu je, že mikroorganizmy, zatiaľ čo rozložia sacharidy – napr.  cukor – produkujú kyselinu, ktorá ničí sklovinu, citlivú na  nízku hodnotu pH. Vzhľadom k tomu, že pod vplyvom baktérií zo zuba priebežne odchádza  vápnik a fosfát po určitom čase, môže tiež dôjsť k poškodeniu zubovinydrene zubu, čo nevyhnutne  vedie k zápalu zubu. K je paradentóza nesprávne ošetrená, môže spôsobiť stratu zubu.

Treba odstrániť povlak

Paradentóza vznikne,  keď sa v ústach strava bohatá na sacharidy a najmä na cukry, respektíve pre nedostatočnú ústnu hygienu rozmnožia škodlivé baktérie –  obzvlášť Streptococcus mutans – a vytvoria na zuboch zubný povlak. Aj keď sa povlak dá mechanicky odstrániť starostlivým čistením zubov, nakoľko bakteriálne kolónie nie sú zničené, povlak sa opäť za pár hodín vytvorí znova.  

Sladké drievko proti paradentóze

Podarilo sa dokázať, že brusnice môžu zabrániť, aby baktérie, spôsobujúce paradentózu trvalo zostali na zuboch. Odborníci University of Edinburgh dokázali nájsť veľmi účinné riešenie, ktoré bráni tvorbe zubného povlaku.  Vedci v odbornom časopise Chemical Communications uverejnili štúdiu, v ktorej dokázali, že v sladkom drievku  nachádzajúca sa  zlúčenina trans-chalkónov  blokuje v stenách baktérií enzýmy, a takto sa vytvorí biofilm  okolo streptokoku mutans.  Pri nedostatočnej ochrannej vrstve sa baktérie nevdia rozmnožovať, ani vytvoriť povlak – povlak sa vytvorí len vtedy, ak  sa baktérie prisajú na zub a obalia sa biofilmom – takže pravdepodobnosť vzniku paradentózy  je výrazne znížená.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email