Alergia na arašidy sa týka na celom svete viac ako desať miliónov ľudí, predovšetkým detí a táto choroba je doposiaľ neliečiteľná. Tento stav môže zmeniť jeden probiotický produkt, ktorý podľa výskumov môže poskytnúť ochranu proti alergii na arašidy po dobu štyroch rokov.
Alergia na arašidy vzniká väčšinou už v detstve, s ňou súvisiace ťažkosti sú spôsobené vo väčšine prípadov arašidmi. V každom prípade ju treba brať vážne, veď alergia na arašidy môže byť aj smrteľná.
Príznaky alergie na arašidy
Musíme si byť predovšetkým vedomí toho, že u citlivých ľudí sa hneď niekoľko minút po konzumácii arašidov objavia najčastejšie nasledovné príznaky:
- vyrážky,
- začervenanie pokožky,
- bolesti brucha,
- hnačka,
- nutkanie na vracanie,
- ťažké dýchanie,
- dusenie sa,
Alergia na arašidy je najčastejšou vyvolávacou príčinou životu nebezpečného anafylaktického šoku. Pokiaľ sa vyskytne ťažké dýchanie, dusenie, okamžite volajme záchrannú službu!
Rady ohľadne jedálnička
Po dlhé roky pomáhala proti alergii na arašidy iba zmena jedálnička. Metóda je absolútne jednoduchá: vyhýbať sa arašidom a každej takej potravine, v ktorej sa arašidy nachádzajú. Toto je omnoho zložitejšie, ako by sme si mysleli, veď počas výroby sa dostanú arašidy aj do takých potravín, o ktorých by sme to ani nepredpokladali. Preto je dôležité, aby si ľudia, alergickí na arašidy zakaždým prečítali štítky s presným zložením výrobku. Tu ide v prvom rade o zákusky a iné sladkosti, rôzne produkty z obilnín a pečivo môže obsahovať arašidy tiež.
Môže pomôcť probiotikum
Zmenu v liečbe alergie na arašidy, resp. v prevencii príznakov, môže znamenať špeciálna zmes, ktorej účinok skúmali v austrálskom Detskom výskumnom Inštitúte Murdoch ( (Murdoch Children’s Research Institute). Výskumníci podávali deťom, alergickým na arašidy, po dobu 18 mesiacov bielkovinu z arašidov a probiotickú baktériu Lactobacillus rhamnosus. Na konci probiotickej terapie 82 % pacientov (v skupine s používaním placebo efektu to boli iba 4 %), o 4 roky 7 % detí mohli jesť arašidy bez následkov. Znamená to, že vplyvom terapie vytvorená krátkodobá tolerancia sa u väčšiny detí zachovala aj o niekoľko rokov neskôr, preto môžu pokojne užívať arašidy, nemusia sa obávať alergických reakcií.
Na tento fakt upozorňuje aj profesor Mimi Tang, vedúci výskumu uskutočneného roku 2013, ktorý v štúdii uverejnenej v odbornom časopise Lancet Child & Adolescent Health uvádza: „ Vyše polovica detí, ktoré sa zúčastnili programu, konzumovala nasledujúce roky pravidelne a zvyšok zriedkavejšie aj väčšie množstvo arašidov. Ostali celkom bezpríznakoví, a tento stav pravdepodobne zotrvá aj naďalej.“ Na základe tejto štylizácie znamená vytvorenie takejto tolerancie výrazný krok v liečbe potravinových alergií.
Zdroj: https://www.mcri.edu.au/news/research-trial-shows-evidence-cure-may-be-possible-peanut-allergy