Prebytok žalúdočnej kyseliny je zapríčinený v prvom rade nesprávnym stravovaním. Preto sa jej príznaky objavujú predovšetkým v zimnom období, kedy sa drasticky menia naše stravovacie návyky. Nemajte však obavy, zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny je možné liečiť veľmi jednoducho, stačí trošku snaženia a pozornosti. Boj proti kyseline sa teda môže začať!
Charakteristickou príčinou vzniku prebytočnej produkcie žalúdočnej kyseliny je zápal žalúdka, ktorý môže byť spôsobený požitím určitých liekov – protizápalových liekov bez obsahu steroidov, ako napr. aspirín, prehnaného množstva alkoholu, kofeínu, mastných a korenistých jedál a fajčením. Ak sa žalúdočná šťava prejaví 30 minút po jedle v sprievode kŕčovitej bolesti, právom máme podozrenie na možný žalúdočný vred. Ak sa žalúdočná šťava objavuje najmä v noci, môže sa stať, že sa jedná o vredy dvanástnika. Pred tým, ako sa zľaknete je však dobré vedieť, že zvýšená produkcia žalúdočnej kyseliny je v prevažnej väčšine prípadov zapríčinená prejedaním sa: v tomto prípade produkuje žalúdok väčšie množstvo kyseliny, ako je potrebné, táto kyselina sa následne vzhľadom na neúplné uzatváranie žalúdočných svalov vracia späť do hrtana. Preto sa tento nepríjemný pocit často prejavuje súčasne s nevoľnosťou.
Hlavné príznaky prebytku žalúdočnej kyseliny
Hoci sa neprejavia u každého všetky príznaky, resp. nie sú rovnako intenzívne, prebytok žalúdočnej kyseliny je všeobecne sprevádzaný žalúdočnými kŕčmi, pálením záhy alebo nadmernou plynatosťou. Tieto príznaky sa prejavia tiež nepríjemnými pocitmi zapríčinenými pohybmi preskupovaných tekutín a plynov v črevách ako napr. triaška, vracanie alebo potreba častého vylučovania vzniknutých plynov.
Stravujme sa zdravo
V boji proti žalúdočnej kyseline je veľmi dôležité urobiť jednu závažnú vec a to uprednostniť zdravé stravovanie. Riaďme sa zásadou jesť menej ale viackrát: stravujme sa aspoň päťkrát denne – nie príliš veľké porcie -, stravu poriadne požujme, jedeniu venujme dostatočný čas. Rýchle jedenie a stres môžu zapríčiniť poruchy trávenia a zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny. V závažnejších prípadoch môžete použiť aj lieky na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny dostupné v lekárňach.
Jedlá vhodné na potlačenie žalúdočnej kyseliny
- Pekárenské výrobky, cestoviny, suché keksy, hrianky (výrobky z celozrnnej múky)
- Ryža, kukuričné krúpy, zeleninové polievky
- Vajcia (varené)
- Ovocie (okrem sušeného)
- Varená zelenina;
- Ovocné polievky (okrem citrusových a broskyňovej)
- Nápoj z Aloe vera
- Liečivé čaje (ženšen, púpava, rasca, fenikel, rebarbora)
- Čerstvé, odtučnené kravské mlieko, nefermentované syry a mliečne výrobky
- Chudé grilované alebo varené ryby, biele mäso
Olej, margarín alebo maslo používajte len v surovom stave, namiesto octu dochucujte jedlá citrónovou šťavou!
Čo je zakázané
V každom prípade sa vyhýbajme použitiu pikantných, iritujúcich korení, mastným a vyprážaným jedlám a strukovinám. Nech sú jedlá čo najjednoduchšie, bez omáčok, polevy či prísad. Vyhýbajme sa sladkostiam – sem bohužiaľ patria aj mentolové cukríky na zlepšenie dychu – všetkým takým produktom, ktoré obsahujú čokoládu, cukry, krémy a mentol. Požité tekutiny nesmú byť v žiadnom prípade príliš horúce alebo príliš studené. Počas kúry samozrejme nepožívajte alkoholické, šumivé nápoje, nápoje obsahujúce kofeín a vyhýbajte sa tiež fajčeniu!