Jablčný ocot na úbytok hmotnosti a detoxikáciu

Jablčný  ocot je má veľmi rôznorodé liečebné účinky. Zmierňuje bolesti hlavy, depresie, bolesť v hrdle, odstraňuje infekcie a zápaly, je vynikajúci na očistu čriev s detoxikačným programom, rovnako prispieva k diétam zrýchleným búraním tukových buniek a eliminuje brušnú obezitu.


Pri myšlienke na  jablká nás hneď napadne zdravá výživa. Menej sa však spomína z ovocia pripravený jablčný ocot, ktorý má mnoho pozitívnych, preventívnych a podporných účinkov na organizmus.  Jablká obsahujú veľké množstvo dôležitých komponentov pre telo: vitamín  B a C, pektín, betakarotén, fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo, väčšinu z nich obsahuje aj  jablčný ocot. Hippokrates údajne používal pri liečbe  dva typy liečivých prípravkov, jedným  z nich bol jablčný ocot. Ochranný účinok bude najvyšší vtedy, keď rozmiešame jednu polievkovú lyžicu jablčného  octu v štyroch decilitroch vody a užijeme  po jedle.

Očista hrubého čreva a detoxikácia

Existuje mnoho prírodných prostriedkov na čistenie črievdetoxikačných programov, z týchto najúčinnejší je jablčný ocot. Odstraňuje nielen škodlivé usadeniny a jedy z tráviaceho traktu, ale ničí aj patogénne baktérie spôsobujúce ochorenie, a vďaka svojmu obsahu pektínu prispieva  k rozrastaniu prospešných mikroorganizmov. Vďaka týmto vlastnostiam  jablčný ocot prispieva k obnove rovnováhy črevnej flóry  a jej udržaniu, čím dôjde k zlepšeniu imunitného systému: 80 percent imunitného systému je totiž  priamo spojené s črevnou flórou, rovnako tu  možno nájsť  väčšinu imunitných buniek. Ďalšou výhodou jablčného octu je  očista pečene a krvi, tlmí škodlivé oxidačné procesy, pomáha prekonávať depresiu.

Chráni srdce, znížuje zápal

Okrem detoxikačného  účinku  jablčný ocot  chráni črevnú flóru pred zápalom a infekciou, prispieva k odstráneniu nadúvania a zápchy. Je vynikajúci aj  pri liečení artritídy, vyvinutej na základe nahromadených toxínov v organizme:  zmierňuje bolesť a zabraňuje šíreniu zápalu. Jeho vysoký obsah pektínu  je dôležitý nielen pri obnovení rovnováhy črevnej flóry:  tvorí ochranný povlak na sliznici hrubého čreva, eliminuje hnačku a reguluje hladinu cholesterolu. Vďaka tomu jablčný ocot chráni srdce a cievy. Nakoľko jeho  vlákniny udržiavajú  správnu hladinu cukru v krvi , pomáha nám aj pri liečbe cukrovky. Hodí sa aj na liečenie  bolestí hlavy, bolestí hrdla a pri  liečbe astmy.

Pomáha pri chudnutí

Vysokej  popularite medzi záujemcami o chudnutie sa teší   jablčný ocot, a nie náhodou, pretože v niekoľkých smeroch podporuje chudnutie. Zvyšuje funkciu metabolizmu a spaľovanie kalórií, urýchľuje odbúravanie tukov v črevách, prispieva k premene tukových buniek na energiu. Pomáha znížiť vrstvu tuku, zohráva dôležitú úlohu pri spaľovaní tuku, najmä toho brušného. Okrem toho  jablčný ocot reguluje chuť do jedla, vyvoláva pocit sýtosti a  zabraňuje tak prejedaniu.

Viditeľný výsledok

Pravidelná konzumácia jablčného octu pozitívne ovplyvňuje aj vzhľad pokožky: zlepšuje  krvný obeh, zvyšuje sa tak prísun živín a zlepšuje sa aj stav pokožky.  Na vonkajšie použitie –  dve polievkové lyžice  jablčného  octu si votrime do pokožky hlavy, o hodinu  opláchnime –  obnoví sa  pH faktor pokožky, zníži sa množstvo  lupín vo vlasoch. Je to vynikajúci prípravok proti akné, zjemní starobné škvrny, v silnejšej koncentrácii odstráni bradavice.  

Čo na to vedci?

Brazílski vedci študovali v kruhoch ľudí so zubnými protézami možnosti liečby zápalu sliznice dutiny ústnej  spôsobenej hubou Candida. Zistili, že jablčný ocot, obsahujúci 4 percentá maleínovej kyseliny zničí túto hubu, a tak prispieva k zmierneniu symptómov, alebo k jej eliminácii. Výsledky výskumu boli publikované v časopise Journal of Prosthodontics.

Vedeli ste, že?

Najlepšie zdravie chrániace vlastnosti má bio jablčný ocot,  potrebné sú k tomu len jablká bez postrekovania, med a voda . Čím sú  jablká, použité na výrobu sladšie, tým je bio ocot silnejší.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email