Jablčný ocot je má veľmi rôznorodé liečebné účinky. Zmierňuje bolesti hlavy, depresie, bolesť v hrdle, odstraňuje infekcie a zápaly, je vynikajúci na očistu čriev s detoxikačným programom, rovnako prispieva k diétam zrýchleným búraním tukových buniek a eliminuje brušnú obezitu.
Pri myšlienke na jablká nás hneď napadne zdravá výživa. Menej sa však spomína z ovocia pripravený jablčný ocot, ktorý má mnoho pozitívnych, preventívnych a podporných účinkov na organizmus. Jablká obsahujú veľké množstvo dôležitých komponentov pre telo: vitamín B a C, pektín, betakarotén, fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo, väčšinu z nich obsahuje aj jablčný ocot. Hippokrates údajne používal pri liečbe dva typy liečivých prípravkov, jedným z nich bol jablčný ocot. Ochranný účinok bude najvyšší vtedy, keď rozmiešame jednu polievkovú lyžicu jablčného octu v štyroch decilitroch vody a užijeme po jedle.
Očista hrubého čreva a detoxikácia
Existuje mnoho prírodných prostriedkov na čistenie čriev a detoxikačných programov, z týchto najúčinnejší je jablčný ocot. Odstraňuje nielen škodlivé usadeniny a jedy z tráviaceho traktu, ale ničí aj patogénne baktérie spôsobujúce ochorenie, a vďaka svojmu obsahu pektínu prispieva k rozrastaniu prospešných mikroorganizmov. Vďaka týmto vlastnostiam jablčný ocot prispieva k obnove rovnováhy črevnej flóry a jej udržaniu, čím dôjde k zlepšeniu imunitného systému: 80 percent imunitného systému je totiž priamo spojené s črevnou flórou, rovnako tu možno nájsť väčšinu imunitných buniek. Ďalšou výhodou jablčného octu je očista pečene a krvi, tlmí škodlivé oxidačné procesy, pomáha prekonávať depresiu.
Chráni srdce, znížuje zápal
Okrem detoxikačného účinku jablčný ocot chráni črevnú flóru pred zápalom a infekciou, prispieva k odstráneniu nadúvania a zápchy. Je vynikajúci aj pri liečení artritídy, vyvinutej na základe nahromadených toxínov v organizme: zmierňuje bolesť a zabraňuje šíreniu zápalu. Jeho vysoký obsah pektínu je dôležitý nielen pri obnovení rovnováhy črevnej flóry: tvorí ochranný povlak na sliznici hrubého čreva, eliminuje hnačku a reguluje hladinu cholesterolu. Vďaka tomu jablčný ocot chráni srdce a cievy. Nakoľko jeho vlákniny udržiavajú správnu hladinu cukru v krvi , pomáha nám aj pri liečbe cukrovky. Hodí sa aj na liečenie bolestí hlavy, bolestí hrdla a pri liečbe astmy.
Pomáha pri chudnutí
Vysokej popularite medzi záujemcami o chudnutie sa teší jablčný ocot, a nie náhodou, pretože v niekoľkých smeroch podporuje chudnutie. Zvyšuje funkciu metabolizmu a spaľovanie kalórií, urýchľuje odbúravanie tukov v črevách, prispieva k premene tukových buniek na energiu. Pomáha znížiť vrstvu tuku, zohráva dôležitú úlohu pri spaľovaní tuku, najmä toho brušného. Okrem toho jablčný ocot reguluje chuť do jedla, vyvoláva pocit sýtosti a zabraňuje tak prejedaniu.
Viditeľný výsledok
Pravidelná konzumácia jablčného octu pozitívne ovplyvňuje aj vzhľad pokožky: zlepšuje krvný obeh, zvyšuje sa tak prísun živín a zlepšuje sa aj stav pokožky. Na vonkajšie použitie – dve polievkové lyžice jablčného octu si votrime do pokožky hlavy, o hodinu opláchnime – obnoví sa pH faktor pokožky, zníži sa množstvo lupín vo vlasoch. Je to vynikajúci prípravok proti akné, zjemní starobné škvrny, v silnejšej koncentrácii odstráni bradavice.
Čo na to vedci?
Brazílski vedci študovali v kruhoch ľudí so zubnými protézami možnosti liečby zápalu sliznice dutiny ústnej spôsobenej hubou Candida. Zistili, že jablčný ocot, obsahujúci 4 percentá maleínovej kyseliny zničí túto hubu, a tak prispieva k zmierneniu symptómov, alebo k jej eliminácii. Výsledky výskumu boli publikované v časopise Journal of Prosthodontics.
Vedeli ste, že?
Najlepšie zdravie chrániace vlastnosti má bio jablčný ocot, potrebné sú k tomu len jablká bez postrekovania, med a voda . Čím sú jablká, použité na výrobu sladšie, tým je bio ocot silnejší.