Tekvica na pečenie, je zelenina pôvodom z Ameriky, kde okrem kukurice a fazule patrila u domorodého obyvateľstva medzi najdôležitejšie jedlá. Jedným z Je jednou z najhodnotnejších rastlín rastúcich na jeseň, vynikajúci antioxidant, zlepšuje trávenie a chráni srdce.
Tekvica na pečenie, patriaca do rodu tekvíc bola obľúbeným jedlom domorodých Američanov, európski príbuzní ju však využívali nielen ako zdroj potravy. Aj keď ju konzumovali pre jej sedatívny účinok, v staroveku z vydlabanej a usušenej tekvice vyrábali chudobnejšie vrstvy nádoby, v ktorých uskladňovali cez zimu strukoviny, sušené ovocie alebo aj víno, a nosili v ich aj vodu. Okrem toho z nej vyrezávali aj taniere, misky, lyžice. V stredoveku bola tekvica na pečenie považovaná za pokrm chudobných. Za popularitu vďačí čiastočne aj preto, lebo je to nadmieru nenáročná rastlina, ktorá sa udrží v takmer každej pôde: okrem zavlažovania nevyžaduje žiadnu starostlivosť, takže to bola ľahko dostupná potrava pre obyčajný ľud, ktorú mohli uskladniť počas dlhých zimných mesiacov. Počas neúrodnejších období si ju však začala vážiť aj vyššia vrstva, vtedy sa začali variť ozajstné zaujímavé recepty z tekvice na pečenie, aj keď spočiatku to boli len pikantné omáčky a dresingy.
Tekvica na pečenie pre každého!
Tekvica na pečenie je bohatá na vitamíny a minerálne látky, aj medzi zeleninou je to skutočná energetická bomba, v 100 g je len 80 kcal energetického obsahu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má tekvica na pečenie dobré účinky, napomáha tráveniu, čistí črevá od nahromadených toxínov a odpadových materiálov, urýchľuje a reguluje stolicu a pomáha eliminovať zápchy. Obsahuje ešte cukry a proteíny, rovnako ako mnoho minerálnych látok, vápnik, sodík, fosfor, meď, horčík, železo, selén, mangán a zinok. Tekvica na pečenie teda nielen podporuje trávenie a tlmí pocit hladu: ale obsahuje aj dôležité živiny pre telo. Ako hlavné jedlo alebo ako olovrant je to energetická bomba.
Upokojuje a omladzuje
Menej známy je upokojujúci účinok tekvice na pečenie, za ktorý vďačí v tekvicových semenách ukrytému tryptofanu, táto esenciálna aminokyselina, pomáha tvoriť serotonín, ktorý upokojuje nervový systém, odstraňuje nervozitu a nespavosť, a užívanie pôsobí pozitívne na náladu. Antioxidačné zložky chránia proti zápalu a rakovinotvorným voľným radikálom, stimulujú obnovu buniek, spomaľujú starnutie kože, prispievajú ku zdraviu srdca a cievnemu systému. Ochranu srdca zvyšuje aj vysoký obsah draslíka a vlákniny v tekvici na pečenie. Diéta bohatá na rastlinné vlákniny znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Obsah betakaroténu v tekvici na pečenie podporuje krvný obeh, a navyše má vynikajúci protizápalové a rakovinové preventívne účinky. Veľký význam má pri prevencii prostaty a rakovine hrubého čreva. Externe, ako pleťová maska podporuje liečenie popálenín a zápalov kože. Vo zvýšenom množstve v nej nájdeme vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, E a rovnako v menšom množstve aj časť vitamínov J a K. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu – čo je predchodca vitamínu A – prispieva k zachovaniu zdravia zraku, posilňuje kosti a zuby, podporuje rast vlasov.
Aj semená sa môžu konzumovať
Tekvicové semienka sú nielen výborné občerstvenie, ale majú aj mnoho pre zdravie ochranných vlastnosti. Pomáhajú predchádzať močovým problémom, v semenách nachádzajúci sa cucurbitacíny prispieva k vyliečeniu ochorenia prostaty. Podľa výskumníkov University of Massachusetts, v Journal of Medicinal Food časopise zverejnené výsledky testov hovoria, že fytoestrogény tekvice na pečenie regulujú krvný tlak. Po 12-týždňovej spotrebe tekvicového oleja u laboratórnych myší sa vysoký tlak – sistola aj diastola – znížil.
Vedeli ste, že?
Dužina a olej zo semien tekvice na pečenie je základom mnohých kozmetických výrobkov.
Pokrmy z tekvicových receptov možno nájsť tu.