Recepty s paradajkami | Nielen na olovrant

Paradajky sú základom mediteránskej diéty, vo veľkej miere prispievajú k tomu, že obyvatelia južnej Európy žijú dlhšie, a sú viac chránení proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Jedzme čo najviac paradajok, k tomu nám pomôžu nasledovné, ľahko pripraviteľné, predsa chutné a obsažné recepty, plnené a vyprážané rajčiny, ako aj zvláštny paradajkový lekvár.
Paradajky
sú večným šlágrom, sú predsa nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé, s výdatným obsahom takých účinných látok, ktoré sú pre organizmus nepostrádateľné. Disponujú vysokým obsahom antioxidantov a vitamínov, vďaka čomu posilňujú srdce, chránia cievny systém, pomáhajú predchádzať vzniku nádorových ochorení, regulujú hladinu cholesterolu, zlepšujú trávenie, chránia oči a pokožku. Majú mierne močopudné -diuretické vlastnosti a nízku hladinu kalórií, preto sa vyslovene odporúčajú aj pri zoštíhľovacích kúrach.


Paradajky dostať po celý rok, ale využime, že je  tu ich sezóna, vtedy je koncentrácia účinných látok omnoho vyššia, ako keď ide o rajčiny zo skleníka, alebo z dovozu. Nasledujúce recepty nám pomôžu v tom, aby sme hľadeli na paradajky trochu inými očami, nielen ako na súčasť obložených chlebíčkov. Možno z nich predsa pripraviť vynikajúce jedlá do jednej misy, chrumkavú náhradu mäsa, alebo aj chutný lekvár.

Plnené paradajky

Prísady:

  • 4 kusy veľkých, zrelých, ale tvrdých rajčín
  • 100 g ryže
  • 1 krabica tuniaka v olivovom oleji
  • 1 strúčik drveného cesnaku
  • niekoľko listov čerstvej bazalky, petržlenu atď.
  • soľ, čierne korenie, podľa chuti
  • olivový olej

Príprava:

Paradajky dôkladne umyjeme, a ich hornú časť odrežeme. Pomocou lyžičky vydlabeme vnútro, ktoré pokrájame na drobné kúsky. Oddelíme šťavu, do nej namočíme ryžu. Paradajky a ryžu odložíme, čím dlhšie necháme ryžu mäknúť v paradajkovej šťave, tým rýchlejšie sa potom uvarí – rúru zohrejeme na 200 stupňov.  Rozdrvíme cesnak, natrháme zelené koreniny, a dôkladne pomiešame s ryžou a odkvapkaným tuniakom, solíme, koreníme. Hotovú masu vložíme do paradajok, nikdy nie celkom do plna, veď plnka zväčší svoj objem, a uložíme na ne odrezané „čiapky“. V predhriatej rúre pečieme pokým ryža nezmäkne.

Ak nemáme radi ryby, môžeme ich nahradiť garovaným mletým mäsom, vegetariáni garovanými hríbmi, tofu, alebo zeleninou. Aj ryžu môžeme vymeniť, môžeme ju nahradiť bulgurom, kuskusom, pohánkou, alebo čím len chceme! Týka sa to aj korenín. Tento recept je najchutnejší vtedy, keď jedlo necháme pred servírovaním trochu oddychovať, ale je chutné aj na druhý deň, za studena, možno si ho zobrať so sebou trebárs na výlet.

 Vyprážané paradajky v prestrojení

Prísady:

  • 3 kusy paradajok, nie príliš zrelé, s tvrdým vnútrom.
  • 220 g hrubozrnnej múky z tvrdej pšenice
  • 150 ml vody
  • 3 bielka z vajíčok
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • sušené korenie podľa chuti – bazalka, tymián, atď.
  • olej na pečenie

Príprava:

Paradajky dôkladne umyjeme, nakrájame na zhruba pol centimetrové plátky, utrieme a usušíme na papieri Osolíme, koreníme podľa chuti, a necháme odstáť V miske zmiešame olivový olej, vodu, soľ a múku, rozšľaháme vaječné bielky a pridáme k cestu.  Na panvici zahrejeme olej. Paradajkové plátky namočíme do cesta a na oleji ich pečieme do zlatohneda. Nadbytočný olej odstránime pijavým papierom a hotové paradajky podávame teplé.  Paradajkové plátky môžeme konzumovať ako náhradu mäsa, alebo aj ako prílohu.

Sladký paradajkový lekvár

Prísady:

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 1,250 kg cukru
  • 2 citróny
  • 1 jablko
  • štipka vanilínu
  • podľa chuti 1/2 pohára ovocnej pálenky

Príprava:

Umyté paradajky nakrájame na malé kúsky, zasypeme cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou z dvoch citrónov, vylisované šťavy dáme nabok. Zmes necháme vrieť na miernom ohni dovtedy, kým sa paradajky nerozvaria. Vtedy ich precedíme, a pridáme nadrobno pokrájané jablko a častým miešaním varíme, kým sa konzistencia nezmení na lekvár. Odložíme z ohňa, pridáme vanilín, citrónovú šťavu a pálenku, a dávame do vyvarených fliaš. Skladujeme hermeticky uzavreté.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email