V záujme zachovania nášho zdravia sa veľmi odporúča dvakrát do roka detoxikovať: na jar a na jeseň. To sa však nedá vždy zrealizovať, preto má veľký význam letná detoxikácia. V tomto období máme k dispozícii na uskutočnenie detoxikačnej kúry ľahko dostupnú, detoxikačnú a črevá čistiacu surovú zeleninu, ako aj ovocie.
Nech už žijeme akokoľvek zdravo, náš organizmus potrebuje z času na čas trochu pomoci zvonka k tomu, aby sa bez zvyšku zbavil nahromadených jedovatých a odpadových látok. Keď sa naozaj riadime zdravou výživou, a každý deň sa venujeme aj telesnému pohybu, postačuje príležitostne krátkodobá detoxikácia a očista čreva, ktorú je možno uskutočniť aj zvýšeným príjmom zeleniny a ovocia. Pokiaľ však už cítime príznaky plynúce z nahromadenia toxínov a iných škodlivých látok, potrebujeme dlhodobejšiu detoxikačnú kúru. V oboch prípadoch je dobrou voľbou letná detoxikácia, ktorá je preto tak šťastlivá, lebo v lete sa najľahšie dostaneme k čerstvým detoxikačným a črevá čistiacim rastlinám. Tieto rastliny sú navyše bohaté na vitamíny, minerálne látky a iné prospešné zložky, takže si môžeme byť istí, že sa naše telo v rámci letnej detoxikácie dostane k živinám, potrebným pre svoje vyrovnané fungovanie.
Rovnako ako veľké upratovanie
Letná detoxikácia spolu s očistou hrubého čreva je podobná veľkému upratovaniu, podstatou je, aby vláknina zo zeleniny a ovocia vstrebala do seba toxíny a vyčistila z hrubého čreva nahromadené odpadové látky. Dobrú službu urobia aj antioxidačné účinné látky (jednotlivé vitamíny, polyfenoly, karotinoidy, mastné kyseliny, minerálne látky), ktoré kompenzujú, resp. neutralizujú škodlivé biologické procesy vzniknuté pôsobením toxínov, a pomáhajú pri čistení pečene a vylučovacieho ústrojenstva.
Prečo je potrebné detoxikovať?
Mnohí riešia otázku detoxikácie a čistenia čriev tak, že organizmus si tieto procesy vykoná aj samostatne. Majú pravdu! Netreba však zabúdať na to, že stravu bohatú na živočíšne tuky, cukor, sacharidy a aj potravinové prísadové látky náš organizmus po nejakom čase nebude schopný adekvátne spracovať. V hrubom čreve sa tým pádom nahromadia hnilobné produkty vzniknuté nedostatočným trávením a škodlivými potravinovými prísadami, ktoré sa cez steny čriev dostanú aj do krvného obehu. Čiastočne sú práve tieto procesy zodpovedné za stratu plochého brucha, pretože na konci zložitých chemických procesov ukladá náš organizmus toxíny do tukových vankúšikov. Pomocou letnej detoxikácie a očisty čreva môžeme práve preto zaznamenať aj úbudok hmotnosti, navyše aj brucho budeme mať omnoho plochšie.
Detoxikačná zelenina a ovocie
Ako každá detoxikačná kúra, tak aj letná detoxikácia je realizovateľná viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je to, keď nemáme žiadne zdravotné problémy, najčastejšie ťažkosti bývajú časté bolenie brucha, chronická zápcha a/alebo hnačka, pravidelné nadúvanie, opakované bolesti hlavy, premnoženie sa parazitov, únava a poruchy spánku, v tomto prípade slúži letná detoxikácia ako prevencia. Vtedy väčšinou stačí, keď okrem vynechania nezdravých jedál konzumujeme po dobu 7-10 dní detoxikačnú, surovú zeleninu a ovocie v hojnom počte. Letná detoxikácia môže pomôcť aj keď už nastali príznaky, vtedy je dobré ju vykonávať ako kúru, a doporučuje sa využiť aj pomoc kvalitných výživových doplnkov.
Najlepšími základnými surovinami letnej detoxikácie sú tmavočervené ovocie, ako aj žlto sfarbená a listová zelenina.
- Kapusta: disponuje výnimočne vysokým množstvom vitamínov a antioxidantov, navyše je bohatá aj na vlákninu. Účinne alkalizuje, znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu, je vynikajúcou zložkou letnej detoxikácie, veď od júna do konca septembra je voľne dostupná v čerstvom stave. Kapustová polievka, kapustová šťava, kapustový koktail, surová alebo kvasená kapusta, rovnako zvyšuje úspech detoxikácie a čistenia čriev.
- Cvikla: Máme ju k dispozícii celé leto, konzumujeme ju surovú, jej vylisovanú šťavu, alebo v šaláte. Vynikajúco alkalizuje organizmus a čistí črevá, letná detoxikácia vykonávaná cviklou prispieva vo veľkej miere k zdraviu srdca a očí.
- Mrkva: je bohatá na antioxidanty, chráni oči, je vynikajúci čistič čriev a detoxikant. Superzelenina mrkva – obzvlášť v surovom stave a z nej vylisovaná šťava – sú nevyhnutnou zložkou letnej detoxikácie.
- Paradajka: je všeobecne známe, že paradajka je jedna z najzdravších ovoc-zelenín. Je to ozajstná vitamínová bomba, ktorá stimuluje činnosť pečene a čriev, je vynikajúci antioxidant a posilňovač imunity, medzi jej širokospektrálne priaznivé účinky sa zaraďuje detoxikácia a čistenie čreva. Letná detoxikácia s paradajkou tiež pomáha zbaviť sa tukových vankúšikov. Paradajka obsahuje značné množstvo aminokyseliny L-karnitín, ktorá je jednou z najefektívnejších prirodzených spaľovačov tukov.
- Uhorka: jedna z najlepších zelenín na čistenie čreva, črevný systém doslova premyje. Pozostáva z 95 % vody a sotva disponuje nejakými kalóriami. Chráni obličky, pomáha pri prevencii zápalov, má silno alkalizujúci a detoxikačný účinok, jej enzýmy regenerujú trávenie a funkciu pečene. Počas letnej detoxikácie ju konzumujme surovú aj so šupkou, pretože takto sa jej priaznivé vlastnosti prejavia najefektívnejšie.
- Čučoriedky: ich detoxikačné antioxidanty účinne čistia pečeň a zlepšujú jej funkcie. Účinne ničia baktérie, pomáhajú pri regenerácii trávenia, prispievajú k zdraviu očí a pokožky. V rámci letnej detoxikácie sa nám zíde vláknina z čučoriedok, vďaka jej “tukožrútskemu” pôsobeniu sa dostaneme jej konzumáciou bližšie aj k plochému bruchu.
- Maliny: čistia krv a pečeň od toxínov, čistia aj hrubé črevo, majú silné antioxidačné účinky. Keďže regulujú hladinu cukru v krvi, spôsobujú pocit nasýtenosti a pomáhajú pri štiepení tukov a v značnej miere napomáhajú chudnutiu.
- Jablko: za svoje intenzívne detoxikačné a črevo čistiace účinky vďačí svojmu obsahu (najmä v šupke) pektínu. Pektín je vláknina rozpustná vo vode, ktorá keď prejde cez hrubé črevo, mení sa na gelovitú látku, ktorá do seba vstrebe hnijúce zvyšky potravy a iné toxíny. Ďalšou výhodou letnej detoxikácie vykonávanej za pomoci jablka je, že zabraňuje zápche, zlepšuje látkovú výmenu, znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu, a napráva rovnováhu črevnej flóry.
- Ananás: zmierňuje zápaly, pomáha proti celulitíde, je bohatý na kyselinu listovú a vitamín C, zrýchľuje trávenie. Vďaka svojmu urýchľovaniu trávenia a svojmu obsahu vlákniny čistí črevá a pôsobí detoxikačne. Ak v rámci letnej detoxikácie siahneme aj po ananáse, môžeme si byť istí úbytkom hmotnosti, bromelín, nachádzajúci sa v ovocí je výnimočne efektívny enzým, zlepšujúci trávenie a spaľujúci tuky.
Vedeli ste?
Je veľmi dôležité, aby sme počas letnej detoxikácie zvýšili príjem tekutín na 2,5- 3 litre denne. Najlepšia je čistá voda (prípadne nesýtená minerálka).
Hyperlinkové odkazy:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026145
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17405687
http://www.livestrong.com/article/247378-the-best-fruits-vegetables-for-cleansing/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/