Na jar sa všetko vôkol nás rozzelená, všetky živočíchy sa prebúdzajú zo zimného spánku. Pre náš organizmus je toto jedno z najlepších a najvhodnejších období, aby sa čo najrýchlejšie zbavil nahromadených toxínov, nadobudnutých počas zimného obdobia, a samozrejme nie je zanedbateľné ani to, že sa môžeme zbaviť niekoľkých nazbieraných kíl, kým príde leto. Našťastie, z jarných jedál zostavený jedálniček redukčnej diéty nepotrebuje na zvládnutie žiadne zvláštne úsilie. Prečítajte si náš jarný diétny jedálniček zostavený na celý týždeň, zaručí vám schudnutie.
Konzumovaním jarných jedál možno ľahko doplniť počas zimy zníženú hladinu vitamínov a výživných látok. Ale nielen v tomto vám vedia pomôcť jarné pokrmy: na vlákniny bohatá čerstvá zelenina a ovocie prispievajú k vyplaveniu a odstráneniu toxínov v hrubom čreve. Aj vďaka týmto účinkom jarné jedlá a z nich zostavený diétny jedálniček účinne podporujú úbytok váhy a zabezpečia ploché brucho.
Návrh diétneho jedálnička:
Pondelok:
• Raňajky: 1 šálka cereálií alebo nesladených müsli s 3 lyžicami odtučneného mlieka; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 3 kusy parených guliek z mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa s dusenou grilovanou zeleninou (baklažán, kalifornská paprika, cuketa).
• Večera: dva tenké plátky celozrnného pečiva, 6 dkg surovej šunky, jedna paradajka, 2 šalátové listy; ovocný šalát zo 4 stredne veľkých jahôd, 1 hrsť bobúľ čierneho hrozna, z 1 plátku čerstvého ananásu, nakrájaného na kocky, z polovice nakrájaného kivi.
Počas dňa, keď sa prihlási hlad, zažeňte ho dvoma kúskami mrkvy a jednou hrsťou malín.
Utorok:
• Raňajky: ½ šálky obilnín a nesladených müsli, 3 lyžice odtučneného mlieka; 1ks prírodného jogurtu bez tuku; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 200g na kocky nakrájaných a okorenených -curry, pálivá paprika, rasca, šalvia, atď.- morčacích pŕs; tenký plátok celozrnného pečiva; ovocný šalát zo 4 stredne veľkých jahôd, pol banánu, 1 plátku čerstvého ananásu, nakrájaného na kocky.
• Večera: 1 varené vajce alebo z dvoch vaječných bielkov praženica; olivovo olejový korenený šalát: pol hlávky zeleného šalátu, dve menšie paradajky, rukola; tenký plátok celozrnného pečiva.
Počas dňa, keď sa ohlási hlad, zažeňte ho: pol banánom, 1 hrsťou čerešní.
Streda:
• Raňajky: 1 šálka cereálií, nesladeného müsli alebo tri lyžice odtučneného mlieka; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 130 g cestovín z tvrdej múky s paradajkami alebo s extra panenského olivového oleja a lyžicou nastrúhaného nízkotučného syra; šalát z polovice hlávkového šalátu, z malého kúsku uhorky – so šupkou – 1 paradajka, jedna mozzarella.
• Večera: 200 g duseného tuniaka; 150g miešanej dusenej zeleniny (zemiaky, mrkva, zelená fazuľka, cuketa).
Počas dňa, keď sa ohlási hlad, zažeňte ho: 5 kúskov jahôd, 1 jablko.
Štvrtok:
• Raňajky: dva tenké plátky toastu s trochou masla a džemom bez pridaného cukru, alebo s nízkotučným roztierateľným syrom; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 200 g grilovaného, chudého bravčového mäso; 200 g špenátu duseného s citrónovou šťavou a extra panenským olivovým olejom; 2 plátky čerstvého ananásu.
• Večera: veľká dávka šalátu z rukoly, jednej paradajky, papriky, jednej nasekanej surovej mozzarelly, 1 malého vareného zemiaku a konzervovaného – 50 g – tuniaka.
Počas dňa, keď potrebujete zahnať hlad: dva kusy mrkvy, 1 hrsť čerešní alebo višní.
Piatok:
• Raňajky: dva tenké plátky toastu s trochou masla a džemom bez pridaného cukru alebo s nízkym obsahom tuku roztierateľného syra; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 200 g grilovanej morskej ryby; niekoľko kúskov cherry paradajok; 150 g varenej brokolice alebo ružičkového kelu s citrónovou šťavou, korením a extra panenským olivovým olejom; 4 stredne veľké jahody, pol banánu, 1 plátok čerstvého ananásu, nakrájaného na kocky.
• Večera: dva tenké plátky celozrnného chleba, 6 dkg surovej šunky s paradajkami; 2 plátky čerstvého ananásu.
Počas dňa, keď potrebujete zahnať hlad, zažeňte ho: jedným jablkom, jedným banánom.
Sobota:
• Raňajky: 1 kúsok koláča, s medom alebo džemom; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 2 plátky surovej šunky; tenký plátok celozrnného pečiva; šalát z 1 avokáda, hrsti kukurice, alebo duseného hrášku, 1 hlávkový šalát s citrónovou šťavou, korením a extra panenským olivovým olejom.
• Večera: 1 stonka zeleru, 1 malá mrkva, ½ fenikla, 1 paprika s citrónovou šťavou, korením a extra panenským olivovým olejom; 150 g hubového rizota; 150g zmiešaného lesného ovocia.
Počas dňa, keď potrebujete zahnať hlad: jedno jablka, jeden banán.
Nedeľa:
• Raňajky: 1 plátok koláča, s medom alebo džemom; čaj alebo káva s 1 lyžičkou medu.
• Obed: 200 g grilovaného alebo vareného chudého bravčového alebo 150 g hovädzieho mäsa, pripraveného vo woku s miešanou zeleninou -cuketa, baklažán, mrkva – ovocný šalát zo 4 stredne veľkých jahôd, 1 hrsti čierneho hrozna, 1 plátku čerstvého nakrájaného ananásu, pol nakrájaného kivi.
• Večera: 3 kusy tenkého toastu so cherry paradajkami, alebo so zeleným koreneným, chudým syrom, 2 plátky údeného lososa, 2 plátky čerstvého ananásu.
Ak počas dňa chcete zahnať hlad: 1 hrsť čerešní, 1 hrsť malín a černíc. Je veľmi dôležité, aby ste popri jarnej strave pili čo najviac tekutín, najmä nesýtené minerálky. Pre zmenu môžeme skúsiť nasledujúci bylinný nápoj, ktorý urýchľuje proces detoxikácie.
Nápoj pri jarnej redukčnej diéte
• 20 g brezového lístia
• 20 g listov žihľavy
• 20 g lipového kvetu
• 10 g anízu a feniklu
Príprava: Dajte variť asi 200 ml vody. Suroviny zmiešajte, do hrnčeka nasypte za lyžicu, zalejte vodou, nechajte lúhovať 10 minút, potom preceďte a pite ešte vlažné.