Aj keď z vanilky väčšinou pripravujeme sladkosti, vanilka je vhodná nielen na ich prípravu. Dodáva príjemnú chuť jedlám, dokonca existujú také recepty z vanilky, kde je vanilka najdôležitejšou ingredienciou.
Vanilka podobne ako šafran, je veľmi drahá korenina, za čo vďačí predovšetkým tomu, že opeľovanie plodín a aj ich zber sa ešte stále vykonáva ručne. Vďaka špeciálnej chuti a vôni sa primárne používajú na ochucovanie zákuskov, ale obstoja aj ako základná surovina pre hlavné jedlá.
Recepty z vanilky – hlavné jedlo
Špargľovo – vanilkové rizoto
prísady:
• 300 g ryže;
• 300 g špargle;
• 1 šalotka;
• 1 malá červená cibuľa;
• 1 bobkový list;
• 30 g cesnaku;
• vývar zo zeleninovej polievky;
• 1,5 vanilky;
• extra panenský olivový olej;
• strúhaný parmezán alebo iný tvrdý syr podľa chuti;
• soľ a korenie.
Príprava:
Nakrájanú šalotku a špargľu, zbavenú zhrubnutej časti – špičky špargle odložíme na dekoráciu- opražíme na troche oleja. Vanilku prekrojíme pozdĺž, semienka vložíme do zmesi, pridáme ryžu a potom podlejeme vývarom. Pomaly varíme za stáleho častého miešania. Medzitým červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky, speníme do sklovita spolu s olúpaným cesnakom, bobkovým listom, štipkou soli (alebo štipkou hnedého cukru). Keď je to hotové, odstráňte bobkový list a zmixujte. Keď je ryža uvarená, okoreňte, posypte strúhaným syrom, a pokropte trochou červenej cibuľovej omáčky. Podávajte horúce.
Recepty z vanilky: príloha
Vanilkovo-papriková torta
prísady:
• jedna dávka slaného lineckého cesta;
• 50 ml extra panenského olivového oleja;
• 2 vanilky;
• 1 vajce;
• 2 žlté papriky;
• 100 ml nízkotučnej kyslej smotany;
• 3 lyžice strúhanky;
• soľ, korenie a štipľavá paprika – podľa chuti.
Príprava:
Do malej fľaše nalejte olivový olej, pridajte semienka z vanilky. Ohrievame nad parou po dobu jednej hodiny pri nízkych teplotách. Potom do hrnca s vriacou vodou treba hodiť na pár minút papriku, ktorú potom ochlaďte pod studenou vodou a opatrne olúpte. Rozšľahajte vajcia a dôkladne premiešajte so strúhankou a kyslou smotanou, syrom a soľou. Podľa chuti pridajte štipľavú papriku. Vyváľajte cesto, umiestnite do tortovej formy (alebo menších formičiek), vytretej tukom, vlejte masu, potom pridajte papriky tak, aby bola masa zakrytá. A napokon v záujme chuti a vône posypte vanilkou zmiešanou s olivovým olejom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch po dobu 30 minút, a potom podávajte mierne vychladnuté. Toto jedlo je vynikajúce nielen ako príloha, ale aj ako olovrant, či pribalené na výlet. Vanilková príchuť olivového oleja dokáže oživiť aj iné pokrmy: môžete ňou ochutiť akékoľvek jedlo, alebo rovnako aj na grilované ryby.
Recepty z vanilky: hlavné jedlo
Vanilkové kurča
Prísady:
• 1 kurča;
• 4 mrkvy;
• 2 cibule;
• 4 paradajky;
• 1 polievková lyžica múky;
• 1 polievková lyžica hnedého cukru;
• 2 vanilky;
• extra panenský olivový olej;
• 200 ml kokosového mlieka;
• trochu rumu;
• soľ a korenie podľa chuti.
Príprava:
V miske s trochu olivového oleja usmažte čo najlepšie kurča z každej strany. Po vybratí z panvice na tom istom oleji speníme nakrájanú cibuľu a mrkvu. Vložte späť kurča, pokropte rumom, opatrne flambujte. Keď oheň vyhasne, posypte kura múkou a cukrom, vložte rajčiny, vyškrabané semienka z vanilky aj samotnú vanilku. Zalejte trochou vody, pridajte soľ a korenie. Keď je kurča úplne uvarené, vyberte ho aj s vanilkou a zostávajúcu šťavu nechajte na miernom ohni zhustnúť, zmixujte a potom zahrejte v kokosovom mlieku. Hotové kurča podávajte poliate teplou kokosovou omáčkou.