Recepty z Kajenského korenia | Špeciálne a zdravé jedlá

Kajenské korenie je obľúbené medzi milovníkmi štipľavých chutí, vynikajúco sa hodí na dochutenie rôznych jedál, polievok, pečených pokrmov, príloh, dokonca si z neho môžeme pripraviť aj lekvár.  Pomocou receptov z Kajenského korenia si pripravíte hoci aj kompletný obed!


Je silným antioxidantom, má výborný protizápalový účinok, chráni srdce, zvyšuje účinnosť detoxikácie, upravuje trávenie, čím zároveň prispieva aj k úbytku hmotnosti. Tieto najdôležitejšie zdraviu prospešné účinky Kajenského korenia – ktoré je v skutočnosti odrodou štiplavej chilli papričky, sa nestrácajú ani jeho spracovaním. Môžeme ním ochutiť rôzne prílohy, mäsové pokrmy,  polievky, či zeleninu. Nápady k tomu Vám ponúkame v nasledovných, ľahko pripraviteľných receptoch s použitím Kajenského korenia.

Pikantný mrkvovo-zemiakový krém /predjedlo/

Ingrediencie

  • 15 ks stredne veľkých zemiakov;
  • 6 ks mrkvy;
  • 3 ks šalotky;
  • Zeleninový vývar;
  • Kajenské korenie, soľ;
  • Extra panenský olivový olej;
  • Muškátový orech.

Príprava

Šalotky nakrájame na drobno a speníme na malom množstve oleja. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, mrkvu nakrájanú na krúžky a podlejeme malým množstvom vývaru. Dusíme na miernom ohni, pod pokrievkou asi 20 minút, odparený vývar priebežne dolievame. Udusíme do mäkka a všetko spolu rozmixujeme (niekoľko plátkov mrkvy si ponecháme na ozdobenie), osolíme, pridáme Kajenské korenie (vo forme prášku, alebo čerstvú, na tenké krúžky nakrájanú chilli papričku). Podávame natretú na teplej hrianke.

Koreninové rizoto s tekvicou a orechmi  /hlavné jedlo/

Ingrediencie

  • 1,5 l zeleninového vývaru;
  • 3 ks šalotky;
  • 3 PL extra panenského olivového oleja;
  • 400 g ryže;
  • 50 g orechov;
  • 450 g tekvice na pečenie nakrájanej na kocky;
  • 1 kávová lyžička tymiánu;
  • Kajenské korenie podľa chuti;
  • Soľ, mleté čierne korenie;
  • 1-2 PL tekvicového oleja;

Príprava

Do hrnca nalejeme 1 PL olivového oleja, pridáme tymián a na kocky nakrájanú tekvicu na pečenie. Dobre premiešame a dusíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 15 minút, na konci pridáme soľ a Kajenské korenie. Šalotku nakrájame na tenké krúžky, do hrnca pridáme 2 PL olivového oleja a podusíme do sklovita, pridáme ryžu a mierne opražíme. Za stáleho miešania postupne pridávame teplý zeleninový vývar. Na hrubo nasekané orechy opražíme na sucho, zopár kusov v celosti si odložme na zdobenie. K uvarenej ryži pridáme tekvicovú zmes, opražené orechy a niekoľko krúžkov čerstvo nakrajanej kajenskej chilli papričky. Ozdobíme orechmi a niekoľkými vetvičkami tymiánu, môžeme poliať aj 1-2 lyžičkami tekvicového oleja.

Pečené kura z Pekla

Ingrediencie

  • 1 ks mladé, pitvané kurča;
  • Kajanské korenie, soľ;
  • 6 PL extra panenského olivového oleja;
  • Korenie podľa chuti (rozmarín, cesnakový prášok..atď).

Príprava:

Kurča  zbavíme prípadného peria, umyjeme a osušíme. Narežeme cez prsia, rotvoríme a stláčame aby bolo čo najviac ploché. Kajenské korenie premiešame v 2 PL olivového oleja, pridáme soľ a vybrané koreniny a dôkladne nimi celé kurča “premasírujeme” . Použime pekáč vhodnej veľkosti, ktorý vopred predhrejeme a kurča naň položíme. Navrch položíme pokrievku menšej veľkosti a pripravovaný pokrm zaťažíme závažím : čím bude kurča viac stlačene na plocho, tým bude dôkladnejšie a rovnomernejšie prepečené. Počas pečenia kura každých 5 minút 4-5 x obrátime ( na 1 kg kuraťa rátajme s časom pečenia 60 minút), dávajme pozor na to, aby bol pekáč dostatočne teplý, nie však horúci. Po prepečení kurča ihneď podávame.

Karfiol s Kajenským korenín a olivami /príloha/

Ingrediencie

  • 2 ks karfiolu;
  • 4 strúčiky cesnaku;
  • 300 g čiernych olív;
  • 1 pohár suchého bieleho vína;
  • Kajenské korenie, soľ;
  • Extra panenský olivový olej.

Príprava

Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a varíme ho niekoľko minút v osolenej vode. Nadrobno pokrájané strúčiky cesnaku opražíme na olivovom oleji ( pozor, ľahko sa pripália), pridáme karfiol a olivy. Osolíme, pridáme Kajenské korenie (prášok, alebo čerstvo, na krúžky nakrájanú kajensku chilli papričku), po niekoľkých minútach podlejeme bielym vínom. Ak sa časť odparí, karfiol prikryjeme a varíme ďalej na miernom ohni 25-30 minút. Takto pripravený karfiol je výbornou teplou prílohou k rôznym mäsovým jedlám, jeho delikátna chuť však vynikne aj samostatne.

Pálivý paprikový lekvár

Ingrediencie

  • 200 g čerstvého Kajenského korenia;
  • 800 g čerstvej, červenej kalifornskej papriky;
  • 500 g cukru;
  • štipka soli;
  • 50 ml červeného vína.

Príprava

Papriku umyjeme, utrieme, rozrežeme a zbavíme jadierok a vnútorných žiliek. Nakrájame na kocky, vložíme do väčšej nádoby, pridáme soľ, červené víno a varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 1 hodinu. Následne prepasírujeme (manuálne) cez lis na zeleninu, aby sme sa tak zbavili šupky papriky. Ďalej varíme zhruba 30 minút, často premiešame, vzniknutú penu priebežne odstránime. Hotový lekvár naplníme do sklenených fliaš spájaných sponou, naberáme naberačkou, ktorú sme vopred vyvarili, takto nebudeme potrebovať žiadne konzervačné látky. Takto pripravený paprikový lekvár vydrží 3 mesiace, pred jeho konzumáciou však počkajte aspoň 2-3 týždne. Po otvorení je možné lekvár skladovať v chladničke najviac 3-4 dni.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email