Pre vyrovnanú a efektívnu diétu je veľmi dôležitá konzumácia sezonálnej zeleniny. Platí to aj v prípade jesennej zeleniny, ako je tekvica na pečenie alebo baklažán, ktorá má popri dobrých vlastnostiach aj spaľovacie účinky.
Všeobecne platí tvrdenie, že diéta je vtedy najúčinnejšia, keď je do nej zaradené sezonálne ovocie a zelenina. Príčina je jednoduchá: organizmus je geneticky “kódovaný” tak, že pre ideálne fungovanie potrebuje stravu, ktorá zodpovedá ročnému obdobiu. Existuje veľa čerstvej zeleniny, ktorú môžeme zohnať aj počas jesenných mesiacov, ktorá vďaka zloženiu zvyšuje účinky chudnutia. Takáto jesenná zelenina, je napríklad tekvica na pečenie alebo baklažán, ktoré sú pre mnohých obľúbenou pochúťkou.
Tekvica na pečenie nám pomáha dostať sa do formy
Najdôležitejšou zložkou zeleninovej diéty je tekvica na pečenie. Vďaka ľahkej stráviteľnosti a vysokému obsahu vitamínov – spolu s jablkom – dominuje na prvom mieste v dojčenskom jedálničku. Dužina obsahuje veľa kalórií, uhľohydrátov, karotínu a vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E, – rovnako ako aj ostatné tekvice. Obsah bielkovín a tukov je nepatrný, ale je bohatá na kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Má vysoký obsah minerálov, medzi ktoré patrí aj draslík, fosfor, železo, meď a mangán. Vďaka vysokému obsahu draslíka má diuretické a antihypertenzívne účinky. Antioxidanty a karotíny posilňujú imunitný systém, znižujú vznik kardiovaskulárnych a nádorových ochorení.
Keďže obsahuje veľké množstvo draslíka, pôsobí diureticky a antihypertenzívne, prispieva k úspešnosti diéty, navyše oslobodzuje telo od nahromadených telesných tekutín , toxínov a odpadových látok. Okrem toho 100 gramov tekvice na pečenie je len 80 kalórií!
Takmer bezkalóriový surový baklažán
Baklažán je bohatý na vitamín C, kyselinu listovú, niacín, kyselinu pantoténovú, draslík, fosfor, horčík a vápnik. Vďaka zvýšenému mukolytickému účinku zmierňuje príznaky zápalu priedušiek a astmy, zabraňuje tvorbe zápalového ochorenia čriev. Účinné látky, ktoré pôsobia krvotvorne a prečisťujúco, napomáhajú funkciám pečene a žlčníka; kyselina fenolová má antioxidačné účinky, viaže na seba voľné radikály, čo prispieva k prevencii rakoviny. Podľa Japonských štúdií sa v baklažáne nachádza veľké množstvo antocianínu, ktorý účinne znižuje celkovú hladinu cholesterolu, a ešte k tomu tak, že pritom zvýši HDL – hladinu „dobrého“ cholesterolu. V medicíne používajú baklažánový extrakt na zlepšenie pečeňových a žlčníkových funkcií. Vďaka silným diuretickým a digestívnym vlastnostiam, baklažán významne zvyšuje účinok diéty. Rovnako ako tekvica na pečenie, aj baklažán neobsahuje skoro žiadnu energetickú hodnotu, v 100 gramoch sa nachádza len 21 kalórií.