Mydlo z kozieho mlieka vynikajúco ošetruje pokožku, obzvlášť účinné je na suchú, citlivú a problematickú pleť. Jeho výhodou je, že pokožku nedráždi, ani nevyvoláva alergickú reakciu. Mydlo z kozieho mlieka si môžeme doma vyrobiť aj sami, potrebujeme na to len ľahko dostupné základné suroviny a trocha šikovnosti. Pozrime sa na jeden recept prírodnej kozmetiky.
Čoraz viac ľudí využíva recepty prírodnej kozmetiky, pretože nedôverujú priemyselne vyrobeným produktom. Doma vyrobené mydlo z kozieho mlieka má viacero výhod: okrem toho, že je lacnejšie ako podobné produkty ponúkané v obchodoch, môžeme si byť istí jeho zložením a absenciou konzervačných látok. Na dôvažok, ak chceme, môžeme ho ďalej obohacovať, ešte lepší účinok dosiahneme napríklad pridaním medu. Vôňu mydla z kozieho mlieka si môžeme upraviť individuálne, prispôsobiť nášmu želaniu: len musíme dbať na to, aby sme na tento účel použili výlučne prírodné látky – predovšetkým éterické oleje.
Domáca príprava mydla z kozieho mlieka
Suroviny:
- 450 ml olivový olej
- 150 ml palmový olej
- 150 ml kokosový olej
- 240 ml kozieho mlieka
- 100 ml hydroxidu sodného (lúh)
- pol hrnčeka ovsených vločiek ( ovsa)
- 30 ml levanduľového esenciálneho oleja
Samozrejme, kto neobľubuje vôňu levandule, môže ju nahradiť ľubovoľným esenciálnym olejom v rovnakom množstve.
Mydlo z kozieho mlieka v siedmich krokoch
- Pomiešame ovos s éterickým olejom a dáme zmes nabok.
- Všetky ostatné suroviny vložíme do nádoby z kalenej ocele a dôkladne ich premiešame.
- Miešame nad parou dovtedy, kým sa zložky nespoja.
- Pridáme ovos zmiešaný s éterickým olejom a znova zamiešame.
- Hotovú masu vylejeme do foriem ľubovoľných tvarov. Pokiaľ si chceme byť istí, že mydlo dostaneme z formy rýchlo a v celistvosti, vnútro foriem natrieme pred použitím tenkou vrstvou vazelíny.
- Po vybratí z foriem necháme aspoň 24 hodín schnúť.
- Vychutnajme si doma vyrobené mydlo z kozieho mlieka.
Krájané mydlo z formy srnčí chrbát
Ak nechceme mať mydlo z kozieho mlieka určitého tvaru, môžeme použiť aj formu na pečenie biskupského chlebíčka. Predtým ju vystelieme potravinárskou fóliou a po stuhnutí mydla ho nakrájame na ľubovoľnú hrúbku.