Najdôležitejšími členmi rodiny žihľavovitých z lekárskeho hľadiska, je žihľava veľkolistá a žihľava malolistá. Aj keď pre pichľavé stonky a listy mnohí ľudia majú z nej strach, žihľavu môžete využiť pri mnohých ochoreniach alebo nepríjemných zdravotných problémoch.
Pomenovanie pochádza z latinského slova urere, čiže spáliť, čo je veľmi výstižný názov, pretože pri dotyku stonky a listy žihľavy zacítite hryzenie, pálčivú bolesť. Dôvodom je, že rastlina, pôvodom zo západnej časti Ázie a Afriky – dnes ju možno nájsť vo všetkých krajinách sveta s miernym podnebným pásmom – pri dotyku vystreľuje jed do živých organizmov. Netreba sa toho zľaknúť, pretože žihľava je veľkým spojencom pri detoxikácii a krvnej očiste, pomáha pri liečbe alergie, rôznych infekcií, je vynikajúce diuretikum a účinkuje aj proti kŕčom. Účinne posilňuje imunitný systém, a to najmä v priebehu jarnej alergickej sezóny je dobre využiteľná.
Kedysi a teraz
Jej liečivú moc uznávali už v treťom storočí pred naším letopočtom, požívali ju v tých časoch hlavne proti hadiemu uhryznutiu na neutralizáciu jedu. Postupne sa stali liečivé účinky žihľavy známe a využívali a na lekárske účely, v prvom rade listy, ktoré obsahujú najmä histamín, vitamíny, organické kyseliny, flavonoidy, vápnik, draslík, železo, esenciálne kyseliny, sacharidy, minerály, prípadne korene, obsahujúce fytosterol a mastné kyseliny. Kým listy žihľavy sa dajú zbierať kedykoľvek od jari do jesene, od októbra do apríla by sa mali zbierať korene. Popularita žihľavy sa skrýva v jej všestrannosti využívajúc ju na prípravu čaju a tinktúry, prípadne ako základ polievok a zeleninových pokrmov tiež môže prispieť k uzdraveniu.
Na čo je dobrá žihľava?
Počas detoxikácie a krvnej očisty pime čaj zo žihľavových listov. Čaj uvoľní odpadové látky, prečistí celý tráviaci trakt, rovnako ako stimuluje obličky a vypudí z tela vodu, takže toxíny opustia naše telo ľahšie. Okrem toho žihľavový čaj urýchli a stimuluje detoxikačnú funkciu pečene, pomáha vypudiť v pečeni a slezine nahromadené, telo vážne poškodzujúce látky – napríklad chemikálie, zvyšky liečiv. Vďaka silným protizápalovým schopnostiam žihľavy, elixíry z nej pripravené môžu byť úspešne použité proti gastroenteritíde a nádorovým ochoreniam hrubého čreva. Znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi, takže človek môže žihľavový čaj účinne užívať pri liečbe dny a artritídy. Kto je náchylný na žlčové a obličkové kamene, mal by pravidelne piť žihľavový čaj, odvar doslova vymetie z orgánov prebytočný piesok.
Vďaka schopnosti prečistiť krv silne zmierňuje príznaky alergie, ekzému, sennej nádchy, astmy, a dokonca aj žihľavky. Čaj však treba užívať striedmo a opatrne, diskrétne, pretože pre diuretický účinok žihľavy sa môže enormne znížiť hladina draslíka v našom tele.
Ako pripraviť žihľavový čaj?
Listy žihľavy – na jednu dávku potrebujete dve lyžičky – nikdy nevarte, len zalejte horúcou vodou. Nechajte prikryté stáť približne dve minúty, a potom preceďte. Účinok je vyšší, ak si upíjate len po dúškoch. Príprava koreňov je trochu pomalší proces. Úplne suchý a jemne nasekaný koreň žihľavy – dve vrchovaté čajové lyžičky je jedna dávka – nechajte po celú noc namočené v 2,5 dl studenej vody. Ráno dajte zovrieť, preceďte a tiež si upíjajte o dúškoch. Denná dávka je 3-5 šálok, v jednej šálke (1,5 dl) môže byť maximálne 8 až 12 g listov žihľavy, inak môže spôsobiť alergické príznaky. V prípade ťažšieho predávkovania sa môže prejaviť žalúdočná nevoľnosť, retencia moču, nevoľnosť, hnačka, poleptanie kože.
Môžete ju aj jesť
Z čerstvo nazbieraných listov žihľavy môžete pripraviť obvyklým spôsobom prívarok, zeleninové polievky, ale aj vyskúšať nové chute. Môžete z nej získať aj šťavu, a hoci má povzbudzujúci účinok, neodporúča sa vypiť viac ako pol pohára za deň.
Vedeli ste, že?
Existuje druh žihľavy jávskej, ktorej pichnutie môže spôsobiť bolesť trvajúcu niekoľko mesiacov!