Migréna | Príčinou je závažný nedostatok vitamínov

Pravidelnou bolesťou hlavy trpí asi 20 % ľudí. Pokiaľ sa frekvencia bolesti hlavy zvyšuje, respektíve sa mení jej charakter a intenzita, každopádne je potrebné vyhľadať odborného lekára a nechať vyšetriť, čo bolesti spôsobuje. Migréna  zasahuje vo väčšine prípadov jednu stranu hlavy a je to o silná, pulzujúca bolesť.  Väčšinou prichádza v podobe záchvatov a často pri jej vzniku zohrávajú úlohu také činitele ako stres alebo zmena počasia. Dobrou správou je, že vhodnou detoxikáciou dokážeme veľa urobiť proti stresu.


V pozadí migrény vážny nedostatok vitamínov

Následkom nedostatku vitamínov sa až o 300 % zvyšuje pravdepodobnosť vzniku chronickej  migrény. Záchvaty migrény sú v dnešnej dobe pomerne časté, u niektorých ľudí to trvá niekoľko hodín, u iných aj tri dni. Žiaľ, doposiaľ nie je táto choroba adekvátne liečená. Migréna sa môže prejavovať rôznymi príznakmi, ako napr. pulzujúca a pálivá bolesť, ale hoci aj ako nutkanie na vracanie, zimnica, potenie, svetloplachosť, hučanie v ušiach alebo pociťovanie nepríjemného pachu, respektíve zvracanie. Bolo vedecky preukázané, že na svete viac ako 300 miliónov ľudí trpí migrenóznou bolesťou hlavy. Podľa niektorých odhadov odzneje denne asi 20 miliónov migrenóznych záchvatov.

U väčšiny detí, trpiacich migrénou a u mladších dospelých môže spôsobovať migrénu aj mierny nedostatok vitamínu D, riboflavínu, kyseliny listovej, ako aj koenzýmu Q10. V Science Daily sa však môžeme dočítať, že podľa doterajších štúdií súvislosť medzi príčinou a následkom nebola jednoznačne preukázaná. V jednom nedávno uskutočnenom výskume však bolo dokázané, že prítomnosť vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej v organizme môže redukovať príznaky migrény. Tieto výsledky sa dostali do popredia už aj v jednom z predchádzajúcich výskumov. Už v roku 2004 bolo v European Journal of Neurology prízvukované, že záchvatom migrény možno predísť užívaním veľkých dávok riboflavínu. Riboflavín je vitamín B 2 rozpustný vo vode. Migréna sa môže vytvoriť aj mutáciou génov, alebo zvýšenou hladinou homocysteínu vzniknutým následkom dysfunkcie.  Homocysteín je aminokyselina, ktorá vzniká v organizme z metionínu, a rýchlo sa znova rozkladá. Na jej rozloženie sú potrebné kyselina listová a vitamíny B6 a B12.  Hladinu homocysteínu možno znížiť pomocou vitamínov B6 a B12. Adekvátna dávka vitamínov je odlišná podľa individuálnych potrieb jednotlivcov.

Suzan Hagler MD, lekárka a výskumníčka Centra bolesti hlavy v Detskej nemocnici v Cincinnati a jej spolupracovníci z nemocnice skúmali príčiny vzniku migrény u mladistvých.  Výskumu sa zúčastnili takí adepti trpiaci chronickou migrénou, organizmus ktorých preukazoval mierny nedostatok riboflavínu, koenzýmu Q-10, kyseliny listovej a vitamínu D.  Odborná lekárka Suzan Hagler a jej  tím jednoznačne zistili, že u mladých žien sa častejšie vyskytuje nedostatok koenzýmu Q-10, kým u chlapcov a mladých mužov nedostatok vitamínu D. U chorých trpiacich chronickými migrénami sa nedostatok riboflavínu a koenzýmu Q-10 vyskytoval oveľa častejšie, ako u tých, ktorí mávajú epizodické bolesti hlavy. Z údajov o výskume, publikovaných v súčasnosti vyplýva, že doplnením niektorých vitamínov možno pomôcť zmierniť príznaky migrény. Na trhu je dostupná superpotravina rastlinného pôvodu, ktorá obsahuje to najlepšie z 25 superzelenín a superovocia. Prirodzene je bohatá na kyselinu listovú, železo a vitamín B12. Touto superpotravinou je Green Icon, ktorá môže pomôcť v zmiernení príznakov migrény spôsobenej nedostatkom vitamínov.

 

Zdroj, odborný preklad

http://besthealthyguide.com/missing-vitamin-risk-frequent-migraines/

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email