Medovka je účinné sedatívum, uľaví pri kŕčoch a čistí črevá, najčastejšie sa pripravuje odvar z čerstvých alebo sušených listov, a používa sa na liečbu zdravotných problémov. Jej blahodarné účinky – a samozrejme aj príjemnú chuť – si môžete vychutnať, keď ho použijete ako korenie.
Pre jej veľmi príjemnú, jemnú chuť a vôňu citrónu, je medovka vynikajúce korenie. Najmä v stredomorských krajinách ju pravidelne konzumujú, najmä v ovocných šalátoch, džemoch, ako doplnok pri rybích a mäsitých pokrmoch. Ako väčšina byliniek, medovka nevyžaduje žiadnu zvláštnu starostlivosť, môžeme ju pestovať v kvetináčoch alebo hrantíkoch na kvety na slnečnom mieste, , takže máte poruke vždy čerstvú bylinku.
Cestoviny s medovkou
Materiál: 350 g vaječných rezancov, 2 citróny, 1 dl smotany na varenie, 10 g masla, 1 malá cibuľa, ½ hrste čerstvej medovky, soľ a čerstvo mleté biele korenie.
Príprava: Postavte vodu na cestoviny. Medzitým umyte citróny, nakrájajte citrónovú kôru na veľmi tenké prúžky, z jedného citróna vylisujte šťavu. Na masle speňte nakrájanú cibuľu, pridajte citrónovú šťavu, smotanu na varenie, a medzičasom uvarené rezance. Krátko prihrejte, stiahnite z ohňa, pridajte citrónovú kôru, rozdrvené listy medovky a posypte mletým bielym korením. Podávajte ihneď.