Tráviace enzýmy: ich neprítomnosť spôsobuje ťažkosti
Tráviace enzýmy pomáhajú organizmu pri tých chemických procesoch, ktoré zložky potravín menia na potrebnú energiu. Je preto nevyhnutné, aby kvantita a kvalita tráviacich enzýmov bola vždy vhodná. Tu pomôže správna životospráva a výživové doplnky, obsahujúce tráviace enzýmy.
K rozloženiu živín potrebnú časť tráviacich enzýmov je organizmus schopný vyprodukovať. Existujú však také tráviace enzýmy, ktoré je možné získať iba pomocou výživy. Pri ochorení, alebo v dôsledku nesprávnej stravy, keď sa zníži množstvo tráviacich enzýmov, dôjde k metabolickej poruche, ktorá spôsobí nedostatky, toxíny a odpadové produkty sa hromadia v tele, čo vedie k ďalším ťažkostiam a môžu dokonca vyvolať rôzne ochorenia. Zlé trávenie: oslabuje imunitný systém, stávate sa zraniteľní voči patogénom. Práve preto tie tráviace enzýmy, ktoré náš organizmus neprodukuje, alebo neprodukuje dostatočné množstvo, musíme v každom prípade nahradiť.
Skupiny tráviacich enzýmov
V závislosti od toho, akú úlohu vykonávajú, môžeme tráviace enzýmy rozdeliť do troch veľkých skupín.
- V rastlinách, resp. v slinách a pankrease nachádzajúce sa amylázy (alfa, beta, gama a maltogénne amylázy) vytvárajú škrob, sú ľahšie rozložiteľné a vstrebateľné, podporujú využitie sacharidov. Nízka hladina amyláz sa poukazuje cirhózu, hepatitídu, na problémy pankreasu. V prípadoch tých, u ktorých je v organizme prítomný vo väčšom množstve, môže dôjsť k vytvoreniu žlčových kameňov, k chronickému zlyhaniu obličiek, k žalúdočným vredom a k osýpkam. Ak je spracovanie uhľohydrátov nedostatočné, môžu vzniknúť alergie, zápaly, nízka hladina cukru v krvi a môžu sa vyvinúť typické príznaky depresie a akné
- Do druhej skupiny tráviacich enzýmov patria lipázy, produkované v pankrease, ktoré sú zodpovedné za rozloženie tukov, olejov – hlavne triglyceridy. Pretože tieto tráviace enzýmy môžu byť nahradené potravinami, nízka hladina lipázy je veľmi vzácna, v prvom rade je typická pre cystickú fibrózu a Crohnovej choroby. Vysoká hladina lipázy môže spôsobiť u pacientov chronický akútny vred, ochorenia pečene, upchatie žlčových ciest, zápal pobrušnice, zlyhanie obličiek a zápal pankreasu. V prípade, že je nedostok lipáz, môže sa vyvinúť artritída a dermatitída a cievne problémy, častý je symptóm žltej stolice, ako aj nedostatok v tukoch rozpustných vitamínov A, D, E, F, a K.
- Tráviace enzýmy proteázy spracovávajú proteíny, v prekyslenom organizme sa znižuje ich aktivita. V dôsledku toho sa naruší rovnováha črevnej flóry, čo vedie k častým infekciám, plesniam, spomaľuje trávenie, vyvoláva zápchu a nadúvanie a iné nepríjemné príznaky. Množstvo proteázy je predovšetkým dôsledkom otravy, do tejto kategórie patrí nielen príležitostný prísun jedov, ale patria sem aj už nahromadené toxíny v organizme. Vytvárajú sa v pankrease a žalúdku, spomedzi rastlinných bielkovín je najznámejší tráviaci enzým bromelín, nachádzajúci sa v ananáse.
Znaky tráviacich enzýmov
Spoločným znakom tráviacich enzýmov je, že „spolupracujú“ ako jeden koordinovaný tím, v ktorom každý má svoju vlastnú funkciu. Cieľom je podporovať dobré trávenie, zásobovanie tela živinami, a tým zaistiť energiu pre organizmus. Ak sa množstvo ktoréhokoľvek tráviaceho enzýmu zníži, ovplyvňuje to nepriamo zvyšok tráviacich enzýmov. Je dôležité vedieť, že tráviace enzýmy sa nachádzajú najmä v surovej strave. Počas pečenia, varenia alebo parenia si do 40 stupňov uchovávajú svoj schopnosť, nad 48 stupňov sa takmer úplne zničia. Na správne fungovanie tráviacich enzýmov je potrebný katalyzátor – nejaký koenzým. Takýto je napríklad vitamín A, vitamín C a vitamín K, ale v mnohých prípadoch má podobný účinok aj zinok, vápnik, meď, horčík.
Ako ich môžeme nahradiť?
Chronické gastrointestinálne problémy môže spôsobiť aj nedostatok tráviacich enzýmov. Vtedy treba premýšľať o tejto možnosti, keď v pozadí príznakov nemôže byť iné ochorenie – napr.