Rakovina pažeráka zistená z dychu | Horúce nápoje škodia

Ako každý zhubný nádor, aj rakovina pažeráka má vtedy najvyššie šance na vyliečenie, keď sa liečba začne vo včasnom štádiu choroby. V tomto môže pomôcť nová metóda, ktorá už z dychu ukáže prítomnosť rakoviny pažeráka, spôsobenej často konzumáciou horúcich nápojov.

 

Výskumníci Čínskej vedeckej akadémie vyvinuli taký proton-transférovo reakčný hmotnostný spektrometer, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou preukáže rakovinu pažeráka a to dokonca v raných štádiách choroby. V potvrdzujúcom experimente sa sledoval obsah iónov v dychu 29 pacientov s rakovinou pažeráku a 58 zdravých dobrovoľníkov. Podarilo sa zistiť, že vplyvom rakoviny pažeráku klesá intenzita piatich iónov, a intenzita dvoch iónov sa zvyšuje, hmotnostný spektrometer meria tieto odchýlky a na dosiahnutie výsledku stačia iba tri minúty. Hoci presnosť výsledku sa blíži k 90 %, podľa výskumníkov je potrebné vykonať ďalšie vyšetrenia, aby nová metóda priniesla 100 % výsledky.

Rakovina pažeráka je čoraz častejšia

Žiaľ, v posledných desaťročiach neustále narastá výskyt rakoviny pažeráka, čím dosahuje 8. priečku v najčastejších zhubných nádoroch. V niektorých krajinách vzrástol za 40 rokov počet chorých na štvornásobok.  Táto choroba zasahuje najmä mužov, v USA pripadajú na 100 tisíc obyvateľov zhruba traja, v Európe päť ľudí s rakovinou pažeráka. V Číne je situácia horšia, v krajinách na Ďalekom Východe umiera ročne približne okolo 370,000 ľudí na rakovinu pažeráka. Tieto štatistiky by mohol zmeniť nový diagnostický prostriedok, pretože včasná diagnóza výrazne zvyšuje úspešnosť liečby. Momentálne aplikované vyšetrenia ako je endoskopia, sonografia alebo CT.   V porovnaní s týmito vyšetreniami je vyšetrenie podľa dychu rýchle a jednoduché, a je možné ho použiť aj v rámci pravidelného screeningu. Pravidelný screening je mimoriadne dôležitý, lebo rakovina pažeráka je zákerné ochorenie, a dlho ostáva takmer celkom príznakov, pričom má tendencie sa rýchlo metastázovať a rozšíriť do okolitých tkanív.

Príčiny rakoviny pažeráka

V pozadí vzniku rakoviny pažeráka stoja nesprávne stravovacie návyky a životný štýl, ktorú môže vyvolať aj chronický nedostatok vitamínov E a C, ako aj časté/ neustále dráždenie pažeráka škodlivými látkami. Najdôležitejšie činitele:

  • Prehnaná konzumácia alkoholu
  • Fajčenie
  • Prehnaná konzumácia pikantných korenín
  • Zásady
  • Častá konzumácia údených jedál

Riziko rakoviny pažeráka zvyšuje zanedbanie ústnej hygieny, pokazené zuby a reflux. Sliznicu pažeráka poškodzuje neprestajne sa vracajúci obsah žalúdka a obzvlášť žalúdočná kyselina, preto sa rakovina pažeráka objavuje častejšie u ľudí trpiacich bulímiou, ktorí sa nútia k zvracaniu. V prvom rade u mužov bol v mnohých prípadoch preukázaný aj výskyt ľudského papillomavírusu (HPV).

Vyvarujme sa horúcich nápojov

Podľa International Agency for Research on Cancer (Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny) pôsobiacej v Svetovej zdravotníckej organizácii WHO, nápoje s teplotou vyššou ako 65 stupňov zvyšujú riziko rakoviny pažeráka. Odborníci preto odporúčajú: kávu, čaj alebo kakao neužívajme ihneď po príprave, ale nechajme ich trochu vychladnúť.

Hyperlinkové odkazy:

http://www.cancer.org/cancer/news/news/world-health-organization-says-very-hot-drinks-may-cause-cancer

http://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/06/can-hot-drinks-cause-oesophageal-cancer

http://www.china.org.cn/china/2016-12/13/content_39902886.htm

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email