Oboznámme sa s príznakmi hepatitídy

Hoci môže byť zápal pečene zapríčinený nejakou toxickou látkou – alkoholom, liekmi, jedovatými hubami akou je napr. muchotrávka, najčastejšie sa však stretávame s vírusovou formou . Príčinami vzniku vírusového zápalu pečene sú vírusy hepatitídy. Medzi najznámejšie patria vírusy A, B a C.

 

 

Príznaky zápalu pečene väčšinou nie sú jednoznačné. Síce zriedkavo, ale môže sa tiež stať, že sa neprejavia vôbec. Vymenujme najčastejšie problémy.

  • Nechutenstvo
  • Slabosť
  • Bolesti v oblasti podbruška koncentrované v pravej časti tela
  • Zažltnutá pokožka, zažltnuté očné bielka
  • Tmavožltý až oranžová moč
  • Bledá, bledohnedá stolica
  • Prudký nárast obvodu brucha
  • Svrbenie na rôznych častiach tela
  • Hnačka

Z týchto príznakov sa typicky prejaví naraz len niekoľko, diagnostiku choroby však ďalej sťažuje fakt, že počas inkubačnej doby hepatitídy sa prejaví mnoho príznakov typických pre chrípku. Takýmito sú napr. bolesti kĺbov, horúčka, nevoľnosť, zvýšený pocit smädu, vracanie a zimnica. Hepatitída môže byť akútna alebo chronická. V prípade akútnej hepatitídy choroba zmizne do šiestich mesiacov pomocou vhodnej diéty sama od seba a bez ďalších následkov. Jej chronická forma však pretrváva dlhodobo a môže ľahko viesť k cirhóze pečene. Inkubačná doba hepatitídy môže byť veľmi dlhá: často kým sa zistí o akú chorobu ide, zatiaľ sa pečeň už poškodí.  

Ako sa prenáša?

Hepatitída typu A (HAV), ktorá patrí medzi vírusy spôsobujúce infekčný zápal pečene sa prenáša predovšetkým infikovanými potravinami a nápojmi. Na potraviny sa dostáva vírus prostredníctvom rúk infikovanej osoby, preto je mimoriadne dôležité, aby sme si pred varením, alebo konzumáciou surových resp. hotových jedál dôkladne umyli ruky. Nezabúdajme však umyť ani zeleninu, ovocie a vajcia! Hepatitída typu B (HBV) a typu C (HCV) sa šíria krvou a inými telovými tekutinami, nakazené matky nimi môžu infikovať bábätká počas tehotenstva alebo pôrodu.

Rizikové faktory

Popri nakazených potravinách sa môžeme infikovať aj rôznymi inými spôsobmi. Mimoriadnym rizikom je, ak žijeme s osobou nakazenou hepatitídou, pracujeme s krvou alebo inými sekrétmi, praktizujeme nechránený sexuálny styk alebo trpíme hemofíliou. Zdrojom možnej nákazy je tiež použitie nesterilnej ihly, preto je vhodné vyhýbať sa tetovacím štúdiám s nevhodnými hygienickými podmienkami, resp. krajinám s vysokým výskytom  hepatitídových ochorení.

Chráňme svoje prostredie

V prípade, že v nás vznikne podozrenie na hepatitídu B alebo C neodkladne kontaktujme príslušnú odbornú inštitúciu resp. oboznámme s našim stavom ošetrujúceho lekára (zubára, internistu, gynekológa). Počas sexuálneho styku sa chráňme až do definitívneho uzdravenia, prípadné poranenia okamžite zalepme. Pokiaľ žijeme v rodine, nepoužívajme spoločne holiace potreby, nožnice na nechty, pinzety ani hrebene. V prípade infekcie hepatitídou je veľmi dôležité v záujme ochrany pečene vyhýbať sa jedlám obsahujúcim trans tuky ako napr. kačka, hus a iné mastné mäsá, alkohol a sýtené nápoje, čokoláda, káva, čaj a kakao, vnútornosti, maslové alebo pikantné omáčky, krémy vyrobené z masla alebo smotany, vyzreté syry a salámy.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email