Posilnenie imunity na jeseň | Ako začať?

V zime sa u vás  pravidelne objaví chrípka, prechladnete, často máte nádchu, bolesti hrdla alebo vás trápi horúčka? Riešením týchto problémov môže byť posilnenie imunity na jeseň. V tomto vám aktívne môže pomôcť konzumovanie sezónnej zeleniny a ovocia, ktoré sú bohaté na vitamíny, ale takisto aj detoxikácia a vyváženie črevnej flóry. Sezónne nachladnutie a chrípka môže súvisieť priamo s oslabením imunitného systému. Preto sa odporúča posilnenie imunity na jeseň, čo významne prispieva k zabráneniu infekcie.


Prečo je imunitný systém oslabený?

Oslabenie imunitného systému môže mať mnoho príčin. Z nich najčastejšia je nedostatočný príjem antioxidantov, vitamínov a ďalších živín do organizmu, sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, stresový spôsob života, niektoré choroby a užívanie liekov – najmä antibiotická kúra – a samozrejme zlé stravovacie návyky, pretože sa v organizme hromadia  toxíny a odpadové látky. Posilnenie imunity na jeseň je vhodné najmä čo sa stýka naposledy spomenutého.

Detoxikácia a očista čriev

Ak chcete, aby bolo posilnenie imunity na jeseň obzvlášť rýchle ale zároveň aj účinné  a efektívne, treba najprv vykonať očistu hrubého čreva a detoxikáciu. Reč je o tom, že vplyvom nahromadených toxínov a odpadových produktov v organizme a najmä v hrubom čreve, sa môže narušiť nielen metabolizmus a trávenie, ale aj rovnováha črevnej flóry. Jedným z dôsledkov je následne oslabený  imunitný systém, pretože črevná flóra bezprostredne ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu vzhľadom na to, že 70 percent buniek imunitného systému – podobne ako u črevnej flóry – sa nachádza v hrubom čreve. Najjednoduchší spôsob, ako dosiahnuť detoxikáciuočistu čreva je konzumácia výživových doplnkov, rovnako ako stravy, bohatej na vlákniny. Nezabudnite však, že zatiaľ čo v prvom prípade môžete dosiahnuť uspokojivé výsledky do 10 dní, zmena stravovacích návykov prejaví svoj účinok až po oveľa dlhšej dobe.

Posilnenie imunity na jeseň pomocou probiotík

Po detoxikácii a črevnej očiste rozhodne nahraďte probiotické (prospešné) baktérie, pretože s nimi sa vám to podarí podstatne rýchlejšie.  Najlepší spôsob, ako to urobiť, je užívať probiotiká (doplnky stravy), alebo konzumovať také potraviny, nápoje, zvlášť fermentované mliečne výrobky, jogurty, kefír, zrejúci syr, tofu, kapustu, ktoré majú  probiotické vlastnosti. Je však potrebné vedieť, že niektoré potraviny spravidla obsahujú kmeň baktérií, takže použite radšej také vysoko kvalitné probiotické prípravky na posilnenie imunity na jeseň, v ktorých sa nachádza celý rad probiotických baktérií.

Doplňte si zásobáreň energie

Posledným krokom v posilňovaní imunity na jeseň je zmena stravovacích návykov, ktorých podstatou je  zvýšenie príjmu potravín, bohatých na živiny a antioxidanty, alebo  takých potravín, ktoré zabezpečia posilnenie imunitného systému – v prvom rade ovocia a zeleniny. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať sezónnu úrodu.

Jablko: v ňom sa nachádzajúci pektín obsahuje jednu z najúčinnejších vláknin na prečistenie hrubého čreva. Vďaka flavonoidom je jablko silný antioxidant, konzumovaním dvoch jabĺk denne (ráno a večer, samozrejme, spolu so šupkou) môžete urobiť veľa pre posilnenie imunity na jeseň.  Takisto je  účinkom pektínu aj to, že jablko je skvelý prostriedok na detoxikáciu, zlepšuje trávenie, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a chráni aj srdce. A ešte jedna podstatná skutočnosť: konzumáciou jabĺk bude aj chudnutie bude oveľa úspešnejšie.

Figy: obsahujú nadmerné množstvo vitamínu E a vitamínov skupiny B, sú skvelé na alkalizáciu, vďaka vysokému obsahu vláknin zbavujú hrubé črevo škodlivých usadenín, čistia krv a zlepšujú látkovú výmenu, podporujú črevnú flóru tým, že stimulujú žalúdok, pečeň a funkciu žlčníka, takže sú ideálnou surovinou pre posilnenie imunitného systému na jeseň. Medzi ďalšie účinky figy patrí posilnenie kosti, zmiernenie ochorenia dýchacích ciest, v skutočnosti môžu pomôcť aj v prípade zápchy. Kandizovaná verzia je obzvlášť bohatá na zložky antioxidantov. Blahodarné účinky pocítime vtedy, ak si dáme kúsok z nich pri každom jedle.  

Hrušky: aj keď je jablko silný detoxikant a čistič čriev, hrušky dokážu ešte viac, aj preto sa odporúča ich denne konzumovať počas posilnenia imunity na jeseň. Obsahujú mnoho vláknin, ktoré doslova vyzametajú hrubé črevo od toxínov a škodlivých splodín, v dôsledku čoho sa obnoví rovnováha v tráviacom trakte a takisto aj črevnej flóry. K posilneniu imunitného systému prispievajú aj účinky vitamínov C a vitamínov skupiny B. Jedzte z nich 2-3 kusy denne a môžete sa spoľahnúť, že aj váš imunitný  systém sa posilní.

Cvikla: je skutočná vitamínová bomba, ale je bohatá aj na minerálne látky. Má vysoký obsah draslíka, vitamínov A, B a vitamínu C, takisto obsahuje mnoho karotenoidov s antioxidačnými vlastnosťami. Ich aktívne zložky čistia pečeň, obličky a hrubé črevo od toxínov, pomáha odstrániť zápchu. Ak chcete aj schudnúť počas posilnenia imunitného systému na jeseň,  skonzumujte jednu cviklu každý deň spolu s mrkvou a uhorkou, táto kombináciou odbúrava tuk a navyše skôr získate aj ploché brucho.

Kyslá kapusta: je skutočnou zásobárňou vitamínov, najmä pre nezvyčajne vysoký obsah vitamínu C. Účinne posilňuje imunitný systém, zlepšuje funkciu pečene a trávenie. Nakoľko je bohatá na baktérie mliečneho kvasenia, dostáva dôležitú úlohu pri obnovení črevnej flóry. Ničí škodlivé baktérie, vlákniny takmer dokonale vyčistia hrubé črevo. Kyslá kapusta je jednou z najuniverzálnejších pomocníčok posilnenia imunity na jeseň, navyše môže byť vynikajúco použitá aj jej šťava, stačí konzumovať denne 1 až 1,5 dl. Uistite sa však, že môže ľahko spôsobiť nadúvanie, podobne ani pri problémoch so žlčníkom sa neodporúča ju konzumovať pre posilnenie imunity na jeseň.  

Tekvica na pečenie: obsahuje vitamíny s antioxidačnými a obranyschopnými zložkami,   je obzvlášť bohatá na vitamín C, kyselinu listovú a karotenoidy. Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny, počas posilnenia imunity už jeden plátok tekvice na pečenie denne pomáha odstraňovať zápchu, okrem toho odstráni z črevného systému škodlivé usadeniny a toxíny. K obranyschopnosti prispieva aj vysoké množstvo draslíka v krvi, ktorému sa pripisujú čistiace  a detoxikačné vlastnosti. Nezabudnite ani na  citrusové plody, veď citrón, grep, kiwi a pomaranč majú vysoký obsah vláknin a antioxidantov, ako je napríklad vitamín C.

Vedeli ste, že?

Cvikla, konzumovaná  s jablkami je obzvlášť účinný prostriedok na posilnenie imunity.  Najlepšie je, ak ich rozmixujete a vypijete denne 2-3 dl čerstvého cviklovo – jablčného nápoja.

Referencie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667473/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109132

http://foodfacts.mercola.com/pears.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15140261

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377584

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17002444

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110905

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23561092

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email