Jačmenná tráva: omladzuje a detoxikuje

Jačmenná tráva, známa tiež ako zelený jačmeň, je sadenica jačmeňa – Hordeum vulgare. Jej konzumovanie znižuje hladinu cholesterolu, vďaka veľkému obsahu chlorofylu je účinným protirakovinovým sérom, okrem toho má  detoxikačné a alkalizačné vlastnosti  a prečisťuje krv. Nachádza sa v nej významné množstvo bielkovín, vitamínu C a A, a superoxiddismutáza, ktorá je jedným z najúčinnejších antioxidačných enzýmov.


Stále populárnejšia jačmenná tráva je symbolom zdravého životného štýlu, čo nie je prekvapujúce, pretože má mnoho priaznivých fyziologických účinkov. Z hľadiska zdravia je vtedy najcennejšia,  keď dosiahne výšku tridsiatich centimetrov. Z tohto malého výhonku je možné vyťažiť tucet rôznych vitamínov a živín,  nie náhodou je jačmenná tráva považovaná za jednu z najúčinnejších superpotravín. Jačmenná tráva obsahuje významné množstvo vitamínu A vitamínu C, a je bohatá na vitamíny B1, B2, B9 (kyselina listová), B12, E, a vitamín H, takisto železo, draslík, bór, fosfor, horčík, jód, síru, selén, vápnik, sodík, nikotínové kyseliny a beta-karotén. Je skutočným proteínovým koncentrátom, veď je  spolovice proteín, na dôvažok obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín. Pre porovnanie, konzumovaním jačmennej trávy zabezpečíte organizmu dvakrát toľko vápnika a až tridsaťkrát toľko vitamínu B, ako keby ste pili mlieko. Obsah vitamínu C je takmer sedemnásobne vyšší ako v pomaranči, zatiaľ čo  obsahuje päťkrát viac železa ako špenát.

Neutralizuje škodlivé voľné radikály

Spomedzi enzýmov je obzvlášť dôležitá superoxiddismutáza, ktorá neutralizuje voľné radikály,spôsobujúce starnutie, pretože napádajú hladinu kolagénu v bunkách.  Superoxiddismutáza je jedným z najúčinnejších antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a tým prispievajú k prevencii rakoviny. Podobné vlastnosti má aj ďalšia zložka jačmennej trávy alfa-tokoferyl- sukcinát, ktorý neutralizáciou voľných radikálov nielen odďaľuje vznik vrások, ale  znižuje aj riziko rakoviny. Jačmenná tráva je bohatá na tráviace enzýmy, vďaka čomu zmierňuje príznaky Crohnovej choroby a príznaky refluxu, a pri detoxikácii vlákniny vyčistia črevnú sústavu od toxínov a odpadových materiálov. Je dobrou voľbou aj pri chudnutí, pretože reguluje metabolizmus a tým zabraňuje hromadeniu tukov a LDL (zlého) cholesterolu, zároveň znamená úľavu pri zápche. Nastaví hladinu cukru v krvi, stimuluje fungovanie nadobličiek, pomáha eliminovať chudokrvnosť.

Chlorofyl a jačmenná tráva

Chlorofyl plní v ľudskom tele úlohu aktívneho nosiča kyslíka, stimuluje tvorbu červených krviniek, týmto pomáha prečistiť krv a bráni vzniku rakoviny. Vďaka chlorofylu okysličená krv prispieva k urýchleniu procesov detoxikácie v organizme. Obsah chlorofylu v jačmennej tráve posilňuje nervový systém, priaznivo vplýva na krvný tlak a nervový systém,  pri pravidelnej konzumácii udržuje zdravý kardiovaskulárny systém. Má antibakteriálny, antiseptický účinok a posilňuje imunitný systém, a rovnako ako superoxiddismutáza  aj chlorofyl zodpovedá za protizápalový účinok jačmennej trávy.  

Vhodná aj na akalizáciu

Prekyslenie organizmu môže byť príčinou mnohých ochorení. Je preto nevyhnutné, aby bol alkalizácia a acidobázická rovnováha udržiavaná. Tu zohráva úlohu jačmenná tráva, ktorá riadi produkciu kyseliny, viaže žalúdočnú kyselinu, okrem toho zbaví organizmus Candidy. Aby bola zaistená dostatočná alkalizácia, stačí denne vypiť deciliter čerstvej vylisovanej šťavy jačmennej trávy, najlepšie na lačný žalúdok. Vzhľadom na alkalický pH faktor,  dôrazne sa odporúča osobám trpiacim žalúdočnými vredmi.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email