Črevná flóra a choroby: riešením sú probiotiká

Črevnú flóru tvorí komunita prospešných a škodlivých baktérií, v ktorej sa v menšej miere nachádzajú aj vírusy a huby. Keď sa dostanú do prevahy škodlivé baktérie, naruší sa rovnováha črevnej flóry, a vznikajú rôzne choroby. V takomto prípade sú pre nás užitočné probiotiká obsahujúce probiotické baktérie.


Stav črevnej flóry nachádzajúcej sa v hrubom čreve v podstatnej miere rozhoduje o našom zdravotnom stave. S narušením jej rovnováhy sa bezprostredne spája nadváha, ako aj závažné ochorenia, napríklad cukrovka, nadváha, depresia a vznik rakoviny hrubého čreva. Z toho dôvodu je možné úspešne liečiť tieto choroby probiotikami, t. j. pomocou zdraviu prospešných baktérií.

Črevná flóra ako individuálny identifikátor

V tráviacom trakte žije asi 300-500 rôznych druhov baktérií, počet ich génov dosahuje 2 milióny. Pre porovnanie, počet génov v ľudskom organizme sa podľa najnovších výskumov pohybuje okolo 30-50 tisíc. Baktérie tu spolu s vírusmi a hubami vytvárajú akúsi fungujúcu komunitu, táto črevná flóra, ktorá je niečo ako otlačok prsta, ako individuálny identifikátor človeka. Zloženie črevnej flóry totiž je u každého človeka iné, je dané črevnou flórou matky, okolnosťami narodenia a čiastočne aj životosprávou, životným štýlom. Hoci v našom organizme možno nájsť baktérie všade, predsa na fungovanie nášho tela – ak sme inak zdraví –  majú najväčší vplyv práve črevné baktérie. Pokojne môžeme prehlásiť, že tieto mikroorganizmy sú zárukou nášho blaha. Pozitívne ovplyvňujú trávenie, látkovú výmenu a náladu ako aj fungovanie imunity. 80 % imunobuniek sa nachádza v hrubom čreve, preto keď je zdravie črevnej flóry porušené, t. j. , premnožia sa škodlivé baktérie, vírusy a huby, okamžite klesá aj výkonnosť imunitného systému.

Črevná flóra a choroby

Bolo preukázané, že zloženie črevnej flóry je v zdravom a chorom organizme odlišné: keď sme chorí, počet určitých črevných baktérií vzrastie, alebo naopak, klesne. Poukazuje to na prepojenie medzi zložením črevnej flóry a chorobami.

Najčastejšie sa vyskytujú:

●      Nadváha, cukrovka 2. typu a ochorenia srdcia: blahodarné (probiotické) črevné baktérie ovplyvňujú látkovú výmenu organizmu, produkujú tráviace enzýmy a podporujú vstrebávanie. Zohrávajú dôležitú úlohu pri zužitkovaní živín, okrem iného aj pri tom, koľko kalórií sa z potravín dostane do nášho organizmu. Vplyvom priveľkého množstva baktérií sa z vlákniny môže vytvoriť väčšie množstvo mastných kyselín, čo môže zvyšovať ukladanie tuku v pečeni, čo vytvára priaznivé podmienky pre vznik metabolického syndrómu. Metabolický syndróm je súhrnom viacerých, vzájomne prepojených porúch látkovej výmeny, jeho následkom vzniká vysoký krvný tlak, zvýšenie hladiny škodlivého LDL cholesterolu (tým pádom pokles blahodarného HDL cholesterolu) nadváha, ako aj vyššia hladina krvného cukru po jedení. Tieto činitele značne zvyšujú riziko kardiologických ochorení, mozgovej príhody a vzniku cukrovky 2. typu.

●      Zápalové ochorenia čriev: pokiaľ narušením rovnováhy črevnej flóry klesne počet črevných baktérií chrániacim proti zápalom, potom podľa výskumov narastá pravdepodobnosť vzniku zápalových ochorení čreva, predovšetkým Crohnovej choroby a vredového zápalu hrubého čreva. . bolo zistené, že určité druhy črevných baktérií podnecujú organizmus k tomu, aby napadol črevá, v dôsledku čoho vznikajú takéto zápaly,.

●      Rakovina hrubého čreva: Výskumy poukazujú na to, že ľudia trpiaci na rakovinu hrubého čreva majú odlišnú črevnú flóru ako zdraví ľudia, respektíve v ich prípade sú vo vyššom pomere zastúpené črevné baktérie spôsobujúce chorobu.

●      Úzkosť, depresia, autizmus: Hrubé črevo má prostredníctvom veľkého množstva nervových zakončení, ktoré sa v ňom nachádzajú, priamy kontakt s mozgom. Výskumy  potvrdzujú súvislosti medzi zložením črevnej flóry a dysfunkčnosťou centrálnej nervovej sústavy, v prvom rade v prípadoch úzkosti, depresie a autizmu.

●      Zápal kĺbov: máme k dispozícii mnohé vedecké dôkazy o tom, že niektoré črevné baktérie zvyšujú riziko vzniku reumatoidnej artritídy. V črevnej flóre ľudí trpiacich reumatoidnym zápalom kĺbov sa vo veľkom množstve vyskytujú črevné baktérie spôsobujúce zápaly.

Ako podporovať zdravie črevnej flóry?

K tomu, aby sa v črevnej flóre nachádzali v prevažnej miere blahodarné, probiotické baktérie, treba zabezpečiť organizmu denný príjem vlákniny, vláknina je totiž najdôležitejšia živina pre tieto mikroorganizmy. Podľa odporúčania National Academy of Medicine majú ženy pod 50 rokov prijať 25 gramov, vo vyššom veku 21 gramov vlákniny, a muži 38 a 30 gramov. Konzumujme jedlá bohaté na diétnu vlákninu, v prvom rade surové ovocie (maliny, banány, broskyne, jablká, slivky), zeleninu (cibuľa, slnečnica hľuznatá, artičoka, špargľa, fazuľa, kapustoviny), celozrnné obilniny, hnedú ryžu, jačmeň. Obzvlášť dobrou voľbou je semiačko chia, psyllium (obal semena skorocelu indického) a huby Shitake. Kým vláknina je nevyhnutná pre rozmnožovanie probiotických baktérií, konzumáciou kvasených mliečnych  výrobkov (jogurt, syry, kefír), kapustovín (kyslá kapusta), kvasenej uhorky, a japonskej polievky miso (kvasená pasta zo sójových bôbov), respektíve kvalitných probiotík (potravinovédoplnky) ich môžeme bezprostredne dodať do nášho organizmu.

Nezabúdajme však, že regenerácia črevnej flóry sama osebe ešte nevylieči spomínané choroby, ale veľa pomôže, aby sa náš zdravotný stav zlepšil!

 

Zdroj:

http://www.webmd.com/digestive-disorders/what-your-gut-bacteria-say-your-health?ecd=soc_fb_170310_cons_ref_whatyourgutbacteriasayaboutyourhealth#1

 

Hyperlinkové odkazy:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630703/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625019/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297998
http://www.diabet-metabolism.com/article/S1262-3636(16)30396-2/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662178/
https://www.thermofisher.com/blog/food/is-your-gut-microbiota-making-you-anxious/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4973033/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27181236
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983?pg=2

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email