Candida albicans sú kvasinkové organizmy, ktoré patria k užitočným a zdraviu prospešným baktériám v ľudskom organizme. V najväčšom počte sa nachádzajú v črevnej flóre, a majú významnú úlohu pri podpore trávenia. Premnoženie týchto organizmov však spôsobuje vážne zdravotné problémy, s ochoreniami spôsobenými Candidou zápasí mnoho ľudí. Jednou z možností udržania optimálnej hladiny týchto organizmov je diéta. Ak tieto kvasinky nebudú mať potrebný prísun živín, ich počet bude postupne klesať.
Premnoženie Candidy si zvyčajne spôsobíme sami. Normálna rovnováha črevnej flóry sa najčastejšie poruší z nasledovných dôvodov: konzumujeme nadmerné množstvo sladkostí a bielkovín; umelé potravinové zložky (konzervačné látky, farbivá, rôzne iné aditíva), na druhej strane zase málo zeleniny, ovocia a obilnín. Jedným z najväčších nepriateľov normálnej zdravej črevnej flóry sú antibiotiká, ktoré ničia nielen škodlivé baktérie, ale aj užitočné baktérie.
Zisťovanie candidy
Kvasinkové huby Candida albicans sa môžu zisťovať sterom z jazyka, zo sekrétov v hrdle, pošvových výlučkov. Ich zisťovanie vyšetrením stolice neprináša 100%-nú istotu. Keďže tieto huby tvoria malú časť našej črevnej flóry, dá sa ich prítomnosť dokázať aj bez existencie chorobných symptómov, ale väčšinou to nie je možné (kvôli možným chybám pri odoberaní vzoriek). Najistejšou metódou je ich vykazovanie Candida antitestom z krvného séra.
Pravidlá, ktoré treba dodržať
Candida albicans sa živí v prvom rade uhľohydrátmi. Takže v prvom rade musíme z nášho jedálnička vylúčiť sladkosti, vrátane medu, v prvých 2-3 týždňoch aj ovocie. Ešte aj kyslé druhy ovocia obsahujú ovocný cukor, a fruktóza sa nachádza aj v rôznych sladidlách. Prísne sa treba vyhýbať všetkým takým potravinám, ktoré tieto kvasinky vyživujú, sú to: rafinovaný cukor, cukrovinky, čokoláda, sladené osviežujúce nápoje, sirupy, potraviny pripravované použitím kvasníc, kvasené potraviny, resp. potraviny vyrábané liehovým kvasením, ocot, resp. potraviny obsahujúce ocot, výrobky s ušľachtilou plesňou a všetky potraviny, ktoré zaťažujú organizmus a jeho imunitný systém.
Rovnako sa neodporúča konzumovať jedlá a nápoje vyrobené na báze kvasiniek; predovšetkým plesňové syry, pivo a víno. Tiež sa treba vyhýbať jedlám obsahujúcim škrob, ako napr. biely chlieb, biela ryža, cestoviny. Musíme byť opatrní aj s farbivami, konzervačnými prísadami a prípravkami na reguláciu konzistencie. Dodržanie týchto pravidiel ani nie je také náročné ako by sa zdalo: nakupujme na trhu, na varenie používajme len čerstvú zeleninu, mäso, ovocie. Namiesto klasických korenín používajme bylinky, z ktorých majú silné protiplesňové účinky napr. rozmarín, šafran, kurkuma, koriander a rímsky kmín.
Programom na očistu čreva proti Candide!
Na čo si treba dať počas kúry obzvlášť záležať je prísun 2 l nesýtenej minerálnej vody denne, ako aj konzumácia vláknin v rámci raňajok, ktoré majú byť ukončené vypitím veľkého poháru vody. Nakoľko očista čreva je aj samostatne veľmi účinnou očistnou, detoxikačnou kúrou, nie je popri nej potrebné vykonávať žiadnu inú diétu, maximálne čistenie však v každom prípade podporí, ak budete konzumovať zdravé a ľahko stráviteľné jedlá. (Veľa zeleniny, ovocia, minerálnej vody, ak je to možné, vyhýbajte sa bielemu chlebu, cestovinám, namiesto nich používajte ich celozrnné varianty – toto je z hľadiska Candidy veľmi dôležité). Súčasne sa vyhýbajte, alebo aspoň minimalizujte konzumáciu mäsa; vyhýbajte sa konzumácii červeného mäsa, spracovaných mäsových výrobkov, vnútorností, rafinovaných potravinových produktov, konzervám, cukru, prehnanému soleniu, nasýteným tukom, káve a alkoholu ako aj nikotínu.
Proti hubám Candidy sú veľmi účinné tiež pomletý klinček, výťažok z jadierok grapefruitu, ako aj pomletá kôra zo žltodrevca amerického.