Flavonoidy sú sekundárne produkty rastlinného metabolizmu, spĺňajú základnú ochrannú funkciu v rastlinných bunkách. Ich úloha pri prevencii chorôb a zachovaní zdravia je nespochybniteľná.
Flavonoidy sú vo vode rozpustné rastlinné pigmenty. Môžete ich nájsť okrem iného aj v citrusových plodoch, sójových výrobkoch, víne a čučoriedkach, jablkách a čaji. Za posledných štyridsať rokov sa pravidelne objavovali štúdie o fyziologických účinkoch rastlinných flavonoidov, ale ich vplyv na ľudský organizmus stále nie je úplne objasnený. V súčasnej dobe výsledky pokusov potvrdzujú antioxidačné a protizápalové účinky flavonoidov, ich starostlivosť o zdravie a schopnosti prevencie chorôb. Albert Szent-Györgyi a jeho spolupracovníci v roku 1936 dokázali, že flavonoidy pochádzajúce z citrusových plodov znižujú krehkosť a priepustnosť kapilár.
Typy flavonoidov
V rámci hlavnej skupiny flavonoidy predstavujú flavonoly, flavóny, flavanóny, flavan-3-oly, katechíny. Obsah flavonoidov a antokyanidínov v rastliných potravinách môže byť v rozmedzí od niekoľko desiatok mg/kg až do niekoľkých g/kg. V listovej zelenine sa tieto flavonoly a flavony nachádzajú v reďkovke, v petržlenovej a zelerovej vňati, okrem toho sa v nich nachádzajú aj antokyaníny. V strukovinách je najdôležitejšou zlúčeninou izoflavón, ale preukázateľne sa tu nachádzajú aj flavóny, flavonoly a antokyaníny . V rastlinných olejoch sa v najväčšom množstve nachádzajú flavonoidy v olivovom oleji, spracovaním sa však toto množstvo výrazne znižuje.
Účinky na organizmus
Najvýznamnejšou vlastnosťou flavonoidov je antioxidačný účinok, pomáha telu viazať škodlivé voľné radikály. Prispievajú k obnoveniu porúch prekrvenia, zo štúdie, uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition vyplýva, že strava bohatá na flavonoidy znižuje percento úmrtnosti rôznych kardiovaskulárnych ochorení. Prisudzujú im aj protiastmatické a antialergické účinky. Flavonoidy majú schopnosť ovplyvniť možnosť ovplyvniť procesy, ktoré hrajú úlohu v rozvoji rakoviny. Ich význam spočíva najmä v tom, že zabraňujú vzniku aktívnych enzýmov, a sú schopné znížiť nežiadúce vedľajšie účinky radiačnej liečby.
Vedeli ste, že?
Dr. Albert Szent-Györgyi, objaviteľ vitamínu C dokázal, že flavonoidy zvyšujú príjem vitamínu C v pečeni, obličkách a adrenálnej žľazy.