Dozrievajú jesenné bobuľovité plodiny

Príroda nám na jeseň ponúka mnoho odrôd bobuľovitých plodín. V tomto období dozrievajú okrem iného borievky, rovnako ako sa môžeme tešiť plodom bazy čiernej a hlohu. Zamyslime sa nad tým, aké sú terapeutické účinky čerstvo nazbieraných plodín.


Plody borievky obsahujú významné množstvo antioxidantných flavonoidov, ako aj výmenné látky. Sú takisto bohaté aj na vitamín C, ale tie vieme využiť len vtedy, ak ich konzumujeme v čerstvom stave: po zbere plodu borievky sa totiž vitamín C rýchlo degraduje. Plod borievky stimuluje funkciu pečene a žlče, zlepšuje trávenie a efektívne čistí krv, je diuretikum a vynikajúci regulátor potenia, takto prispieva k detoxikácii organizmu. Baktérie plodu borievky  – nemecká štúdia, uverejnená v  Natural Products Communicationsdokázala, že olej borievky  bráni rozmnožovaniu niektorých baktérií –  má antivírusové vlastnosti, a vďaka antiseptickým účinkom pomáha v boji proti zápalom a infekcii močových ciest. Účinne sa dá použiť pri liečbe gastrointestinálnych a črevných problémov, vdychovanie esenciálnych olejov prináša úľavu a zmierňuje bolesti spojené s bronchitídou. Podľa jednej štúdie The University of Tunis El Manar, by plod borievky mohol byť užitočný vzhľadom k vysokému obsahu nenasýtených tukov a antioxidantov pri liečbe a prevencii mozgovocievnych ochorení.

 

Proti prechladnutiu je dobrá baza

Dôležitou súčasťou jesenných rastlín sú aj bobule bazy čiernej. Sú zdrojom pre početné základné vitamíny A, C, B1, B2, B6 a železo, vápnik, horčík, fosfor a draslík, rovnako obsahujú významné množstvo organických kyselín – jablčný ocot, kyselinu octovú – výmenné látky a cukry, esenciálne oleje. Odvar ma potiace účinky, aj preto je možné ho úspešne aplikovať v prípade prechladnutia a viróznych ochorení. Podľa štúdie The University of Maryland Medical Center účinné látky v baze významne zmierňujú priebeh chrípky. Okrem toho upokojuje chrapot a kašeľ, uvoľňuje hlieny a uľahčuje rad bolestí hlavy, uší, zubov a pomáha utíšiť reumatické problémy. Stimuluje funkciu obličiek, disponuje miernymi diuretickými účinkami, aj preto je vynikajúci detoxikačný a dietetický doplnok. Spolupracovníci výskumného ústavu Hasassah onkológie zistili, že baza posilňuje imunitný systém, a vďaka tomu môže byť úspešne použitá pri liečbe rakoviny, kým výskumy na Universite of Graz preukázali, že konzumácia plodu bazy čiernej znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu, prispievajúc k prevencii srdca a kardiovaskulárnych ochorení.

Hloh ochráni srdce

Hloh je medzi jesennými plodmi „srdcovým špecialistom“, z neho pripravený odvar alebo lekvár  účinne reguluje krvný tlak a stimuluje srdce. Je silný antioxidant, udržuje pružnosť a pevnosť srdcového svalu krvných ciev, chráni proti ateroskleróze. Podľa výskumníkov Memorial Sloan Kettering Cancer Center, hloh zvyšuje silu srdcovej kontrakcie, aj tepovú frekvenciu. Nakoľko zlepšuje prietok krvi, podľa odborníkov amerického Národného centra pre doplnkovú a alternatívnu medicínu (NCCA)  bolo preukázané, že dokázateľne zmierňuje ťažkosti pri angíne pectoris (bolesť v hrudníku). Lekvár z hlohu sa často používa na odstránenie hnačkového stavu, má schopnosti spáliť kalórie, aj preto je jeho užívanie  vhodné počas diéty.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email