V letných horúčavách sa málokomu chce variť, a stráviť pri sporáku v kuchyni dlhší čas. Aj chuť do jedla sa zredukuje, sme náchylnejší prijímať menej živín. Preto môžu byť dobrou voľbou nasledujúce chutné a zdravé jedlá z jedného hrnca, rýchlo pripraviteľné zo sezonálnej zeleniny.
Hoci v letných horúčavách často ani jesť nemáme chuť, nesmieme zabúdať na to, že potreba živín a energie organizmu neklesla, rovnako potrebuje vitamíny, minerálne látky, enzýmy, sacharidy, bielkoviny a stopové prvky. V teple naše telo pracuje na plné obrátky, zvýšeným potením je aj strata tekutín vyššia ako zvyčajne, preto treba voliť tie správne jedlá. V tomto nám môžu pomôcť nasledovné recepty, ktoré sa zakladajú na sezonálnej zelenine. Nie je to náhoda, veď účinné látky, ktoré sa v nich nachádzajú, majú najvyššiu koncentráciu a výživnú hodnotu práve teraz, a okrem toho obsahujú aj veľké množstvo vody.
Cuketové lode podľa chute
Prísady:
- 4-5 kusov cukiet strednej veľkosti
- 1 menšia, pokrájaná cibuľa, podľa možnosti cibuľa na varenie
- 300 g mletého mäsa (morka, kura, bravčové, alebo aj miešane) Vegetariáni môžu kľudne nahradiť mäso hubami, alebo na kocky pokrájaným baklažánom Môžme siahnúť aj po rybe, v tomto prípade preferujeme parenú rybu, resp. rybu z krabice.
- 1 vaječný bielok
- 1-2 na kocky pokrájané paradajky bez jadierok
- Korenie: čerstvý petržlen, bazalka, tymián
- Soľ, čierne korenie, podľa chuti
- 1 pohár bieleho vína
- Trocha extra panenského olivového oleja
Príprava:
Cuketu dôkladne umyjeme, rozkrojíme po dĺžke na dve časti, a časť vnútra s jadierkami odstránime, dbajúc na to, aby sme nepoškodili šupku. Vydlabanú vnútornú časť rozkrájame na malé kocky a dáme nabok, medzitým zahrejeme pekáč na 200 stupňov. Na pekáči opečieme cibuľu do sklovita, a potom opečieme aj mleté mäso,/hríby atď. Keď používame rybu z krabice, pridáme ju do zmesi bez varenia. Pridáme pol pohára bieleho vína, obľúbené koreniny, kocky paradajok a varíme ďalej 2 minúty. Keď plnka vychladla, primiešame bielky z vajíčok, a hotovú plnku vložíme do vopred vydlabaných lodí z cukety. Vložíme do jenského skla, pridáme zvyšok bieleho vína, a prikryjeme alobalom. Pečieme asi 45 minút, potom zložíme alobal a grilujeme ešte 5 minút. Keď je to hotové, môžeme ešte posypať čerstvým korením: bazalkou, šalviou, bobkovým listom – a necháme postáť. Podávame vlažné, s bohatou zeleninovou oblohou. Jedlo je chutné aj na druhý deň – za studena!
Kurací šalát so špaldovou pšenicou
Prísady:
- 200 g špaldovej pšenice
- 350 g kuracích pŕs
- 200 g mrkvy
- 280 g póru
- 200 g koktailových paradajok
- 80 g cichórie
- Soľ, čierne korenie, podľa chuti
- Trocha extra panenského olivového oleja
Príprava:
Špaldovú pšenicu opláchneme, a uvaríme v osolenej vode. Dbajme o to, aby bolo vody dostatok. Keď je uvarená, precedíme a uvarenú špaldovú pšenicu odložíme nabok a necháme vychladnúť. Mrkvu očistíme, nakrájame na krúžky a varíme 10 minút v horúcej vode. Kto ju má rád chrumkavú, môže ju pridať do jedla surovú. Surové kuracie prsia rozkrájame na dlhé pásiky, opražíme na troche extra panenského olivového oleja a pomiešame so špaldovou pšenicou. Na druhej panvici zohrejeme pór, cichóriu a koktailové paradajky rozkrájané na polovičky. Keď je cítiť vôňu, objem zmesi sa zníži, ale ostáva zelený a zelenina zmäkne, pomiešame s ostatnými surovinami. Solíme, koreníme podľa chuti, môžeme pridať trochu štipľavej papriky.
Je to letné jedlo, vynikajúce vlažné, ale aj za studena, ktoré si môžeme so sebou vziať aj na výlety, je čerstvé a zdravé, nachádza sa v ňom všetko, čo náš organizmus potrebuje.