Čo je superzelenina?
Možno povedať, že každá zelenina vhodná pre konzum ľudí, obsahuje užitočné látky pre organizmus. Označenie superzelenina však dostávajú tie, kde sú tieto prospešné látky rozmanité a zastúpené vo výnimočne hojnom počte. Nech je v našom jedálničku čo najviac superzeleniny, pretože jej pomocou máme väčšiu šancu vyhnúť sa chorobám a môžeme si prinavrátiť zdravie.
Keď počujeme pojem superzelenina, mnohí myslia na nejakú drahú exotickú rastlinu. Existujú medzi nimi aj také, a predsa je najviac superzelenín dosiahnuteľných pre všetkých. Niektorá zelenina sa preto nazýva superzeleninou, a patrí do početnej skupiny superpotravín, pretože sú mimoriadne bohaté na živiny nevyhnutné pre organizmus, vitamíny, minerály, enzýmy, stopové prvky, ako aj také zdraviu prospešné látky, ako vláknina alebo antioxidanty. Ďalšou vlastnosťou superpotravín je, že konzumáciou superzeleniny sa tieto zložky vedia uplatniť v organizme vo výnimočnej miere.
Superzelenina a ochrana zdravia
Pri dennej konzumácii superzeleniny si môžeme byť istí, že sa dostaneme k živinám potrebným k zdravému fungovaniu nášho tela, a ešte k tomu v adekvátnom množstve a kvalite. Týmto sa môžeme vyhnúť stavom nedostatkov, a s tým súvisiacimi sťažnosťami, chorobami. Ich zdraviu prospešný účinok zosilňuje, že drvivá väčšina superzeleniny má alkalizačno-detoxikačné účinky, ich vláknina čistí hrubé črevo od nánosov. Antioxidanty, ktoré sa v nej vyskytujú, bojujú proti zápalom, a voľným radikálom, spôsobujúcim srdcovo-cievne ochorenia, rakovinové zmeny, ako aj predčasné starnutie buniek, a vráskavenie pokožky. Zlepšujú trávenie, prispievajú k nadobudnutiu rovnováhy črevnej flóry, a k posilneniu imunity. Okrem toho každá superzelenina disponuje ďalšími vlastnosťami, ktoré chránia zdravie, v závislosti od svojich komponentov pomáhajú predchádzať a liečiť jednotlivé choroby.
Superzelenina všedných dní
Z hore uvedeného vyplýva, že pojem superzelenina sa nevzťahuje na miesto pestovania rastliny, ale na obsah, množstvo a účinnosť jej zdraviu prospešných komponentov. U väčšiny superzeleniny ide naozaj o zeleninu všedných dní, aj to je príčinou, prečo je ich užívanie vo forme kúry pomerne zriedkavé, jednoducho na ne nemyslíme tak, ako na liečivú superzeleninu.
Kapusta
Kapusta je jednou zo zelenín s najväčším množstvom vitamínov, obzvlášť vitamínov A-, B-, C- a E, ako aj vápnika, draslíka, horčíka, železa, a antioxidantov. Vďaka obsahu antioxidantov môže konzumácia kapusty prispieť k prevencii rakoviny a zápalov, alebo zmierniť príznaky týchto chorôb. Znižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi, jej vláknina detoxikuje a čistí tráviacu sústavu, a je aj účinným alkalizátorom. Znižuje vysoký krvný tlak, táto superzelenina slúži aj proti žalúdočnému vredu a vysokému obsahu žalúdočnej kyseliny.
Cvikla:
Takmer každá superzelenina alkalizuje, a cvikla je medzi nimi obzvlášť účinná, keď chceme zabrániť prekysleniu organizmu. Bohato sú v nej zastúpené fosfor, jód, vápnik, draslík, horčík, meď, stroncium a železo. Táto superzelenina je vynikajúcim detoxikantom, podporuje pečeň, pomáha proti chudokrvnosti, urýchľuje liečbu pri chorobách z nachladnutia. Vďaka svojmu obsahu vlákniny čistí hrubé črevo, zmierňuje prejavy hnačky, a zlepšuje činnosť štítnej žľazy. Jej vysoký obsah beta-karoténu participuje na zdraví očí, proti rakovine pľúc, hrubého čreva, rakovine žalúdka, ako aj na predchádzaní ochorení srdca a ciev.
Mrkva
Alkalizuje, detoxikuje, je vynikajúcim čističom čriev, chráni oči, mrkva je veľmi rôznorodou superzeleninou. Jej vláknina okrem toho že pomáha odstraňovať toxické a balastné látky uložené na hrubom čreve, zabraňuje aj tomu, aby sa takéto usadeniny znova vytvorili. Podobne ako cvikla má veľký výskyt beta-karoténu, ktorý okrem iného prispieva k tomu, že mrkva je najviac odporúčanou superzeleninou v prípade ochorení očí a slabnutiu zraku u starších ľudí. Okrem črevnej sústavy odstraňuje jedy aj z pečene, nachádza sa v nej veľké množstvo vitamínu C, ako aj pôsobením jedinečného zloženia svojich antioxidantov, je aj spomedzi ostatných superzelenín účinným posilňovačom imunity. Spomaľuje starnutie buniek, chráni pokožku pred škodlivým slnečným žiarením, pomáha predchádzať krvácaniu do mozgu, lieči reflux a zápchu.
Brokolica
Každá superzelenina je bohatá na vitamíny, príjmom brokolice zabezpečíme pre náš organizmus denný potrebný príjem vitamínov C a K. Okrem toho sú v nej vo veľkej miere zastúpené aj vitamíny skupiny B-, a beta-karotén, ktorý je provitamínom A. Je bohatým zdrojom vápnika, draslíka a železa, pozoruhodný je obsah vlákniny, ako aj bohatý výskyt antioxidantov. Vďaka antioxidantom je brokolica vynikajúcou superzeleninou, ktorá účinne pomáha predchádzať rakovine prsníka, vaječníkov, prostaty, konečníka. Posilňuje imunitný systém, spomaľuje starnutie buniek, pomáha bojovať proti zápalom, zlepšuje krvný obeh, zabraňuje zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Ako každá superzelenina, aj brokolica je vynikajúcim detoxikantom a pôsobí alkalizujúco, a keďže zabraňuje rozmnožovaniu Helicobacteru pylori, jej konzumáciou sa možno vyhnúť aj vzniku žalúdočného vredu.
Petržlen:
Petržlen je azda je azda najúčinnejšou superzeleninou v prípade nadúvania a zlého trávenia. Vo veľkom množstve obsahuje vitamíny skupiny B, C ako aj iné antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať zápalom a liečiť ich, rakovinu, cievne problémy, ako aj zabraňujú tvorbe predčasných vrások. Petržlen čistí krv, pomáha zamedziť prekysleniu organizmu, zlepšuje zrak, činnosť pečene, obličiek, a imunity, kvôli obsahu vápnika posilňuje kosti. Zvyšuje účinnosť vstrebávania živín, prispieva k odstráneniu nedostatku železa v organizme, podobne ako iná superzelenina je výborným alkalizátorom a detoxikantom.
Čo hovoria vedci?
Výskumníci na teheránskej Shahid Beheshti University of Medical Sciences sledovali za pomoci 81 diabetikov liečivé účinky brokolice. Tí pacienti, ktorí dostali 10 gramov extraktu z brokolice, v prášku, po štyroch týždňoch klesla hladina cholesterolu a triglyceridov, ktoré možno dať do súvisu so vznikom srdcovo-cievnych chorôb.
Vedeli ste?
Doplnky výživy obsahujúce superzeleninu v prémiovej kvalite tiež disponujú väčšinovými priaznivými účinkami ako čerstvé rastliny.