Fenikel podobný anízu disponuje početnými zdraviu prospešnými vlastnosťami, preto sa oplatí ho zaradiť do nášho jedálnička. Nemusíme ho však nevyhnutne konzumovať oddelene, táto naozaj zvláštna zelenina, môže byť základnou surovinou jedál, veď aj jednoduché jedlá sa s jeho pomocou môžu stať výnimočnými.
Fanúšikovia zvláštnych chutí oceňujú fenikel, pretože aj z najjednoduchších jedál a nápojov spraví jedinečné. Ale nielen preto sa odporúča pravidelné užívanie fenikla, táto zelenina patriaca k zelerovitým je aj mimoriadne zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, zlepšuje trávenie, detoxikuje, podporuje imunitu, je silným antioxidantom, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha liečiť zápaly a choroby dýchacích ciest. Dokonca aj vtedy, keď ho užívame spracovaný, v čom nám môžu pomôcť tieto recepty s feniklom.
Citrónový fenikel na panvice (predjedlo alebo príloha)
Prísady:
- 3 ks veľkého feniklu
- 1 citrón
- Extrapanenský olivový olej
- Soľ, čierne korenie
Príprava:
Fenikel umyjeme, pokrájame. Vo väčšej panvici zohrejeme olivový olej, vložíme nakrájaný fenikel, a jeho nakrájané listy. 5 minút opekáme Osolíme, polejeme čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou, potom ho 15 minút varíme na miernom ohni, pod pokrievkou. Na posledných 5 minút dáme dolu pokrievku, oheň zosilními, a fenikel ešte trochu opekáme. Podávame teplý, s čerstvo namletým čiernym korením.
Falošná poleva na pizzu s feniklom (predjedlo, príloha)
Prísady:
- 3 -4 ks nad parou poduseného feniklu
- 3 čerstvé paradajky
- 10 ks čiernych olív
- Štipka oregana
- 1 kávová lyžička octovej kapary tŕnistej
- Extrapanenský olivový olej
- Hrsť parmezánu, alebo iného postrúhaného syru
- Soľ, čierne korenie
Parený fenikel rozkrájame na 4 časti Misu z jenského skla potrieme olejom, dáme na ňu kúsky feniklu, kúsky pokrájaných rajčín, plody kapary, na kolieska nakrájané olivy, posypeme soľou, čiernym korením a oregánom. Podlejeme trochou vlažnej vody, zakryjeme, a dáme na 15 minút do vyhriatej rúry. Keď je hotový, na 5-10 minút vypnime horné ohrievanie, posypme syrom, a nechajme bez pokrievky. Podávame vlažné, alebo studené.
Feniklové cestoviny so zelerom (hlavný chod)
Prísady:
- 100 g feniklu
- 1 menšia cibuľa
- Stonka a listy zelera
- 20 g čiernych olív bez kôstky
- 1 menšia, čerstvá, štipľavá paprika
- 10 g extrapanenského olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
- 4-500 g durum cestovín
Príprava:
Zeler a cibuľu očistíme a nakrájame na 2 mm tenké kúsky Spodnú časť feniklu vyrežeme v tvare klina, (pretože sa pomaly varí), a tiež rozkrájame na 2 mm- kúsky Štipľavú papriku rozkrojíme na 3 časti, odstránime semená Do nádoby nalejeme olivový olej, pridáme cibuľu a štipľavú papriku, a na miernom ohni opekáme 5 minút. Pridáme zeler a fenikel, podlejeme trochou vody, pridáme soľ a čierne korenie, a dusíme na pare 10 minút za častého miešania.
Medzitým pokrájame olivy, a vyvaríme cestoviny, a pomiešame s prichystanou omáčkou. Keď chceme pridať niečo exotické, pred podávaním posypeme opekanými mandľami, alebo píniovými semiačkami. Podávame teplé!
Bravčové lopatky s feniklom a pomarančom
Prísady:
- 300 g bravčovej lopatky
- 2 ks veľkého feniklu
- 25 g masla
- Trochu zemiakového škrobu
- 300 ml mlieka
- 30 ml brandy
- 1 pomaranč
- Pár bobuliek borievky
- Soľ, čierne korenie
Príprava:
Odstránime konce feniklu, a rozkrájame na polcentrimetrové kúsky Rozpustíme maslo, pridáme bobuľky z borievky a fenikel. Osolíme, a popri miešaní dusíme 15 minút nad parou. Potom vyberieme fenikel z panvice, a vložíme bravčové rezne obalené zemiakovým škrobom. Opečieme z oboch strán a prilejeme brandy Keď sa odparí, mäso podlejeme mliekom, a varíme pod pokrievkou 5 minút, potom pridáme fenikel a šťavu z polovice pomaranča. Napokon uložíme mäso a fenikel na misku, a podávame s plátkami pomaranča a posypané čiernym korením.