Zelenina a ovocie: 10 dávok denne ako prevencia proti chorobám

Významne znižime riziko infarktu, mozgovej príhody, rakoviny a predčasnej smrti, keď konzumujeme desať dávok zeleniny a ovocia denne – píšu výskumníci z londýnskeho Imperial College. Z ich výskumov vyplýva, že najlepšie výsledky dosiahneme, keď zjeme zo zeleniny a ovocia príležitostne asi 800 gramov. 


Odborníci už dávno odporúčajú, že v záujme predchádzania najčastejším a pritom najnebezpečnejším chronickým ochoreniam, konzumujme denne päť dávok ovocia a zeleniny. Toto zistenie potvrdili a doplnili odborníci z londýnskej Imperial College v štúdii publikovanej v International Journal of Epidemiology, po tom, ako analyzovali deväťdesiatpäť výskumov zameraných na spojitosť medzi konzumáciou zeleniny a ovocia a chronickými smrteľnými chorobami. Londýnski výskumníci takto pracovali na základe dosť veľkej vzorky, pretože z dvoch miliónov pacientov, medzi nimi 43 tisíc trpelo ochorením srdca, 47 tisíc po mozgovej príhode, 81 tisíc na kardiovaskulárne ochorenia, 112 tisíc trpiacich na rakovinu, a 94 tisíc umrelo, a vyvodili závery na základe ich diagnóz.

Zelenina a ovocia – záchrancovia života

Výskumníci chceli vedieť, koľko zeleniny a ovocia treba konzumovať na to, aby poskytli maximálnu ochranu proti najčastejším, život bezprostredne ohrozujúcim chronickým ochoreniam. Zistili, že príjem piatich dávok zeleniny a ovocia znamená ochranu, ale je lepšie, keď ich dostaneme v desiatich rovnakých dávkach, spolu 800 gramov ovocia a zeleniny. Týmto by sa dalo zabrániť ročne úmrtiu aspoň 7,8 miliónov ľudí. Vzhľadom k tomuto Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča 400 gramovú dennú dávku rozdelenú na päť častí, čo dodržiava z troch dospelých Britov menej ako jeden.

Väčšie množstvo, väčšia bezpečnosť

Výskumy ukazujú, že už príjem dvoch a pol dávok, teda 200 gramov zeleniny a ovocia znižuje riziko vzniku srdcových ochorení o 16 %, mozgovej príhody o 18 %, kardiovaskulárne ochorenia o 13 %, rakovinu o 4 %, a berúc do úvahy všetky tieto ochorenia znižuje riziko predčasných úmrtí celkovo o 15 %.  Ešte lepšie výsledky môžeme dosiahnúť, keď zvýšime príjem zeleniny a ovocia denne na 800 gramov, a tieto rozdelíme na 10 porcií. V tomto prípade sa zvýši ochrana pred srcovými ochoreniami o 24 %, pred mozgovou príhodou o 33 %, kardiovaskulárnymi ochoreniami o 28 %, pred malígnymi nádormi o 13 %, vzhľadom k tomu, keby sme toľko zeleniny a ovocia nejedli.

Ale, čo máme teda jesť?

Výskumníci sa pokúsili nájsť odpoveď aj na otázku, ktorá zelenia a ovocie zabezpečujú najúčinnejšiu ochranu pred chorobami.

  • Na predchádzanie srdcových ochorení, mozgovej príhody a predčasnej smrti jedzme jablko, hrušku, citrusové plody, šaláty, a zeleninu so zelenými listami, napríklad špenát alebo čakanku. Dobrou voľbou sú zeleniny ako brokolica, kapusta a karfiol.
  • Na prevenciu proti rakovine slúži špenát, zelená fazuľka, kapustovité, a žltá zelenina, pravidelná konzumácia papriky a mrkvy.

V súhrne možno povedať, že rastliny patriace medzi superpotraviny znamenajú najlepšiu voľbu, veď v týchto sa nachádza v optimálnej miere a obmene všetky esenciálne látky, potrebné na zdravý chod organizmu a na prevenciu proti chorobám. K predĺženiu života prispievajú aj potraviny s vysokým obsahom vlákniny, a do tejto skupiny patriaca zelenina a ovocie, alebo potravinové doplnky, ktoré sú z nich pripravené.

Priaznivé zloženie

Výskumníci vysvetľujú priaznivé účinky jednotlivých druhov zeleniny a ovocia, tým že znižujú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlaku a chránia cievy a posilňujú imunitnú sústavu. Vysvetlenie spočíva v tom, že zelenina a ovocie obsahujú vo veľkej miere antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály spôsobujúce rakovinu, zápaly, srdcové ochorenia a poškodzujúce DNA. Glykozinoláty nachádzajúce sa v kapustovitej zelenine, zodpovedné za trpkastú a silnejšiu chuť, sa v organizme rozložia na biologicky aktívne, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové látky. Mnohé druhy zeleniny a ovocia podporuje tvorbu priaznivých, probiotických črevných baktérií, a týmto napomáhajú udržať alebo nadobudnúť rovnováhu črevnej flóry. Keďže 80 % imunologických buniek sa nachádza v hrubom čreve, črevná flóra bezprostredne ovplyvňuje fungovanie imunitnej sústavy a zohráva dôležitú úlohu v predchádzaní chorobám a v boji s nimi. Autori štúdie tvrdia, že priaznivé zloženie rastlín pôsobí oveľa účinnejšie, ako keď ich prijímame v potravinových doplnkoch alebo umelo vyrobené vitamíny a antioxidanty.

 

Zdroj:

http://www.bbc.com/news/health-39057146

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_22-2-2017-16-38-0

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email