Leto je ideálne obdobie na diéty, pretože ľudia majú k dispozícii čerstvé ovocie i zeleninu a viac možností na pohyb. Ak sa zelenina konzumuje čerstvá, alebo ako potravinový základ, účinne spaľuje tuky. Pravdou je, že zhadzovanie nadbytočných kíl a spaľovanie tukov spolu veľmi nesúvisí. Preto je počas diéty dôležitý pravidelný pohyb a konzumácia potravín a nápojov, ktoré spaľujú tuk. Bez pohybu sa spaľujú cukry, nie však tuky.
Chilli papričky nielen štípu
Štipľavá paprika vďačí za svoju chuť kapsaicínu, jednému z najúčinnejších prírodných spaľovačov tukov. Je to vysoko odolná zlúčenina, ktorá je odolná voči chladu, teplu aj svetlu. Čím viac kapsaicínu paprika obsahuje, tým efektívnejšie je spaľovanie tukov, aj to je jeden z dôvodov, prečo sa pri chudnutí odporúča. Kapsaicín formuje tukové bunky, čo spôsobuje ich rýchlejšie spaľovanie a zvýšenú produktivitu metabolizmu. Výskumy potvrdzujú, že je vhodný aj na elimináciu brušného tuku. Dosiahnuť lepší efekt môžete, ak konzumáciu chilli papričiek skombinujete s nejakým pohybom (s nízkou intenzitou). Podľa výskumov je štipľavá paprika vynikajúci antioxidant na žalúdok, zabraňuje vzniku vredov a má antibakteriálny účinok.
Sladká, napriek tomu spaľuje tuky
Potraviny obsahujúce kapsaicín nie sú jediné, ktoré dokážu spaľovať telesný tuk. Malina je sladká a predsa patrí medzi najúčinnejšie spaľovače tukov. Malinový ketón je až trikrát efektívnejší ako kapsaicín. Maliny sa využívajú aj na: zvýšenie produktivity metabolizmu, inhibujú akumuláciu nadbytočných tukových buniek v tele a odstraňujú pocit hladu. Je to silný antioxidant. Podľa vedeckých výskumov zabraňujú vzniku obezity a tvorbe tuku v pečeni.
Efektívne modré bobule
Čučoriedky dozrievajú na konci júla. S ich vysokým obsahom antioxidantov sa zvyšuje úbytok na hmotnosti a spaľovanie tukových buniek. Laboratórnými experimentmi sa zistilo, ktoré polyfenoly môžu spôsobiť zníženie množstva tuku o viac ako 70 %. To ovplyvňuje gény, ktoré sú zodpovedné za prirodzenú reguláciu spaľovania a uskladnenia tukových buniek, preto sú veľmi účinné pri spaľovaní brušného tuku a prevencii pred hromadením tuku. Okrem toho, urýchľujú odbúravanie cukrov, normalizujú cholesterol, hladinu glukózy v krvi, lieči citlivosť na inzulín a chránia cievny systém. Čučoriedky majú bohatý obsah vláknin, ich konzumácia vyvoláva pocit sýtosti a energie, čím zabraňujú hromadeniu nadbytočných kalórií.
Chudnutie s rajčinami
Paradajka je vitamínová bomba, má nesmierne priaznivý vplyv na fungovanie organizmu. Je to silný antioxidant, chráni srdce a cievny systém, hrá úlohu v prevencii vzniku nádorov a spomaľuje starnutie kože. Je ideálna na chudnutie. Fitochemikálie (bioaktívne látky), ktoré sa v nej nachádzajú podporujú produkciu aminokyseliny zvanej karnitín. L- karnitín stimuluje tvorbu tukových buniek a ich premenu na energiu, s ich pomocou spáli organizmus o 20 – 25 percent viac telesného tuku. Paradajky sú účinné až vtedy, ak ich konzumáciu skombinujete s nejakou športovou aktivitou – môže to byť beh, alebo ľahká gymnastika.
Chladí a spaľuje tuk
Počas horúcich letných dní je mimoriadne osviežujúci studený zelený čaj, ktorý vyniká nielen vďaka svojej chuti, ale pomáha aj ako spaľovač tukov. Klinické štúdie preukázali, že pitím zeleného čaju sa zvyšuje produktivita metabolizmu, podporuje chudnutie a stimuluje sa spaľovanie brušných tukov. Za spaľovanie tukov sú zodpovedné katechíny, polyfenoly a antioxidanty, ktoré znižujú riziko výskytu rakoviny, zápalu a kardiovaskulárnych ochorení