Špargľa je jednou z prvých zelenín, objavujúcej sa po zime, skutočnú sezónu má v apríli. Jedzte z nej čo najviac, pretože táto cenná plodina je prístupná len krátky čas v čerstvom stave. Vzhľadom k vysokému obsahu minerálnych látok a vysokému obsahu vitamínov dodáva potrebné živiny telu, ktoré mu tak chýbali v zimných mesiacoch.
Existuje viac druhov špargle, najčastejší je biely a zelený druh, ale je aj fialovej a žltej farby. Odlišujú sa však nielen farbou, ale aj fyzikálnymi vlastnosťami: výhonky majú rozličnú hrúbku, od palca hrubej až po tenké – tenké výhonky sú typické pre divoko rastúcu špargľu – a aj dĺžka má rôznu veľkosť. Špargľa je v podstate vzdialená príbuzná cesnaku, ale v porovnaní s ním má veľmi vysoký obsah chlorofylu. Na konzumovanie je určená podzemná časť výhonkov, ktoré sa najviac podobajú pretiahnutým klíčkom. Preto sa obľúbená špargľa nazýva aj „asparagus.“
Vlákniny, vitamíny a antioxidanty
Špargľa je bohatá na rastlinné vlákniny, vo veľkom množstve obsahuje kyselinu listovú, dôležitú pre vývoj kožných buniek a pre správny vývoj plodu, ďalej obsahuje na zlepšenie zraku, na regeneráciu kože, kostí a na zdravý rast zubov protizápalovými vlastnosťami pôsobiaci vitamín A, a vitamín B prospešný pri regulácii metabolických procesov a uvoľňovač stresu. Vzhľadom k tomu, že vitamín A je silný antioxidant, konzumovanie špargle môže prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, ako aj k ich liečeniu. Jej vitamíny pomáhajú viazať voľné radikály, čím špargľa zabraňuje vzniku zápalu a nádorových ochorení. Okrem toho obsahuje aj množstvo minerálov, najmä draslík a horčík.
Udržuje mladosť a prečisťuje
Vďaka antioxidantom je špargľa jedným z najúčinnejších zelenín proti starnutiu. Obsahuje draslík a horčík, ktorý posilňuje svaly a srdce. Je efektívne diuretikum, čo tiež podporuje správnu funkciu srdca, pretože nahromadená voda v organizme spôsobuje poruchu krvného obehu a vysoký krvný tlak. V špargli nachádzajúci sa asparagín –aminokyselina – podporuje organizmus v tom, aby sa zbavil prebytočného nátria. Extrémne vysoký obsah glutatiónu – antioxidantu – urýchľuje prebiehajúce prírodné detoxikačné procesy v tele, a tým prispieva k vypudeniu toxínov. Hoci výskum stále prebieha, všetky známky ukazujú na to, že špargľa zvyšuje produkciu inzulínu, a tým reguluje hladinu cukru v krvi.
Čo na to vedci?
Z hľadiska zdravia organizmu špargľa obsahuje dva veľmi dôležité saponíny – glykozidy. Vedci z Rutgers University v USA zistili, že saponíny špargle -protodioscin aprotodiogenin- sú schopné zabrániť rozmnožovaniu nádorových buniek: obzvlášť účinná je proti rakovine hrubého čreva , ale dá sa úspešne aplikovať aj pri rakovine kostí, prsníka a rakovine pľúc. V odbornom časopise Planta Medica publikovaný prieskum vykonali s dávkovaním divokej špargle, pretože v nich sa nachádza až desaťkrát viac – 3-4 g/kg saponínu, než v pestovaných odrodách. Vysoký obsah selénu posilňuje protirakovinový účinok tejto zeleniny.
Nie je vždy dobré veľa špargle
Aj keď je špargľa bohatá na vitamíny a minerály, kvôli vysokému obsahu purínu spôsobuje zhoršenie príznakov niektorých chorôb – choroby obličiek, dny, zápalu močového mechúra, prostaty, obličkových kameňov, svalových problémov. Aby sa tomu zabránilo, je nutné okrem nej konzumovať aj vitamín C a potraviny alebo doplnky, bohaté na horčík.
Vedeli ste, že…?
Špargľa je jednou z prvých jarných rastlín. Pod jej listami radi prebývajú divé zajace, takže ju často volajú aj „zajačí tieň“.
Recepty jedál zo špargle nádjete tu.