Huba shiitake je v prvom rade rozšírená v Japonsku a Číne, v poslednom čase však využívajú jej blahodarné účinky po celom svete. Je mimoriadne bohatá na živiny, jedna z najúčinnejších prírodných posilňovačov imunity, je populárna aj ako potravina, v Ázii je obľúbená nielen pre liečivé účinky, ale aj pre potešenie.
Shiitake huba – Lentinula edodes – názov pochádza z japonského shii, čiže dub – v prirodzenom prostredí sa rozmnožuje najčastejšie na tomto strome – a take znamená hubu. Pochádza z Ázie, v Japonsku a Číne sa nepoužíva len na lekárske účely, nájdete ju takmer denno-denne na jedálnom lístku. Má extrémne vysokú nutričnú hodnotu, shiitake huba je bohatá na esenciálne aminokyseliny, minerálne látky, chlorid draselný, vápnik, horčík, mangán, meď, zinok, železo, v prvom rade na vitamíny skupiny B a na ergosterol, ktorý je prekurzorom vitamínu D2. Na rozdiel od ostatných húb nemá horkastú príchuť, preto sa pri úprave používa hlavne ako náhrada mäsa.
Ničí škodlivé mikroorganizmy
Početné štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia huby shiitake stimuluje správne fungovanie imunitného systému. Vďačí za to predovšetkým existencii novo izolovanej zložky lentinan – z jednoduchých cukrov pochádzajúci beta-glukán, ktorý má obzvlášť vysokú molekulárnu hodnotu. Účinne stimuluje makrofágy, T-lymfocyty – imunitné bunky – a tie biele krvinky, ktoré rozpoznávajú a ničia škodlivé látky organizmu. Výskumníci Northern Ireland Public Health Laboratory, Department of Bacteriology, Nemocnice v Belfaste publikovali v štúdii, uverejnenej v odbornom časopise Complementary Therapies in Clinical Practice, že extrakt, pripravený z huby shiitake má antimikrobiálne účinky, a tak je schopný zničiť takmer 85% rôznych škodlivých mikróbov, preniknutých do organizmu – plesne, kvasinky, vírusy a baktérie.
Blahodarné účinky huby shiitake:
• znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu a tým chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
• chráni pečeň, pretože podporuje tvorbu antiteliesok, bojujúcich proti vírusom, zodpovedných za hepatitídu B
• je schopná úspešne bojovať proti infekciám, zápalom, spôsobeným hubou Candida albicans
• má prebiotický efekt, ktorý podporuje rozmnožovanie prospešných baktérií, budujúcich črevnú mikroflóru
• pomáha pri produkcii vitamínu D2;
• posilňuje imunitný systém, pomáha eliminovať škodlivé baktérie, vírusy a plesne;
• už v zárodku predchádza vzniku zubného povlaku spôsobeného premnoženými kmeňmi streptokokových kmeňov, čím sa znižuje riziko vzniku zubného kazu;
• z huby vyťažené AHCC môže zničiť vírus ľudského papilomavírusu (HPV).
Aj keď výskum ešte stále prebieha, výsledky poukazujú na to, že huba shiitake spomaľuje alebo bráni vzniku niektorých nádorov, a môže sa využiť pri liečbe najmä rakoviny hrubého čreva, rakoviny žalúdka a rakoviny pankreasu. V priebehu chemoterapie výrazne znižuje nepríjemné vedľajšie účinky, spôsobené liečbou.
Dodržte mieru
Využitie huby shiitake či už ako potravinz alebo doplnok stravy, je bez vedľajších účinkov. Samozrejme, platí to len v prípade – podobne ako pri akejkoľvek strave – že dodržíte mieru jednotlivých porcií. Málokedy spôsobuje nepríjemné príznaky, ale vtedy sa môže zvýšiť citlivosť na svetlo, dermatitída a zažívacie ťažkosti. V prípade, že užívanie prerušíte, vedľajšie účinky zakrátko ustúpia.
Vedeli ste, že?
V Japonsku z huby shiitake vyťažený lentinan, posilňujúci imunitný systém, je oficiálne používaný ako liek. Vzhľadom k tomu, že okrem iného sa v ňom nachádza selén, ktorý je schopný v niektorých prípadoch dokonca zvrátiť rast nádoru, je úspešný pri liečení rakoviny, najmä rakoviny žalúdka a rakoviny pľúc.